Acasa | Calatorii | Capul Verde, muzici şi plaje: insula Sal

FOTOGALERIE

Capul Verde, muzici şi plaje: insula Sal

 SHARE  

Adaugat in 21 august 2013

Capul Verde, muzici şi plaje: insula Sal

Insula Sal. Foto: caia.ro

M-am aşezat fix acolo unde valurile îşi pierdeau puterea şi mi-am înfipt mâna în nisipul ud. Era o pastă densă, untoasă, ca un aluat de patiserie, pe care am început să-l modelez.

Nu eram singura care făceam asta, şi alţi turişti frământau în lumina amurgului nisipul, unii clădeau castele, alţii făceau cazemate, alţii pur şi simplu îl răscoleau.

Eram adulţi toţi, dar ca nişte copii pentru care groapa cu nisip e cea mai irezistibilă dintre jucării. M-am târât apoi leneşă, înspre plaja uscată, caldă şi aurie, din loc în loc brăzdată de misterioase şuviţe negre, de la nişte preistorice roci de bazalt.

IMG_1879

Ce e acela nisip perfect? Acesta din insula Sal, care-ar putea face cinste oricărei vederi turistice? Acesta din insula Sal care se prinde de tine şi-apoi se desprinde uşor, aproape tandru? Acesta din insula Sal din care ies castele mari de nisip şi în care poţi ghici facerea lumii?

Acesta să fie atunci, pentru că din ziua în care, pe la opt ani, mi-am îngropat o sanda într-un morman de nisip şi n-am mai găsit-o şi până la plajele din mica staţiune Santa Maria, eu nu m-am jucat mai îndârjit cu misterioasele firicele de rocă.

IMG_9133

Arenofili le zice. Ei sunt iubitorii de nisip şi colecţionarii. Au şi o asociaţie, fac schimb de eşantioane, le clasează, le analizează. Ştiinţă şi precizie şi plăcere. Fetiş, fixaţie, spuneţi-i cum vreţi, mă pândeşte şi pe mine de când m-a înnebunit plaja din Sal. Aici, eşti în plină imagine stereotip a exotismului. De pe nisipul auriu te muţi în apa turcoaz.

IMG_9155

În apa turcoaz, caldă şi liniştită, pe lângă picioarele tale înoată peşti mici. Te muţi 50 de metri înspre larg şi înoată pe lângă tine peşti mai mari, bineînţeles coloraţi. Apa e străvezie, translucidă, fotoşopată.

IMG_9185

Vase cu o prelungire sub apă şi multe hublouri pleacă zilnic spre largul mării. M-am îmbarcat pe nava Neptune, alături de o gaşcă de vreo 20 de cetăţeni europeni amestecaţi, pot să jur că era reprezentată cu mândrie toată Uniunea Europeană.

Un puşti isteric o făcea pe ghidul atunci când nu era ocupat să facă sărituri spectaculoase în apă. O italiancă avea spume la gură, soţul supus o consola. Trei puşti portughezi căscau ochii uluiţi la mulţimea de creaturi marine care înconjura barca. Doi spanioli de vârsta a doua spre a treia se mângâiau lasciv în capătul bărcii.

Un pici grăsun din Franţa se uita cu ochii cât cepele înspre ei (staţi calmi, l-a prins bunică-sa şi a început să-i arate peşti coloraţi). Trei nemţoaice, mamă şi fiice adolescente, pândeau momentul oportun de a se arunca în apă pentru o sesiune de înotat peste o epavă.

IMG_9193

Un el şi-o ea din Anglia se sărutau cu pasiune, aşa e-n Capul Verde, îţi vine să te săruţi cu pasiune, chiar dacă pe lângă tine trec leneşe ţestoase.

Broşura turistică se prelungeşte la marginea plajei. Baruri de lemn unde bei cocktailuri, mai ales pe bază de grog (un fel de rom, are la bază trestie de zahăr) şi unde lina, divina muzică din Capul Verde îţi intră în vene. Sau poate grogul îţi intră în vene şi muzica doar o inhalezi, e ca un duh care pluteşte deasupra insulei.

IMG_9125

Sal înseamnă sare. Insula lunguiaţă din nordul arhipelagului are în satul Pedra de Lume cea mai veche exploatare de sare din Capul Verde (secolul XVIII). În craterul unui vulcan stins s-a creat un soi de baltă cu apă de mare care se evaporă. Pe vremuri, sarea se încărca în vapoare şi lua drumul Europei, prin Portugalia. Astăzi, afacerea e moartă, dar insula a rămas cu numele.

IMG_9109

E deşert mult în Sal. Stâncos şi nisipos, dar deşert, peisaje importate de pe Lună. Microbuzele cu turişti îl străbat ca să admire mirajul, să o vadă pe Fata Morgana. În zare, nisipul se vede ca o apă.

Capo-verdienii au făcut colibe  în uscăciunea asta ca să ai unde să bei bere rece şi grog. În ele se organizează petreceri spontane. Unde e băutură şi muzică, oamenii sunt fericiţi, spune înţelepciunea locală.

IMG_9084

Singura nefericire poate veni de la dragoste, fireşte, iar aici se face dragoste o grămadă. Într-un colţ de insulă este însă remediul. O peşteră în prelungirea unei lagune albastre (poreclită Ochi Albastru) este soluţia oricărei încurcături amoroase.

Tot ce trebuie să faci e să sari în apă de pe o stâncă din apropiere şi să înoţi în ea. Când ai ieşit, eşti alt om garantat, unul ud şi plin de adrenalină, care poate porni încrezător înspre alte aventuri ale vieţii.

IMG_9061

Espargos (adică sparanghel) se numeşte capitala insulei. E un orăşel simpatic şi colorat, perfect adaptat la nevoile băştinaşilor şi ale turiştilor. Din suta în suta de metri au plantat baruri şi discoteci, în care marea distracţie începe aproape de miezul nopţii şi ţine până dimineaţa.

Eşti în mijlocul unei naţiuni care doarme puţin şi trăieşte mult.

Citeşte şi:

.

Cele mai frumoase locuri pentru o aventură de-o vară

.

Vacanţă la Marea Moartă

.

Călătorul turmentat: Paris, varianta berlinezăAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriivacanteturismsalinsulecapul verdeplajacaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

20835 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.