Acasa | Relatii | Care este formula chimică a căsătoriei?

Care este formula chimică a căsătoriei?

 SHARE  

Adaugat in 1 noiembrie 2016

Care este formula chimică a căsătoriei?

Casatorie. Foto: Photoxpress

Ai putea crede că formezi un cuplu cu partenerul tău datorită atracției reciproce, pentru că împărtășiți aceleași viziuni asupra vieții, pentru că vă respectați etc. Dar știați că sunteți compatibili până și la nivel chimic?

Există multe informații despre știința atracției- hormoni și feromoni și este clar că este multă biologie în spatele motivelor pentru care cuplurile rămân împreună.

Dawn Maslar, profesor de biologie, cercetător și expert în „știința dragostei” are explicațiile raționale din spatele sentimentelor de bine și plăcut pe care le simți când îți privești soția.

Perioada de 2 ani de lună de miere

„Când o persoană se îndrăgostește, există o perioadă biologică în care creierul intră într-o revoluție hormonală care durează aproape 2 ani” spune Maslar. „Serotonina ta va fi la același nivelul ca a unui om cu tulburare compulsivo-obsesivă , acesta este motivul pentru care îți dorești să fii cu cealaltă persoană și simți că nu poți mânca sau dormi”

În această perioadă, conform High Fidelity scrisă de Rob Gordon, nu te poți baza pe instincte. Maslar spune că amigdala – acel senzor al creierului care ne evertizează că nu este în regulă să îți tatuezi ințialele ei pe gât- nu mai funcționează. De asemenea, și cortexul prefrontal ventromedial, partea creierului care raționeză dacă vrei să ai o relație cu persoana respectivă, încetează să mai funcționeze. Odată ce ai depașit această perioadă, cu afectare fizică sau psihologică minimă, avansezi spre următoarea fază, când simți nevoia să îi pui un inel pe deget.

Când un bărbat ajunge în faza de luare a unui angajament într-o relație, nivelul său de testosteron scade. Maslar spune că acesta este momentul în care decizi să îți închzi contul de Tinder. „Practic, bărbatul devine neeligibl pentru întalniri amoroase” spune ea. „Nu își mai dorește să iasă, să vâneze și să concureze.”

Testosteronul blochează secreția de oxitocină, hormonul atașamentului, așa că nivelul scăzut de testosteron îți face relația mai puternică , deoarece nivelul de oxitocina este liber să crească acum. Studiile arată că indiferent dacă există o hârtie care să vă legalizeze relația, biologia funcționează oricum.

Când te simți cel mai atras de soția ta

Te simți cel mai atras de soția ta când ea este la ovulație. După cum ai învățat la educație sexuală, aceasta nu se întâmplă când ea este însărcinată, dar în acea perioadă nivelul ei de oxitocină este crescut (ca și al tău), ceea ce înseamnă că vă veți simți mai apropiați. Este considerată un fel de poliță de asigurare pentru trimestrul trei, când sexul dispare deoarece replica ei este „Nu te uita la mine, sunt cât casa”.

Copiii aduc cuplurile împreună

După venirea pe lume a copilului, probabil te întrebi cum plănuiește natura să vă țină împreună pe parcusul lipsei somnului, sexului și a sănătății mintale. „Sexul este doar o parte,” explică Masler. ”Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.”

Cum sexul copilului îți poate afecta relația

De asemenea, Masler evidențiază diferența dintre a avea o fată sau un băiat. Când ai o fetiță, nivelul de testosteron scade „până la nivelul cuiva castrat” spune ea. „Biologic vorbind , este un lucru excelent. Este mai probabil ca el să rămână prin preajmă, să se simtă mai atașat de soție și fiică și devinde mai puțin agresiv sexual.”

Cu băieții este de asemenea o scădere, dar mai puțin semnificativă.

Tratamentul prin vorbit

Dacă tot există acest montagne russe al monogamiei indus chimical, cum putem preconiza când lucrurile stau rău sau „este doar o fază”? „Declinul se sfârșește pe la aproximativ 10 ani de relație, iar satisfacția începe să crească iar,” spune Maslar. „După ce treceți de primii ani, activitatea neurală se schimbă. Dacă un bărbat rămâne într-o relație mai mult, devine mai etic, compătimitor și mai iubitor, odată cu creșterea nivelului de oxitocină.”

„Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.” Dar nu te poți baza exclusiv pe hormonii fericirii să aibă grijă de voi. Există o profeție care se adeverește singură în biologie: dacă vă simțiți mai degrabă colegi de cameră decât iubiți, nivelul de oxitocină al soției tale poate fi în scădere. Când ea este supărată, nivelul tău de testosteron scade, ceea ce înseamnă că sunteți amândoi deprimați. Soluția? Discutați despre relație, despre sexualitate, în așa fel încât să dați glas temerilor și stresului..Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9402 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.