Acasa | Good to know | Cand este cazul sa aruncam...
Cand aruncam tenesii? / Foto: Photoxpress
Ei bine, nu este ecologic sa schimbam ceva doar de dragul de a-l schimba, insa pastrarea unor produse care ne pot imbolnavi nu este deloc inteleapta.
Arunca tenisii... in fiecare an.
Purtarea lor pe o perioada mai lunga de timp le poate reduce capacitatea de amortizare si de sprijin a piciorului, aparand diverse riscuri cum ar fi rupturi de tibie, dureri de spate si de genunchi. De fapt, expertii sugereaza ca tenisii ar trebui inlocuiti dupa ce parcurgi intre 500 si 800 km cu ei, ceea ce difera in functie de cat de activ este cel care ii poarta. Pentru un alergator, asta poate insemna chiar 2-3 luni. Pentru un om obisnuit inseamna aproximativ un an.
Arunca periuta de dinti ... dupa trei-patru luni, sau de indata ce observi ca perii sunt uzati
Periutele de dinti uzate nu sunt doar ineficiente, pentru ca nu mai au capacitatea de a indeparta resturile alimentare si placa de tartru, dar perii lor pot adaposti bacterii daunatoare care pot cauza infectii, cum ar fi gingivita si parodontoza.
Arunca fondul de ten ... la fiecare sase pana la opt luni, sau de indata ce prezinta semne de decolorare ori consistenta inegala
Acestea sunt semne ca fondul de ten ar putea fi contaminat cu bacterii de pe o perie pentru machiaj sau chiar de pe degete. Bacteriile, spune dr. Joel Schlessinger, dermatolog, pot provoca eruptii sau infectii de piele dureroase. "Din fericire, fondul de ten este in general destul de stabil", spune dr. Schlessinger. "Dar daca ati observat ca ati inceput sa aveti multe cosuri, ar putea insemna ca fondul de ten este contaminat si ca este timpul sa-l aruncati".
Arunca rimelul si conturul de ochi... intre trei si sase luni dupa ce le-ai desigilat
Cei mai multi medici dermatologi recomanda sa arunci rimelul si conturul lichid dupa acest moment, deoarece ambele produse dispun de o consistenta umeda care tinde sa adune bacteriile din zona ochiului, bacterii care sunt apoi transferate inapoi in recipient, unde se inmultesc. Alte semne: "In cazul in care produsul miroase urat sau dezvolti o iritare a ochilor, cum ar fi roseata sau mancarimi, arunca-l imediat", indeamna dr. Schlessinger.
Arunca balsamul de buze... dupa o raceala, dureri in gat, gripa sau orice infectie din zona gurii
"Consistenta moale a balsamurilor de buze si a gloss-urile aduna bacteriile din jurul buzelor foarte usor", spune dr. Schlessinger. "Deci, daca ai fost bolnava, arunca-le. In caz contrar, risti sa te re-infectezi". Pentru a evita asemenea probleme, poti alege un balsam la cutiuta pe care il aplici cu degetele curate, fara a mai aplica inca o data dupa ce ti-ai atins buzele cu mana.
Arunca pastilele calmante ... in termen de cel mult trei ani de la data expirarii
Un studiu major pe medicamente a dezvaluit recent ca pastilele calmante sunt eficiente chiar si la cativa ani dupa data de expirare. De ce? Oamenii de stiinta considera ca acest lucru se datoreaza ingredientelor mult mai stabile pe care calmantele in forma solida le contin. Produse lichide, precum capsulele de gel calmante, precum si siropurile de tuse si raceala, ar trebui sa fie aruncat in clipa in care expira, deoarece ingredientele lichidele sunt, de obicei, mai putin stabile devenind rapid ineficiente.
Arunca diafragma ... la fiecare doi ani sau mai repede daca ai avut o fluctuare de greutate ori o sarcina recenta
De ce doi ani? Expertii spun ca aceasta data este data de expirare a plasticului din care este facuta diafragma, plastic ce se uzeaza in timp. In plus, unele modificari in stilul de viata, cum ar fi diferentele de greutate si sarcina, pot declansa modificari de anatomie. Rezultatul: dispozitivul care era inainte ideal, devine prea strans sau prea larg. Este, de asemenea, indicat sa verifici dispozitivul contraceptiv de fiecare data cand urmeaza sa il utilizezi pentru a te asigura ca este intact (tine-l indreptat spre o sursa de lumina pentru a descoperi orice perforatie).
Arunca tampoane interne atunci cand ... invelisul arata deteriorat
Deoarece nu sunt decat bumbac igienic, tampoanele se pot utiliza in siguranta atat timp cat invelisul este in stare buna, explica dr. Howard Kurtz, profesor de obstetrica si ginecologie la Mount Sinai School of Medicine din New York, citat de iVillage.com. In cazul in care ambalajul este deteriorat, exista sanse ca tamponul sa fie contaminat cu bacterii care ar putea produce iritatii vaginale sau chiar infectii.
Arunca burete de bucatarie ... dupa o saptamana
Multi oameni folosesc acelasi burete saptamani la rand, sau chiar luni. Acesta este o problema avand in vedere ca buretii, care sunt umezi si foarte porosi, sunt niste magneti pentru bacterii. In plus, daca o suprafata are bacterii cu potential nociv (cum ar fi salmonella), buretele mai degraba le intinde decat sa le indeparteze. Pentru a pastra buretii curati, ii poti baga la microunde pentru 20 de secunde pe zi, asigurandu-te ca sunt uzi, sau intre folosiri lasa-i sa se usuce cat mai bine. Bacteriile nu apreciaza locurile prea uscate.
Arunca filtrul de apa... la fiecare trei luni, sau dupa cum scrie pe ambalaj
"Filtrele pe baza de carbune (ca Brita) sunt capabile sa elimine multe elemente contaminante, cum ar fi bacteriile si metalele, din apa de la robinet. Dar daca nu le schimbi la termen, bacteriile si mucegaiurile se pot aduna in filtru", ceea ce inseamna ca, de fapt, riscurile de contaminare tot cresc in loc sa scada, explica dr. Gina Solomon, cercetator in cadrul Consiliului National american al Resurselor Apararii.
Arunca tocatorul... atunci cand acestea are fisuri sau alte semne vizibile de uzura
Motivul: bacterii nocive cum ar fi E. coli si Salmonella se pot ascunde in crapaturile suprafetei de taiere. Pentru a le pastra mai mult timp, reducand riscul de contaminare, poti inmuia tocatoarele, dupa ce le-ai folosit, intr-o solutie dezinfectanta facuta dintr-o lingura de clor lichid la 4 litri de apa. Lasa-le timp de cateva minute si apoi usuca-le tamponand cu un prosop de hartie.