Acasa | Familie | Cât timp pot să-mi las copilul în faţa ecranului?

Cât timp pot să-mi las copilul în faţa ecranului?

 SHARE  

Adaugat in 21 iulie 2015

Cât timp pot să-mi las copilul în faţa ecranului?

Cât timp pot să-mi las copilul în fața ecranului? Foto: sxc.hu

O voi spune direct, fără altă introducere: Nu există un răspuns potrivit, general valabil la întrebarea ”Cât timp pot să-mi las copilul în fața ecranului?’. Nu există o rețetă care să se aplice tuturor copiilor, în același timp.

Există, în schimb, posibilitatea de a reformula întrebarea în diverse feluri, în așa fel încât tu, părinte, să înțelegi singur sau – și mai bine – împreună cu copilul tău, cât timp poate să își petreacă în fața ecranului?

  • Ce face copilul meu în fața ecranului? Ce învață de acolo? Cum folosește tableta/telefonul/calculatorul? Ce abilități dezvoltă?
  • Cum se distrează? Cu cine?
  • De ce preferă să se joace pe tabletă în loc să iasă în parc?
  • Ce alte activități i-aș putea propune?

Comunicarea e vitală în această situație

Răspunsul la toate aceste întrebări îl vei afla numai dacă stai de vorbă cu copilul tău.  Ascultă ce are copilul tău să-ți spună. Mai ales, atunci când ești îngrijorat/ă de cantitatea de timp petrecută în fața ecranului. Nu o spun doar eu. O spun ei înșiși – tinerii-utilizatori de Internet. Și încearcă să observi ce face copilul tău atunci când este în fața ecranului. Căci, ceva tot face. Nu stă cu ochii pironiți, ‘ademenit de ecranul sclipitor’, așa cum formulează uneori problema autorii mai alarmiști. S-ar plictisi în primele 5 minute. Nu crezi?

Copiii nu au alternative

David Buckingham, specialist cu multă experiență de cercetare pe tema relației copiilor cu media, spune: “Unul dintre motivele pentru care copiii petrec mult timp în fața ecranelor este că nu au alternative. Și pentru că este o formă de divertisment ieftin. Deci, părinții trebuie să se uite și la alte activități pe care le pot oferi copiilor lor, decât să stabilescă o durată de timp arbitrară”.

În plus, fiecare copil e unic. Fiecare familie e unică. Are reguli și valori diferite, atitudini și activități diferite, care contează în stabilirea programului din fața ecranului. Contează și ce face copilul tău în fața ecranului. Dacă se distrează, sau socializează cu prietenii timp de o oră în fața tabletei, poti să spui că e mai puțin valoros decât dacă își caută informații online pentru teme?

Nivelul de competențe media al părinților și copiilor este iarăși important în luarea deciziei. Cu cât te informezi mai mult și înțelegi mai multe despre ceea ce fac copiii tăi online/în fața ecranului, vei fi capabil/ă să nu mai privești noua tehnologie ca pe un dușman sau tableta – un obiect cu puteri dominatoare asupra copilului tău. Ci, să o tratezi ca pe o simplă unealtă de informare, de distracție sau socializare și să iei decizii în cunoștință de cauză. În scrisoarea unei mame, obiectul-tabletă a fost personificat, i s-au dat valențe fantastice, aproape umane. La ce bun?

Tableta, telefonul inteligent, calculatorul sunt o realitate culturală și socială a zilelor noastre

Ideea e să înțelegi și să-ți ajuți copilul să se bucure și să folosească noile tehnologii în beneficiul său acasă, la școală, între prieteni șamd. Tableta, telefonul inteligent, calculatorul sunt o realitate culturală și socială a zilelor noastre, iar acest lucru ne condiționează să ne implicăm, să înțelegem cum e mai bine să acționăm pentru noi și copiii noștri. Dacă metoda dialogului, descrisă mai sus, nu funcționează în familia ta, încearcă să stabilești un program de utilizare; de preferat, cu consimțământul ambelor părți. Copilul tău ar putea, de exemplu, să utilizeze calculatorul în camera de zi și nu în dormitor.

Experiența ta de copil nu te ajută

Gândește-te că nu ai crescut cu ecrane în jurul tău, așa cum i se întâmplă copilului tău astăzi. Poate că ai luat contact cu ecranul când erai deja adult, deja format. Deci, te confrunți cu o situație nouă, cu multe necunoscute. E greu să înțelegi și să te pui în locul copilului tău, pentru că experiența ta de copil nu te ajută. Poate pentru tine Internetul este doar o resursă, dar pentru copilul tău adolescent, Internetul este un spațiu de interacțiune socială. E bine să înțelegi asta. Sunt foarte curioasă cum va fi când copilul tău va fi părinte și cum va trata chestiunea ecranului. Depinde și de ceea ce învață acum.

Ceea ce am descris mai sus se cheamă implicare activă în felul cum utilizează copilul tău aparatele digitale și Internetul. E nevoie de răbdare, înțelegere și disponibilitate însă.

PS: Aștept întrebări legate de temă sau de domeniul educației pentru competențe media și digitale, la care aș putea să-ți răspund în articole viitoare.

Text de Nicoleta Fotiade

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6206 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.