Acasa | Calatorii | Capul Verde, muzici şi plaje: acasă la Cesaria Evora

Capul Verde, muzici şi plaje: acasă la Cesaria Evora

 SHARE  

Adaugat in 25 iulie 2013

Capul Verde, muzici şi plaje: acasă la Cesaria Evora

Sao Vicente. Foto: caia.ro

Avionul s-a oprit. Scot telefonul şi fac o poză cu Aeroportul Internaţional “Cesaria Evora”, Sao Vicente, ia uite, i-au făcut doamnei aeroport, aici, pe lună, între munţii ăştia golaşi, numai cratere, între care noi, minune, am reuşit să aterizăm cu ditai animalul de avion.

În aeroport poze cu diva, afară o statuie mare, mare, chiar mai mare decât însăşi Cesaria. Îmi cântă în cap obsesiv primul vers din refrenul lui Carnaval de Sao Vicente, Sao Vicente e um brasilin (Sao Vicente e o Brazilie mică, o brazilioară, cum s-ar zice). Parcă sunt posedată de duhul răposatei, fredonez încetişor cântecul, nimic neobişnuit aici, unde toată lumea îngână câte ceva, ca să-şi ţină în priză talentele muzicale.

IMG_8579

Pe străzi niciun carnaval, e cam cald azi, 28 de grade, lumea-i toată-n reluare, printre clădirile colorate zdravăn. Mindelo, unde s-a născut, a crescut şi a murit doamna Evora, e unul dintre marile oraşe capoverdiene. Are 70 de mii de locuitori, dublu faţă de Târgu Neamţ şi-l faci la picior în câteva ore.

IMG_8592

E trecut de amiază, aşa că cine nu-i la plajă, picoteşte în faţa casei pe un scăunel sau trage la măsea la o masă de cârciumă sau îşi face de treabă prin portul pescarilor. Mulţi bătrâni în parcuri şi la colţ de stradă, discutând în şoaptă una, alta, în Capul Verde vii să mori, aici e de trăit şi de murit, aşa a făcut şi draga de Cesaria, măicuţa cum i se spune.

IMG_8574

Mă bag în sufletul oamenilor, îi iscodesc: “Aţi cunoscut-o pe Cesaria?”. Se uită la mine perplecşi, normal că au cunoscut-o, toată lumea o ştie aici. “Adică personal” continui eu şi le provoc uimirea.

IMG_8529

Normal că personal, în faţa casei ei, stătea aşa, pe-un scăunel şi se uita la cine mai trece ori se ducea pe plajă cu o sticlă de whiskey şi câţiva prieteni.

IMG_8647

O ţin langa cu întrebarea asta până în piaţa de haine, acolo e plin de senegalezi, înalţi şi dinţi albi strălucitori, băieţi veniţi aici să câştige o pâine mai bună.

Ei nu o cunosc pe Cesaria şi nu mă lasă să le fac poze ca să nu le fur sufletul. Îl înduplec pe unul singur, îi zâmbesc şi-i spun că e frumos şi pare ca asta să îl facă să-mi dea sufletul lui adus de pe coasta Africii în insulele astea aruncate în Ocean.

IMG_8566

Trec prin piaţa de peşte să văd bucăţile uriaşe de ton zăcând pe tarabe. E plin de hrană Oceanul, plin de hrană bună şi scumpă pentru noi. Urc pe străduţe printre buticuri amărâte pe care scrie Loja Prospero (Magazin prosper), ajung la spitalul în care a bolit Cesaria.

IMG_8653

Ai zice că e părăsit, nicio mişcare, niciun om, niciun sunet.

IMG_8642

Drumul trece prin piaţete transformate de pici în terenuri de fotbal, unde orice lovitură în minge e o explozie de fericire.

IMG_8475

Ajung la o casă albastră unde îl aştept pe Nolito, meteorolog şi basist, care o ştie pe Cesaria de când era un mucos mic, mic şi ea avea grijă de el. Vine în trombă, cu o Toyotă mică, îmi face semn să urc, trebuie să mergem să-l luăm pe Tey, baterist celebru şi prieten de suflet al Cesariei.

Tey e bătrân, dar cochet. Iese dintr-un bloc nou din Mindelo (o raritate). Cum mă vede mă întreabă dacă îmi place cămaşa lui, şi-a cumpărat-o în ultimul turneu african.

Începe sporovăiala, lui Tey îi e dor de Cesaria, cine mai are grijă de el acum, cu cine mai schimbă o vorbă, două, bea un pahar, cu cine mai pleacă la concerte la Paris, i-a fost alături până în penultima zi de viaţă.

IMG_8484

Hotărăşte să mergem la cimitir să o vizităm pe diva desculţă, îmi spune că uneori uită că ea nu mai e printre ei, se aşteaptă să intre în sala de repetiţii şi să îi întrebe: “Aveţi burta plină, băieţi? Dar buzunarul?”.

Morţii din Mindelo dorm sub morminte golaşe, cu cruci simple, albe. Cesaria e sub un morman de flori de plastic, nici nu vezi ce scrie pe cruce. Tey se agită, ar vrea să vadă un muzeu închinat ei, ar vrea să îi cinstească cumva memoria, vai, el e bătrân şi nu mai e bun de nimic, dar ce naiba face guvernul, dar ce fac tinerii?

A fost om bun, foarte bun, cu cât s-a făcut mai bogată cu atât mai bună a devenit. Putea să aibă avion, dar pe ea o interesa să hrănească săracii şi să danseze cu prietenii.

Ne mutăm la plajă cu vorba, ascult poveşti după poveşti. Tey şi Nolito o şterg şi rămân să întreb oamenii obişnuiţi de pe stradă: “Şi cum era Cesaria?” Cum să fie, ca mine şi ca tine, femeie de treabă, doar că bogată.

IMG_8664

O bogăţie pe care o înţeleg când mă duc să văd casa în care a murit. Două etaje, roz, cu nişte stâlpişori albi. Acum e închisă şi-un sărac se agaţă de gratiile de la poartă. Ţine minte el ceva, atunci când Evora venea din turnee, la parterul casei ei, bucătăresele prăjeau peşte şi fierbeau manioc şi tapioca.

Şi-apoi, tu, săracule, străinule, călătorule, om fără căpătâi ori pur şi simplu flămând, intrai ca la tine acasă şi cereai un blid de mâncare. “Obrigado” se auzea la ieşire, iar Cesaria le zâmbea şi-i întreba una, alta, despre rubedenii ori despre ei înşişi.

“Cânta?” o întreb pe vecina care se holbează la mine cum fac poze casei. “Nu, nu cânta”, se încruntă femeia. “Fuma, întotdeauna fuma”.

Citeşte şi:

.

Chestionar de călător: Remus Vişan

.

Desfătare-n Madeira: gustări şi degustări

.

Desfătare-n Madeira: Reid’s PalaceAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
cesaria evorasao vicentecapul verdecalatoriivacanteturismcaia ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

6200 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.