Acasa | Relatii | Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

 SHARE  

Adaugat in 21 martie 2017

Cât de gravă este infidelitatea… emoțională

Cuplu Foto: Morguefile.com

Cătălina este căsătorită de şase ani. Relaţia de cuplu merge destul de bine, dar simte că anumite subiecte importante pentru ea nu le poate discuta cu soţul ei. El se grăbeşte să încheie subiectul atunci când vine vorba, de exemplu, fricile ei legate de viitorul ei profesional sau de ideea de a se muta în altă ţară.

Aceste subiecte Cătălina le poate discuta în voie cu Andrei, unul dintre colegii de la birou. Andrei o înţelege, ceea ce soţul ei nu face. Cu el poate discuta o mulţime de chestiuni personale, are impresia că sunt pe aceeaşi lungime de undă. Există o anumită atracţie între ei, dar, dă asigurări Cătălina, “sunt doar colegi” şi între ei “nu s-a întâmplat nimic”. Sau s-a întâmplat şi ea nu realizează încă?

Câte feluri de infidelitate există

Unul dintre miturile legate de infidelitatea în cuplu este acela că infidelitatea presupune o relaţie sexuală cu un alt partener. În realitate, aceasta este infidelitate sexuală. Dar pe lângă ea, mai există şi infidelitatea emoţională (sau romantică). Se estimează că aproximativ 20% dintre cazurile de înşelare la nivel de cuplu se referă la “aventurile emoţionale”. Infidelitatea emoţională presupune intimitate emoţională, ataşament faţă de un al treilea – a simţi că altcineva te înţelege mai bine decât partenerul.

Pe termen lung, acest tip de infidelitate afectează calitatea relaţiei de cuplu, deoarece produce o anumită indisponibilitate a unuia dintre parteneri în cuplu.

Înşelatul emoţional este, probabil, mult mai periculos decât înşelatul sexual pentru că arată că nu mai eşti “conectată” cu partenerul tău şi te-ai apropiat emoţional de altcineva.

Ce predispune la acest tip de infidelitate?

Conversaţiile online, apropierea dintre colegi de la serviciu, călătoriile de afaceri, grupurile de persoane care împărtăşesc aceleaşi hobby-uri sau prieteniile cu persoanele de sex opus sunt cele mai frecvente surse pentru înşelatul emoţional.

Cercetările arată că femeile sunt predispuse să fie infidele emoţional şi bărbaţii sunt predispuşi către infidelitatea sexuală. Mai mult, femeile pot accepta mai uşor infidelitatea sexuală a partenerilor, în timp ce bărbaţii nu prea dau importanţă infidelităţii emoţionale a partenerelor.

Cum se explică aceste diferenţe? Psihologia evoluţionistă oferă următorul răspuns: dacă soţul nu mai este fidel emoţional este un semn că ar putea să investească resursele de care dispune într-o altă relaţie, în timp ce infidelitatea sexuală poate fi o simplă aventură. În cazul femeii, înşelatul emoţional nu înseamnă mare lucru pentru partenerul ei. Pe de altă parte, o relaţie sexuală cu un alt bărbat poate duce la apariţia unui copil, iar partenerul nu va şti cu siguranţă dacă creşte copilul lui sau pe al altui bărbat.

Cum recunoşti infidelitatea emotională

Iată câţiva indicatori care te vor ajuta să îţi dai seama dacă îţi înşeli emoţional partenerul de cuplu. Îi vorbeşti celuilalt despre nemulţumirile tale din viaţa de familie, te gândeşti mult la acel coleg sau ai diverse fantezii legate de el. Simţi nevoia să îţi schimbi garderoba şi devii din ce în ce mai atentă la felul în care te îmbraci. Te simţi prost dacă partenerul tău te vede în compania colegului respectiv. Trăieşti mult mai intens relaţia cu celălalt decât cu partenerul tău.  

Cum recunoşti infidelitatea emotională la altcineva? O persoană care este implicată într-o “aventură emoţională” îşi face noi hobby-uri care nu implică partenerul de cuplu. Poate arăta dezinteres faţă de evenimentele din familie. Pare mereu visătoare sau pe gânduri. Poate petrece mult timp pe internet sau nu se dezlipeşte de telefonul mobil.

Ce poţi face ca să pui capăt unei “aventuri emoţionale”

Deşi este destul de greu, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să ieşi din  relaţia care se bazează pe infidelitatea emoţională. De asemenea, este bine să întrerupi orice fel de contact cu persoana respectivă. Iar dacă lucraţi împreună, este bine să nu mai aveţi niciun fel de discuţii personale, ci doar cele strict profesionale. Ca să ieşi din această încurcătură emoţională este nevoie şi de timp, aşa că fii calmă şi ai răbdare cu tine.

Pentru a te proteja pe viitor de aventurile emoţionale, este recomandat să te gândeşi ce anume te-a determinat să te ataşezi de persoana respectivă, de ce s-a întâmplat, ce înseamnă pentru tine această nouă relaţie şi ce spune ea despre tine şi despre relaţia ta de cuplu, în care eşti implicată. Dacă aceste chestiuni ţi se par greu de lămurit de una singură poate ar fi bine să apelezi la un psihoterapeut sau un consilier care să te ajute în demersul tău.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11862 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.