Acasa | Familie | Ce au în comun Moș Crăciun, Michael Jackson și Revoluția din 1989

Ce au în comun Moș Crăciun, Michael Jackson și Revoluția din 1989

 SHARE  

Adaugat in 23 decembrie 2013

Ce au în comun Moș Crăciun, Michael Jackson și Revoluția din 1989

Ce au în comun Moș Crăciun, Michael Jackson și Revoluția. Foto: Photoxpress

În iarna lui ’89 s-au întâmplat așa de multe încât nu știu nici acum dacă de aici mi se trage toată lipsa de entuziasm pe care o manifest și în ziua de azi atunci când primesc cadouri.

Aveam șapte ani, intrasem în clasa întâi, avusesem deja un șoc numit școală și eram marcată de o învățătoare care ne ciocănea în cap cu cele patru inele cu pietre, imense, de la ambele mâini.

Cu aproape un an în urmă venise și sora mea pe lume, cea care îmi răsturnase joaca cu fundul în sus, căci nu mai era loc de alint, devenisem sora cea mare. Deci alt șoc. Eram o copiliță cu multe pe cap, nu mai aveam nevoie de alte vești proaste. Și totuși….

Luna decembrie din 1989 începuse friguros, îmi amintesc că ne cuibăream toți patru în pat în fața televizorului alb negru, sâmbăta seara, urmărind varietățile. Era mișto, unul dintre puținele momente în care eram toți împreună și era liniște: tata la margine, mama lângă el, sora mea pe unde apuca și eu mereu la perete, lipită de tăblia de lemn rece.

Ne uitam la un concert cu o doamna cu părul creț, căreia ai mei îi spuneau Michael. Îmi plăcea de fata asta, era așa talentată și suavă, puteam să o ascult ore în șir. Îmi doream și eu să mă fac cântăreață, așa ca ea. Asta până când maică-mea a scos porumbelul:

- Ia uite și la ăsta cum e îmbrăcat, zici că e femeie! Oare nu i-o fi rușine să poarte cercei?
- Pai cum, nu e femeie Michael?
- Nu mamă, e băiat, îl cheamă Michael Jackson.
- Pai și de ce se îmbracă cu sclipici, poartă tocuri și are cercei în urechi?
- Ei, lasă, culcă-te, o să afli tu când o să fii mare. Întoarce-te cu fața la perete.
- Dar vreau să mă uit la Michael!
- Hai gata, n-ai ce vedea!

Și, uite așa, am ratat momentul de a deveni ulterior fană MJ, și am rămas cu o întrebare: e negru sau femeie?

Tot în aceeași lună ne pregăteam să facem pomul, adică bradul, dar așa îi ziceam pe atunci. Și de venirea Moșului. Ăsta da eveniment, să aștepți un an întreg venirea lui Moș Gerilă care aducea banane necoapte, șosete de iarna, niște chiloți și poate o jucărie. Cum eram deja la școala, mă așteptam și la un penar cu doua rânduri de fermoare.

Cu câteva zile înainte să facem pomul, m-am apucat de sportul meu preferat: cotrobăitul prin dulapurile părinților. Mereu găseam câte ceva ascuns, ba un săpun, ba un dres nou de-al mamei, ba un parfumel, mai mereu dădeam peste voalul ei de mireasa, peste căciulile de astrahan ale lui tata sau de pozele lor din tinerețe.

Mă simțeam stăpâna casei în care erau mereu alte comori. De data asta am găsit, îngrămădite bine, niște pungi noi. Înăuntru, chestii obișnuite: un fular, două bluze de fetițe, nu de fete, șosețele, niște banane verzi, o căciuliță de lână.

“Or fi cadouri pentru soră-mea, sau pentru ziua lu’ unchiu’ la care mergem diseară”, îmi zic, și le pun la loc așa cum le găsisem ca nu cumva să dau de bănuit.

Vine seara de Ajun și mama trebăluiește prin casă, face prăjiturile de sărbători, celebrele bezele, sărățele și negrese, însă mă anunță că a rămas fără zahăr și mă roagă să mă duc la Olga, vecina din stânga, să cer un pliculeț de zahăr vanilat.

Când mă întorc, beznă în casă, doar luminițele chioare de brad pâlpâiau, iar sub el niște pachete de hârtie albă însemnate cu Delia, Lexa, Mama, Tata.

- A venit Moșu’? Când a venit? întreb io mirată.
- Păi nu știu, eu eram în bucătărie și am auzit mișcare aici. Cred că a venit cât ai fost tu la Olga, le-a lăsat și a fugit la alți copii din bloc, zice mama îmbujorată și bâlbâită.
- Oau, păi să mergem să îl căutam prin bloc, poate îl prindem. Vreau să văd cum arată.
- Ei, lasă, acuma a plecat, hai să vedem ce ai primit.

- Da, da, uite, ăsta e al meu, scrie Delia cu mov, parcă seamănă cu scrisul tău, nu? Tu l-ai scris?
- Nu, domle, cum să fie scrisul meu? zice maică-mea și mai bâlbâită.
- Și hârtia asta albă nu e la fel ca aia cu care îți pui tu pachetul la serviciu?
- Hai, măi, mamă, cum să fie la fel, se codea maică-mea.
- Hmm, dar o fi scris Moșu’ cu carioca mea mov? Uite, vezi că seamănă culorile? Unde e carioca? Lipseșteee cariocaaa mooov! Unde e, mamaaa?

- Măi copile, lasă prostiile și deschide cadoul. Ia să vedem, ce ți-a adus?

- NU mă uit până nu găsesc carioca mov, cineva a scris cu ea pe cadou și nu a fost Moșu’, el nu scrie așa ca tine!
- Măi, fetiță, nu a scris nimeni, Moșu’ așa a lăsat pachetul, de unde să știu? Ia vezi tu acolo ce ai primit odată că nu am timp, mi se ard și prăjiturile în cuptor.
- Pai, un maiou, o căciulă, niște șosete, două banane și un penar mic. Hmm, păi astea erau ascunse în dulapul de la geam, cum au ajuns în pachet?
- Unde, mamă? Cum? Care?
- Astea, numai că bananele nu erau coapte. Erau în punga roșie. Ai vorbit tu cu Moșu’!

- Am vorbit, mi-a zis ce vrea să-ți aducă și eu l-am ajutat să le împacheteze frumos că se grăbea, acum știi, off!
- Și când le-a adus?
- Cum, când? Cât erai tu la Olga.
- Nțțț, nu cred, erau deja în dulap de săptămâna trecută. Deci tu mi le-ai luat. Dar Moșu’ de ce nu mi-a adus nimic? Nu am fost cuminte?

Povestea cu Moșu’ mi-a fost explicată în același pat mic de lemn, în noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie 1989, în timp ce ne uitam cu toții la televizor la ceea ce s-a numit Revoluția din ’89.

Și, uite așa, mereu am asociat imaginea Moșului cu ceea ce s-a întâmplat în acele zile și cu dezamăgirea aflării adevărului despre Michael Jackson și despre Moș Crăciun.

De atunci, mama s-a mai chinuit mulți ani la rând să ascundă cadourile, eu le găseam de fiecare dată, însă aveam secretul nostru și nu suflam o vorbă, pentru că era rândul surorii mele să trăiască magia Crăciunului.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mos craciunmichael jacksonrevolutie1989copilarieamintiri CITESTE MAI MULTE DESPRE

5884 citiri

16 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.