Acasa | Familie | Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

 SHARE  

Adaugat in 17 iulie 2018

Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

Copil

Nu există relație perfectă și nici doi oameni care, într-un cuplu, să nu se certe sau să se contrazică. O spun studiile, dar și viața de zi cu zi.

Doar că atunci când relația nu se consumă în doi, ci în trei, patru sau mai mulți, copiii sunt cei care suferă cel mai mult. Și, de multe ori, ”daunele” nu sunt doar emoționale, arată studii citate de bbc.com.

Atmosfera familială afectează sănătatea și dezvoltarea psihică a copiilor pe termen lung

Chiar dacă avem tendința de a accentua importanța relației părinte-copil, în realitate, un rol foarte important în sănătatea și dezvoltarea psihică pe termen lung a copiilor îl au relația dintre cei doi părinți și atmosfera familială.

Modul în care părinții relaționează între ei, tonul de adresare uzual, mesajele pe care le transmit, toate au un rol important în bunăstarea copilului, cu potențialul de a afecta totul, de la sănătatea mintală, până la succesul academic și relațiile lui viitoare.

În cele mai multe cazuri, certurile părinților au impact negativ asupra copiilor

Un studiu britanic efectuat de-a lungul mai multor decenii prin observații la domiciliu, arată că, de la vârsta de șase luni, copiii expuși conflictelor din familie sunt predispuși la boli de inimă.

De asemenea, sugarii, copiii și adolescenții pot prezenta tulburări de somn, anxietate, depresie, tulburări de conduită și alte probleme serioase.

Performanța academică a copiilor poate fi și ea afectată de expunerea continuă la certurile părinților. Efecte similare sunt de asemenea observate la copiii care sunt expuși conflictelor continue, dar mai puțin intense, în comparație cu copiii ai căror părinți negociază constructiv sau își rezolvă conflictele.

De cele mai multe ori, copiii se simt vinovați

Divorțul a fost adesea văzut ca având un efect deosebit de dăunător asupra multor copii. Însă, conform ultimelor studii, certurile părinților și conflictele aprinse pot produce ”daune” mai mari decât despărțirea acestora.

Atunci când părinții se ceartă sau poartă frecvent discuții intense și nerezolvate, copiii se învinuiesc. Consecințele acestor stări pot fi apariția unor probleme de sănătate și comportament, de la depresie, izolare până la auto-vătămare.

Mai grav este faptul că acești copii afectați emoțional duc mai departe comportamentele văzute și imprimate în subconștientul lor, de la o generație la alta. Este un ciclu care trebuie rupt dacă dorim o viață pozitivă și fericită pentru generația de astăzi a copiilor și pentru următoarea generație de părinți și familii.

Sfaturi utile pentru părinți

Copiii sunt observatori ai comportamentului părinților lor. Observă amănunte, chiar și atunci când părinții consideră că cearta este privată și că cel mic nu e atent.

Nu uitați, însă, că este natural ca uneori să ne mai și certăm! De aceea, este bine ca discuțiile în contradictoriu să le avem departe de ochii celor mici. Sau dacă se întâmplă să fie de față, amintiți-vă că reacționează foarte bine la explicații și argumente, pe care chiar le merită în acele momente. Mai mult, dintr-o discuție de acest tip, copiii pot învăța lecții pozitive importante care îi pot ajuta să-și navigheze propriile emoții și relații dincolo de cercul familiei.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5475 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.