Acasa | Articolul tau | Ce cred eu ca tu crezi ca eu cred despre tine

Ce cred eu ca tu crezi ca eu cred despre tine

 SHARE  

Adaugat in 28 ianuarie 2013

Ce cred eu ca tu crezi ca eu cred despre tine

Iubirea de carte. Foto: Photoxpress

Suntem prea toleranţi cu cei care insultă gramatica limbii române! Comiterea unor greşeli grave nu numai că este inadmisibilă, dar este înjositoare pentru persoana respectivă.

Nu putem recurge decât la următoarea ipoteză - nu ştie să scrie, a rămas cu nişte lacune sau poate a absentat atunci când prin clasele gimnaziale învăţam cu toţii, sau măcar ne străduiam, să scriem corect, să punem cratima acolo unde trebuie sau să n-o punem în locul în care nu trebuie, să mai adăugăm un "i" acolo unde este cazul, să nu mai punem virgula între subiect şi predicat, să nu ne mai batem joc de verbul auxilar al perfectului compus de la persoana II-a plural punând  o frumoasă şi vizibilă cratimă. Oh! şi câte ar mai fi!

Există un handicap pe care majoritatea dintre noi îl avem, inclusiv eu. Când urechile îţi sângerează de la un dezacord între subiect şi predicat, când privirea ţi se înceţoşează de la o cratimă rătăcită, ce faci?

Răspunsul: nimic, taci şi te amuzi în sinea ta.

Există o problemă majoră, a celui care greşeşte şi a celui care depistează greşeala.

Cel care greşeşte o face din necunoştinţă de cauză ( nu includ în această categorie micile scăpări pe care toţi le avem, dar pe care reuşim să le depistăm şi corectăm). Nu e atât de vinovat, mai vinovat este cel care depistează greşeala dar preferă să tacă. De ce?

Există o frică a noastră de a-i spune celui/ celei care greşeşte că a greşit, făcând asta ne gândim că  poate acea persoană va fi pusă într-o postură penibilă, se va simţi jignită. Apoi se va retrage, te va evita, va sta cu ochii pe tine şi va aşteapta să spui, să faci ceva greşit pentru a-ţi atrage atenţia, aşa cum şi tu la rândul tău ai făcut.

De multe ori dorinţa este aceea de a ajuta, îndrepta pe cel care comite astfel de erori gramaticale, însă totul se transformă  într-un eşec. El/ ea nu va accepta ajutorul, ba mai mult îţi va da de înţeles că vrei s-o faci pe deşteptul şi că tot ce spui tu este egal cu zero.

Unui copil de gimnaziu i se pot ierta greşelile gramaticale sub pretextul ca el este la începutul relaţiei cu gramatica şi ca la orice început există stângăcii.

Însă este inacceptabil ca nişte oameni şcoliţi, de la care avem pretenţii, să se înţeleagă aşa prost cu biata gramatică.

Suntem prea politicoşi! Da, despre asta-i vorba! Ne interesează mult prea mult cum ne percep cei din jur, suntem prea pudici în a spune cu glas tare ce gândim, ne place comoditatea.

Folosirea corectă a limbii române ne va face viaţa socială mai plăcută, vom fi mai strălucitori, mai încrezători în ceea ce spunem şi scriem. Aşa că haideţi să facem cu toţii un efort şi să nu mai măcelărim a noastră limbă maternă.

Nota redactiei: Acest material este publicat la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Lara
 


 SHARE :  Trimite pe mail
limba romanagramaticagreseli gramaticale CITESTE MAI MULTE DESPRE

7054 citiri

77 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.