Acasa | Familie | Când renunţăm la scutec?

Când renunţăm la scutec?

 SHARE  

Adaugat in 2 iulie 2015

Când renunţăm la scutec?

Copil Foto: Morguefile.com

Când și cum renunțăm la viața cu scutec? Medicii spun că, până la vârsta de doi ani, copilul nu este capabil să-și controleze sfincterele, iar orice încercare de a-l dezvăța de scutec până atunci nu este decât o acomodare cu ideea de oliță.

Probabil că există și excepții, fapt pentru care mamele acestor copii ar trebui să fie foarte mândre.

Din experiența mea de mamă de doi copii mici, pot spune că cel mai potrivit moment să renunțăm la scutec este acela în care copilul este pregătit să treacă la etapa următoare și anume, olița sau WC-ul.

Când este pregătit?

Vei observa singură. Există doar câteva aspecte după care te poți ghida și pe care le poți exploata pentru această încercare: copilul să vorbească (nu trebuie neapărat să spună clar că face pipi, ci doar să fie inteligibilă intenția lui) și să înțeleagă tot ceea ce vorbești cu el. Eu, ca multe alte mămici probabil, am ales momentul verii din motive lesne de înțeles: e cald afară, nu e nici o tragedie dacă se udă, nu răcește, iar statul câteva minute în fundulețul gol nu va avea decât beneficii pentru pielea lui sensibilă.

Cum am supraviețuit perioadei ”fără scutec”?

Recunosc că am citit multe materiale pe tema renunțării la scutec și antrenamentului la oliță, însă majoritatea mi-au intrat pe o ureche și mi-au ieșit pe alta. La începul verii, în urmă cu doi ani, o altă mămică mi-a spus pe un ton destul de imperativ, de parcă dacă aș fi făcut altfel aș fi avut numai probleme, că dacă vreau să-mi dezvăț copilul de scutec trebuie să tratez destul de serios problema și să nu mă abat de la regulă. Trebuia ca, din ziua în care decideam că începem operațiunea ”fără scutec” să nu-i mai pun copilului nici măcar din greșeală scutec, în afară de perioada somnui de noapte. Așadar, m-am înarmat cu 20 de perechi de chiloței, 20 de perechi de pantalonași scurți, salteluță protectoare pentru pat și multă răbdare.

Prima zi:

Eu: Mami, de azi nu mai facem pipi în scutec. Ești băiețel mare, iar băieții mari fac pipi la oliță. Ce zici?

Copilul: NU

L-am dus de câteva ori la oliță, i-am arătat cum trebuie să stea, i-am explicat de ce fac oamenii pipi, unde ajunge pipi etc.

După 2 minute de când l-am ridicat de pe oliță, a făcut pe covor. Am șters, am mai povestit încă o dată. I-am zis că nu se întâmplă nimic dacă a făcut pe covor, dar ar fi bine să facă totuși la oliță. După 20 de minute, a făcut pe canapea. Am luat-o iar de la capăt.

Am ieșit afară și i s-a părut foarte distractiv să facă pipi la trunchiul unui copac ca un cățeluș.

După 20 de minute, a făcut pe el.

Din nou: ”Nu se întâmplă nimic, nu e nici o supărare, dar ar fi bine ca data viitoare să faci la oliță/copac/WC/roată de mașină, etc. Tot pe el a făcut pipi.

Înainte de somnul de prânz l-am dus la baie și l-am rugat să facă pipi. Nu a făcut. A făcut în pat.

Timp de 3-4 săptămâni, toate zilele au fost copy paste ce am scris mai sus. Cu mici excepții.

Clar, copilul nu era pregătit. După aproximativ o lună am simțit o urmă de cooperare la el. În ziua în care m-a anunțat că face pipi, după ce făcuse deja, dar asta era cea mai mică problemă, am simțit că leșin de bucurie. Făcusem roșu în gât de la atâta întrebat: ”Faci pipi? Faci pipi?” și la un minut după făcea pe pat/pe parchet/pe covor/pe canapea/în bucătărie/în magazin/în mașină etc.

Am reușit să renunțăm la scutec!

De fapt, eu nu am reușit nimic. Copilul a reușit singur atunci când a fost pregătit pentru asta. Eu doar l-am încurajat puțin. Eram însărcinată cu al doilea copil, iar perspectiva în care aveam să cumpăr câte două pachete de scutece, mărimi diferite, pe săptămână, nu era deloc pe placul meu. În plus, simțeam că trebuie să profit de vară și țineam morțiș să reușească să folosească olița până la toamna următoare când avea să înceapă grădinița. Am forțat puțin limita, recunosc că nu a fost cea mai bună idee, motiv pentru care am plătit destul.

La sfârșitul verii, când am dus covoarele la spălătorie, am fost întrebată dacă am pisică acasă. Și multă vreme am tot simțit un ușor iz acru-acid de pipi prin casă.

Trebuie să menționez că în acea vară copilul a reușit să facă doar pipi la oliță. Au mai trecut 6 luni până a învățat să facă și treaba mare și aproape un an până a renunțat la scutec pe timpul nopții.

Voi cum ați supraviețuit acestei perioade și care a fost experiența voastră?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12595 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.