Acasa | Relatii | Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

 SHARE  

Adaugat in 21 martie 2017

Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

Cuplu Foto: Morguefile.com

Cătălina este căsătorită de şase ani. Relaţia de cuplu merge destul de bine, dar simte că anumite subiecte importante pentru ea nu le poate discuta cu soţul ei. El se grăbeşte să încheie subiectul atunci când vine vorba, de exemplu, fricile ei legate de viitorul ei profesional sau de ideea de a se muta în altă ţară.

Aceste subiecte Cătălina le poate discuta în voie cu Andrei, unul dintre colegii de la birou. Andrei o înţelege, ceea ce soţul ei nu face. Cu el poate discuta o mulţime de chestiuni personale, are impresia că sunt pe aceeaşi lungime de undă. Există o anumită atracţie între ei, dar, dă asigurări Cătălina, “sunt doar colegi” şi între ei “nu s-a întâmplat nimic”. Sau s-a întâmplat şi ea nu realizează încă?

Câte feluri de infidelitate există

Unul dintre miturile legate de infidelitatea în cuplu este acela că infidelitatea presupune o relaţie sexuală cu un alt partener. În realitate, aceasta este infidelitate sexuală. Dar pe lângă ea, mai există şi infidelitatea emoţională (sau romantică). Se estimează că aproximativ 20% dintre cazurile de înşelare la nivel de cuplu se referă la “aventurile emoţionale”. Infidelitatea emoţională presupune intimitate emoţională, ataşament faţă de un al treilea – a simţi că altcineva te înţelege mai bine decât partenerul.

Pe termen lung, acest tip de infidelitate afectează calitatea relaţiei de cuplu, deoarece produce o anumită indisponibilitate a unuia dintre parteneri în cuplu.

Înşelatul emoţional este, probabil, mult mai periculos decât înşelatul sexual pentru că arată că nu mai eşti “conectată” cu partenerul tău şi te-ai apropiat emoţional de altcineva.

Ce predispune la acest tip de infidelitate?

Conversaţiile online, apropierea dintre colegi de la serviciu, călătoriile de afaceri, grupurile de persoane care împărtăşesc aceleaşi hobby-uri sau prieteniile cu persoanele de sex opus sunt cele mai frecvente surse pentru înşelatul emoţional.

Cercetările arată că femeile sunt predispuse să fie infidele emoţional şi bărbaţii sunt predispuşi către infidelitatea sexuală. Mai mult, femeile pot accepta mai uşor infidelitatea sexuală a partenerilor, în timp ce bărbaţii nu prea dau importanţă infidelităţii emoţionale a partenerelor.

Cum se explică aceste diferenţe? Psihologia evoluţionistă oferă următorul răspuns: dacă soţul nu mai este fidel emoţional este un semn că ar putea să investească resursele de care dispune într-o altă relaţie, în timp ce infidelitatea sexuală poate fi o simplă aventură. În cazul femeii, înşelatul emoţional nu înseamnă mare lucru pentru partenerul ei. Pe de altă parte, o relaţie sexuală cu un alt bărbat poate duce la apariţia unui copil, iar partenerul nu va şti cu siguranţă dacă creşte copilul lui sau pe al altui bărbat.

Cum recunoşti infidelitatea emotională

Iată câţiva indicatori care te vor ajuta să îţi dai seama dacă îţi înşeli emoţional partenerul de cuplu. Îi vorbeşti celuilalt despre nemulţumirile tale din viaţa de familie, te gândeşti mult la acel coleg sau ai diverse fantezii legate de el. Simţi nevoia să îţi schimbi garderoba şi devii din ce în ce mai atentă la felul în care te îmbraci. Te simţi prost dacă partenerul tău te vede în compania colegului respectiv. Trăieşti mult mai intens relaţia cu celălalt decât cu partenerul tău.  

Cum recunoşti infidelitatea emotională la altcineva? O persoană care este implicată într-o “aventură emoţională” îşi face noi hobby-uri care nu implică partenerul de cuplu. Poate arăta dezinteres faţă de evenimentele din familie. Pare mereu visătoare sau pe gânduri. Poate petrece mult timp pe internet sau nu se dezlipeşte de telefonul mobil.

Ce poţi face ca să pui capăt unei “aventuri emoţionale”

Deşi este destul de greu, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să ieşi din  relaţia care se bazează pe infidelitatea emoţională. De asemenea, este bine să întrerupi orice fel de contact cu persoana respectivă. Iar dacă lucraţi împreună, este bine să nu mai aveţi niciun fel de discuţii personale, ci doar cele strict profesionale. Ca să ieşi din această încurcătură emoţională este nevoie şi de timp, aşa că fii calmă şi ai răbdare cu tine.

Pentru a te proteja pe viitor de aventurile emoţionale, este recomandat să te gândeşi ce anume te-a determinat să te ataşezi de persoana respectivă, de ce s-a întâmplat, ce înseamnă pentru tine această nouă relaţie şi ce spune ea despre tine şi despre relaţia ta de cuplu, în care eşti implicată. Dacă aceste chestiuni ţi se par greu de lămurit de una singură poate ar fi bine să apelezi la un psihoterapeut sau un consilier care să te ajute în demersul tău.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14526 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.