Acasa | Familie | Căsătorie de parenting. Cum ajung tot mai mulți să se sacrifice „de dragul copiilor”

Căsătorie de parenting. Cum ajung tot mai mulți să se sacrifice „de dragul copiilor”

 SHARE  

Adaugat in 25 mai 2017

Căsătorie de parenting. Cum ajung tot mai mulți să se sacrifice „de dragul copiilor”

Sacrificiul parintilor. Foto: pixabay

Conceptul de căsătorie de parenting nu e nou; cuplurile fac asta de zeci de ani atâta doar că nu-i dăduseră un nume, explică psihologul Susan Pease Gadoua pe psychologytoday.

Autoare a cărții „Iei în considerare divorțul?”, Gadoua spune că a început să se gândească mai mult la acest concept în perioada recesiunii, când o mare parte dintre pacienții ei se gândeau să divorțeze, dar nu-și permiteau. (Statisticile arată că, în perioada aceea, numărul divorțurilor a scăzut, dar asta nu înseamnă automat că și calitatea căsniciei a crescut. Oamenii au rămas prinși în mariaje nefericite, deoarece nu au avut încotro).

În zilele acestea ai două opțiuni: salvează-ți căsnicia sau divorțează. Din păcate, aceste cupluri nefericite ale căror vieți au fost date peste cap atunci când s-a instalat criza economică sunt nevoite să rămână împreună și să continue să fie părinți pentru că, în cazul unui divorț, ar pierde și puținul pe care-l mai au. Cei aflați în situația asta renunță să mai aibă așteptări romantice, uneori anumite relații sociale și principala lor prioritate este binele copiilor.

Din cauză că pășesc pe un teritoriu necunoscut, aceste cupluri ajung la înțelegeri ciudate ceea ce, într-un  fel, e foarte greșit. E greșit din toate punctele de vedere și încalcă toate regulile, normele sociale și chiar jurămintele făcute la nuntă!

Din nefericire, cele mai multe cupluri au spus că, vor nu vor, au nevoie de o căsătorie de parenting (așa cum o numește Gadoua). Li se părea mai simplu să aibă o căsnicie de fațadă.

Astăzi a devenit ceva obișnuit și tot mai mulți oameni apelează la asta. Pentru că funcționează.

Căsătorie de parenting – soluția ideală pentru multe cupluri

În urmă cu puțin timp, psihologul Susan Pease Gadoua a făcut o anchetă ca să afle ce vor acum oamenii, când criza economică a luat sfârșit. De ce mai apelează încă la o căsătorie de parenting, banii sunt factorul decisiv în luarea deciziei și de cred ei că o căsătorie de parenting va da rezultate.

Iată câteva rezultate preliminare:

  1. De ce v-ați gândit la acest fel de căsătorie?

78% au răspuns: „În căsnicia noastră a dispărut romantismul de mai bine de cinci ani”

11% – „Unul dintre noi are o relație extraconjugală și avem nevoie de timp ca să ne dăm seama dacă merită să ne salvăm sau nu căsnicia”.

11% – „Avem nevoie de o pauză de la romantism ca să ne concentrăm mai bine asupra copiilor”.

  1. Resursele financiare limitate vă obligă să alegeți o căsătorie de complezență în locul divorțului?

78% – Da

11% – Nu

11% – Nu sunt siguri

  1. De ce credeți că o căsătorie de parenting va da rezultate în cazul vostru?

„Nu vreau să mai pierd timp; nu vreau să mai perturb viața copilului și a noastră”.

„Credem că e interesul copilului nostru”.

„Încă mai ținem unul la altul”.

„Nu vrem să dezmembrăm familia și putem locui împreună, ca prieteni”.

„Suntem încă prieteni”.

„Trăim așa de mai bine de șase luni și am reușit să fim civilizați unul cu celălalt”.

„Amândoi avem în vedere binele copilului”.

„Vrem să păstrăm familia unită”.

În principiu, valorile lor sunt evidente: cuplurile pun nevoile copiilor înaintea nevoilor lor. În multe privințe, atunci când schimbi regulile în familie nu există învinși. Poate că rudele sau vecinii nu se vor simți la fel de bine când vin în vizită, dar majoritatea cuplurilor pot accepta acest lucru atâta timp cât știu că persoana care are de câștigat în urma acestui aranjament este propriul lor copil.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7474 citiri

13 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.