Acasa | Relatii | Care este formula chimică a căsătoriei?

Care este formula chimică a căsătoriei?

 SHARE  

Adaugat in 1 noiembrie 2016

Care este formula chimică a căsătoriei?

Casatorie. Foto: Photoxpress

Ai putea crede că formezi un cuplu cu partenerul tău datorită atracției reciproce, pentru că împărtășiți aceleași viziuni asupra vieții, pentru că vă respectați etc. Dar știați că sunteți compatibili până și la nivel chimic?

Există multe informații despre știința atracției- hormoni și feromoni și este clar că este multă biologie în spatele motivelor pentru care cuplurile rămân împreună.

Dawn Maslar, profesor de biologie, cercetător și expert în „știința dragostei” are explicațiile raționale din spatele sentimentelor de bine și plăcut pe care le simți când îți privești soția.

Perioada de 2 ani de lună de miere

„Când o persoană se îndrăgostește, există o perioadă biologică în care creierul intră într-o revoluție hormonală care durează aproape 2 ani” spune Maslar. „Serotonina ta va fi la același nivelul ca a unui om cu tulburare compulsivo-obsesivă , acesta este motivul pentru care îți dorești să fii cu cealaltă persoană și simți că nu poți mânca sau dormi”

În această perioadă, conform High Fidelity scrisă de Rob Gordon, nu te poți baza pe instincte. Maslar spune că amigdala – acel senzor al creierului care ne evertizează că nu este în regulă să îți tatuezi ințialele ei pe gât- nu mai funcționează. De asemenea, și cortexul prefrontal ventromedial, partea creierului care raționeză dacă vrei să ai o relație cu persoana respectivă, încetează să mai funcționeze. Odată ce ai depașit această perioadă, cu afectare fizică sau psihologică minimă, avansezi spre următoarea fază, când simți nevoia să îi pui un inel pe deget.

Când un bărbat ajunge în faza de luare a unui angajament într-o relație, nivelul său de testosteron scade. Maslar spune că acesta este momentul în care decizi să îți închzi contul de Tinder. „Practic, bărbatul devine neeligibl pentru întalniri amoroase” spune ea. „Nu își mai dorește să iasă, să vâneze și să concureze.”

Testosteronul blochează secreția de oxitocină, hormonul atașamentului, așa că nivelul scăzut de testosteron îți face relația mai puternică , deoarece nivelul de oxitocina este liber să crească acum. Studiile arată că indiferent dacă există o hârtie care să vă legalizeze relația, biologia funcționează oricum.

Când te simți cel mai atras de soția ta

Te simți cel mai atras de soția ta când ea este la ovulație. După cum ai învățat la educație sexuală, aceasta nu se întâmplă când ea este însărcinată, dar în acea perioadă nivelul ei de oxitocină este crescut (ca și al tău), ceea ce înseamnă că vă veți simți mai apropiați. Este considerată un fel de poliță de asigurare pentru trimestrul trei, când sexul dispare deoarece replica ei este „Nu te uita la mine, sunt cât casa”.

Copiii aduc cuplurile împreună

După venirea pe lume a copilului, probabil te întrebi cum plănuiește natura să vă țină împreună pe parcusul lipsei somnului, sexului și a sănătății mintale. „Sexul este doar o parte,” explică Masler. ”Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.”

Cum sexul copilului îți poate afecta relația

De asemenea, Masler evidențiază diferența dintre a avea o fată sau un băiat. Când ai o fetiță, nivelul de testosteron scade „până la nivelul cuiva castrat” spune ea. „Biologic vorbind , este un lucru excelent. Este mai probabil ca el să rămână prin preajmă, să se simtă mai atașat de soție și fiică și devinde mai puțin agresiv sexual.”

Cu băieții este de asemenea o scădere, dar mai puțin semnificativă.

Tratamentul prin vorbit

Dacă tot există acest montagne russe al monogamiei indus chimical, cum putem preconiza când lucrurile stau rău sau „este doar o fază”? „Declinul se sfârșește pe la aproximativ 10 ani de relație, iar satisfacția începe să crească iar,” spune Maslar. „După ce treceți de primii ani, activitatea neurală se schimbă. Dacă un bărbat rămâne într-o relație mai mult, devine mai etic, compătimitor și mai iubitor, odată cu creșterea nivelului de oxitocină.”

„Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.” Dar nu te poți baza exclusiv pe hormonii fericirii să aibă grijă de voi. Există o profeție care se adeverește singură în biologie: dacă vă simțiți mai degrabă colegi de cameră decât iubiți, nivelul de oxitocină al soției tale poate fi în scădere. Când ea este supărată, nivelul tău de testosteron scade, ceea ce înseamnă că sunteți amândoi deprimați. Soluția? Discutați despre relație, despre sexualitate, în așa fel încât să dați glas temerilor și stresului..Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8936 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.