Acasa | Relatii | Ce este dragostea?

Ce este dragostea?

 SHARE  

Adaugat in 6 decembrie 2017

Ce este dragostea?

Iubire si stiinta Foto: Morguefile.com

Te-ai intrebat vreodata ce este dragostea romantică? Cercetătorii sunt din ce în ce mai interesați de această întrebare, iar răspunsul nu este deloc clar.

Ce este o emoție?

Toată lumea de la Platon la Taylor Swift a analizat sensul dragostei. Dar, în ultimele două decenii, cercetătorii din științele umaniste și din științele sociale, comportamentale și cognitive au investigat de asemenea dragostea romantică, scrie theconversation.com.

Majoritatea - deși nu toți - sunt fericiți să numească dragostea romantică o emoție umană. Dar ceea ce inteleg cercetătorii prin "emoție" variază.

Unii explică emoțiile ca procese biologice, care sunt înnăscute. Alții vorbesc despre ele ca despre comportamente sau despre experiențe care implică judecăți cognitive. Alții cred că emoțiile sunt construite social, adică sunt mai degrabă sociale, decât fenomene naturale.

Dragoste romantică: universală sau schimbătoare?


Aproape toată lumea separă dragostea romantică de alte tipuri de iubire sau intimitate. Această separare are legatura. de obicei, cu sexul: atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre dragoste romantică este implicată si dorința sexuală.

Mulți cercetători cred că acest tip de iubire este experimentat de toți oamenii indiferent de timp și loc și există cercetări care susțin acest lucru. Studiile antropologice arată că dragostea este probabil o emoție umană universală. Investigațiile neuroștiințifice ale iubirii romantice găsesc asemănări în activitatea sau chimia creierului la persoanele care spun că sunt îndrăgostite.

Dar istoricul William Reddy ne avertizează să nu "fincercam sa gasim prea multe" similitudini culturale. Există dovezi ample că dragostea romantică variază în timp și loc.

Studiile interculturale ale dragostei romantice arată diferențe semnificative în emoție. Investigațiile istorice arată aproape întotdeauna schimbări în modul în care oamenii experimentează sau își imaginează dragostea romantică în timp. Este dragostea romantică universală sau schimbatoare? Există cercetări care sprijină ambele puncte de vedere.

Radical sau conservator?

Unele dintre cele mai interesante cercetări despre dragoste romantică privesc efectele sale personale și politice. După cum explică sociologul Mary Evans, îndrăgostirea înseamnă a-i pune pe iubiți într-un loc nou și diferit. Studiile arată că înțelegem iubirea romantică ca fiind ceva care ne transforma.

Iar cercetătorii vorbesc uneori despre dragostea romantică ca o emoție radicală sau subversivă, cu potențialul de a transforma societatea. Putem vedea acest lucru în special în literatura de specialitate a Franței medievale. Istoricii vorbesc adesea despre aceasta ca un fel de rezistență radicală față de puterea bisericii.

Alții vorbesc despre dragostea romantică ca o emoție profund problematică. Acești cercetători ar spune că am putea crede că dragostea romantică este locul libertății personale, dar, de fapt, trăim sub "guvernarea iubirii".

Această critică a fost mai frecventă în anii 1970, când feministele radicale au atacat iubirea romantică heterosexuală ca fiind opresivă. Dar unii cercetători continuă să explice dragostea romantică ca fiind unul dintre modurile în care viețile noastre sunt reglementate și controlate, limitând posibilitățile noastre intime.

Vreau să știu ce e iubirea

Unii ar putea spune că toate acestea dovedesc că trebuie să nu mai credem că putem cerceta și înțelege emoțiile, de fapt le putem experimenta. Experientele emotionale sunt o parte foarte importanta a vietii noastre de zi cu zi, ele au si efecte publice si politice.

Cercetarea emoțiilor ne oferă o perspectivă asupra formei acestor efecte.

Cercetarea dragostei romantice se bazează pe experiențele oamenilor. Ce se întâmplă dacă dragostea pare intunecata în această cercetare, deoarece înțelegerile și experiențele oamenilor în intimitate sunt intunecate? Ce se întâmplă dacă diferitele moduri în care oamenii își trăiesc viața intimă nu pot fi explicate printr-o categorie singulară specifică, "dragoste romantică"?

Dragostea romantică poate fi orice vrem să fie. O poti imbratisa, evita, redenumi în felul tău. Iubeste-ti partenerul, pisica, prietenii, pe toti, pe nimeni. Și nu-ți cere scuze pentru asta.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4595 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.