Acasa | Articolul tau | Cat de mult ne afecteaza mediul online
Cat ne afecteaza mediul online. Foto: Photoxpress
Bine, chiar sa nu stii sa dai drumul la un calculator... intr-adevar, e penibil in anul 2013. Dar, dupa aceea, mi-am dat seama ca acesti oameni nu au nevoie de el, pentru ca duc altfel de vieti. Sunt figuri publice, au angajati care se ocupa de orice treaba marunta - cum ar fi plata facturilor.
Ei se ocupa de o gramada de evenimente, in rest petrec timp cu familia, sunt urmariti de paparazzi peste tot... deci, de ce si-ar mai expune vietile online? Asa cum o facem noi, restul muritorilor...
Chiar, de ce o facem? Ne simitim mai bine in momentul in care ne viziteaza profilul o multime de necunoscuti? Ne citesc postarile, se uita peste pozele noastre, peste cel mai mic amanunt din vietile noastre private (daca suntem suficient de "prosti" incat sa spunem tot si sa mai avem si profilul public).
Exista multe riscuri in momentul in care esti inscris pe o retea de socializare sau iti petreci prea mult timp pe diverse chat-uri.
Cu ce sa incepem? As prefera cu cel mai "deranjant" exemplu. Site-urile de videochat. Unde o multime de copii/adolescenti incearca sa-si faca viata mai usoara interpretand diverse personaje pe care le cere cel care plateste (si altele). Li se pare probabil ca este o viata usoara, sa stai doar in fata monitorului si sa-ti "curga" banii destul de usor.
In definitiv, fiecare isi alege drumul in viata. Problema este ca nu-si dau seama de faptul ca sunt exploatati si ca, in timp, isi pierd dorinta de a mai face altceva cu viata lor. Se inconjoara de lucruri materiale care de fapt nu inseamna nimic. Si, in timp, isi pierd oricum "stralucirea".
Urmeaza site-urile de jocuri online (ma refer in special la poker si pariuri). Cati recunosc ca arunca banii pe asa ceva? Imi inchipui ca prea putini. Nu ar putea sa faca altceva cu banii lor? Cu timpul lor? Sau este, din nou, o modalitate de defulare prin care incearca sa scape de viata reala? Nu as putea sa dau un raspuns, nu-l am. Ei stiu cel mai bine de ce o fac, ca si in cazul site-urilor de videochat.
Cu retelele de socializare este cu totul altceva. Recunosc ca si eu am devenit partial dependenta de Facebook. Statistic vorbind, este demonstrat ca persoanele singure nu prea au ce cauta aici, deoarece devin deprimate cand vad atatea poze cu oameni fericiti si impliniti (chiar asa... sunt toti fericiti sau posteaza cele mai reusite poze?).
Aici, din cate am observat, poti gasi multe lucruri in comun cu diverse cunostinte sau cu persoane straine. Si uite asa te trezesti ca ai o multime de "friends". Si ca o iei la vale... la propriu. Da, este mai usor sa te confesezi sub masca anonimatului, si mai ales unei persoane straine. Mai ales daca simti ca celalalt empatizeaza cu tine.
Atentie totusi... sa nu empatizati prea mult si sa va para rau dupa aceea. De curand am vizionat un film "deranjant" de adevarat: "Disconnect". M-a facut sa-mi pun intrebari... daca suntem intr-adevar supusi riscului in mediul online, cand stam pe chat?
Putem vorbi cu o persoana fictiva, care in realitate nu exista (un profil creat pentru a induce lumea in eroare) si care ne poate face rau. De la rau fizic (presupun ca s-au inspirat de undeva cu exemplul tentativei de sinucidere a unui baiat de liceu dupa ce o poza "naked" a facut inconjurul scolii), pana la rau material (furtul de identitate si a numarului de card, prin introducerea unui virus in calculator).
Ar fi bine sa studiati cateva regului de folosire a Facebook-ului (care presupun ca sunt valabile pentru toate retelele de socializare). Veti vedea ca va puteti pastra cat de cat intimitatea, in primul rand prin a nu va lasa profilul "public" (adica la indemana oricui), puteti scoate din lista de "friends"/ bloca persoanele pe care le considerati suspecte sau enervante, puteti "disparea" de pe chat pentru anumite persoane etc.
Aaaaa... si mai ramane mitul daca poti vedea cine iti acceseaza profilul si de cate ori. Am incercat varianta gasita pe google. M-a bagat intr-un sir de date, in care sunt convinsa ca un informatician se poate descurca. Asa ca nu mai accesati la infinit profilul aceleiasi persoane... puteti fi prinsi!
Si tot pe retelele de socializare exista razbunarea suprema la adresa ta: sa-ti ureze sute de persoane neimportante La Multi Ani! Mai putin persoana care conteaza...
In final, ganditi-va cat de mult aveti nevoie sa "zaceti" online toata ziua cu ochii in ecran si cata satisfactie va aduce acest lucru. Nu ar fi mai bine sa aveti prieteni adevarati, pe care sa-i vedeti/simtiti in carne si oase? Cu care sa faceti lucruri normale, tangibile? Cred ca raspunsul este evident.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.