Acasa | Articolul tau | Cat mai toleram discriminarea cu numele de familie?

Cat mai toleram discriminarea cu numele de familie?

 SHARE  

Adaugat in 5 martie 2015

Cat mai toleram discriminarea cu numele de familie?

Alegerea numelui de familie. Foto: Photoxpress

Am ales sa scriu despre aceasta problema pentru ca observ ca este prea putin discutata si nu prea se cauta solutii la ea. Traditia discriminarii cu numele de familie este o problema foarte grava a societatii in care traim pentru ca mentine in continuare femeile la statutul de cetatean de rangul 2.

.

Desi suntem in secolul 21, marea majoritate a cuplurilor care aleg sa se casatoreasca mentin inca o traditie din perioada in care femeile erau considerate prin lege doar niste proprietati.

In ziua de azi legea nu face discriminare si ar trebuie sa fim constiente toate de acest lucru. Iata ce spune legea:

Alegerea numelui de familie

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

Desi sotii sunt egali in fata legii, se pare ca nu sunt inca egali in fata traditiilor. Din moment ce legea este corecta de ce alegerea unui nume de familie comun dezavantajeaza aproape intotdeauna femeile? De ce identitatea lui este considerata mai importanta decat identitatea ta? Ar trebui sa ne punem mai multe dintre noi astfel de intrebari inainte de a urma orbeste o traditie patriarhala!

De ce doar pentru ca esti femeie majoritatea oamenilor din jurul tau considera ca ar trebui la un moment dat sa renunti la numele tau - care reprezinta identitatea ta - si la posibilitatea de a il duce mai departe in favoarea unui barbat? In schimb unui barbat nu i se cere niciodata asa ceva! Mi se pare ceva strigator la cer!

Si mai este ceva la fel de nedrept si strigator la cer. Desi femeile se chinuie sa nasca (nu barbatii!) copiii primesc in continuare automat numele de familie al tatalui, nu pe al mamei, de parca el ar fi facut copilul singur! Aceasta nedreptate contribuie la presiunea sociala care se face asupra femeilor de a isi distruge identitatea in favoarea barbatilor. Sunt mame care ajung sa ia numele de familie al sotului lor, desi initial s-au opus, tocmai ca sa nu aiba un nume de familie diferit de al copiilor lor.

Iata ce spune legea in legatura cu numele copilului:

Numele copilului din căsătorie

(1) Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor săi.
(2) Dacă părinţii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă.
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.

Numele copilului din afara căsătoriei

(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).
(3) În cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 449 alin. (2) şi (3).

De ce nu isi duc mai multe mame numele de familie mai departe?

Discriminarea cu numele de familie este o problema mult mai grava decat pare la prima vedere. Este un simbol evident al patriarhatului si are o importanta foarte mare in mentinerea unui statut inferior al femeilor.

Scuza pe care am auzit-o eu cel mai des este: "e doar un nume, nu conteaza!" Ba conteaza! Conteaza enorm! Numele tau reprezinta identitatea ta!

Nu se va ajunge la egalitate reala atata vreme cat femeile nu au o identitate proprie, ci au in continuare identitatea barbatilor. Este foarte grav ca societatea in care traim considera in continuare ca femeile nu ar trebui sa aiba dreptul nici macar la o identitate proprie!

Reflectati la ce am spus mai devreme, doamnelor! Haideti sa punem toate piciorul in prag si sa aruncam la gunoi toate traditiile care ajuta la mentinerea patriarhatului! Pentru ca doar asa se vor schimba lucrurile! Cand vom pune toate piciorul in prag si ne vom face dreptate?

Haideti sa nu mai acceptam discriminarea cu numele de familie si nici o alta discriminare!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Laura Craciun
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

40502 citiri

327 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.