Acasa | Relatii | Ce este dragostea?

Ce este dragostea?

 SHARE  

Adaugat in 6 decembrie 2017

Ce este dragostea?

Iubire si stiinta Foto: Morguefile.com

Te-ai intrebat vreodata ce este dragostea romantică? Cercetătorii sunt din ce în ce mai interesați de această întrebare, iar răspunsul nu este deloc clar.

Ce este o emoție?

Toată lumea de la Platon la Taylor Swift a analizat sensul dragostei. Dar, în ultimele două decenii, cercetătorii din științele umaniste și din științele sociale, comportamentale și cognitive au investigat de asemenea dragostea romantică, scrie theconversation.com.

Majoritatea - deși nu toți - sunt fericiți să numească dragostea romantică o emoție umană. Dar ceea ce inteleg cercetătorii prin "emoție" variază.

Unii explică emoțiile ca procese biologice, care sunt înnăscute. Alții vorbesc despre ele ca despre comportamente sau despre experiențe care implică judecăți cognitive. Alții cred că emoțiile sunt construite social, adică sunt mai degrabă sociale, decât fenomene naturale.

Dragoste romantică: universală sau schimbătoare?


Aproape toată lumea separă dragostea romantică de alte tipuri de iubire sau intimitate. Această separare are legatura. de obicei, cu sexul: atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre dragoste romantică este implicată si dorința sexuală.

Mulți cercetători cred că acest tip de iubire este experimentat de toți oamenii indiferent de timp și loc și există cercetări care susțin acest lucru. Studiile antropologice arată că dragostea este probabil o emoție umană universală. Investigațiile neuroștiințifice ale iubirii romantice găsesc asemănări în activitatea sau chimia creierului la persoanele care spun că sunt îndrăgostite.

Dar istoricul William Reddy ne avertizează să nu "fincercam sa gasim prea multe" similitudini culturale. Există dovezi ample că dragostea romantică variază în timp și loc.

Studiile interculturale ale dragostei romantice arată diferențe semnificative în emoție. Investigațiile istorice arată aproape întotdeauna schimbări în modul în care oamenii experimentează sau își imaginează dragostea romantică în timp. Este dragostea romantică universală sau schimbatoare? Există cercetări care sprijină ambele puncte de vedere.

Radical sau conservator?

Unele dintre cele mai interesante cercetări despre dragoste romantică privesc efectele sale personale și politice. După cum explică sociologul Mary Evans, îndrăgostirea înseamnă a-i pune pe iubiți într-un loc nou și diferit. Studiile arată că înțelegem iubirea romantică ca fiind ceva care ne transforma.

Iar cercetătorii vorbesc uneori despre dragostea romantică ca o emoție radicală sau subversivă, cu potențialul de a transforma societatea. Putem vedea acest lucru în special în literatura de specialitate a Franței medievale. Istoricii vorbesc adesea despre aceasta ca un fel de rezistență radicală față de puterea bisericii.

Alții vorbesc despre dragostea romantică ca o emoție profund problematică. Acești cercetători ar spune că am putea crede că dragostea romantică este locul libertății personale, dar, de fapt, trăim sub "guvernarea iubirii".

Această critică a fost mai frecventă în anii 1970, când feministele radicale au atacat iubirea romantică heterosexuală ca fiind opresivă. Dar unii cercetători continuă să explice dragostea romantică ca fiind unul dintre modurile în care viețile noastre sunt reglementate și controlate, limitând posibilitățile noastre intime.

Vreau să știu ce e iubirea

Unii ar putea spune că toate acestea dovedesc că trebuie să nu mai credem că putem cerceta și înțelege emoțiile, de fapt le putem experimenta. Experientele emotionale sunt o parte foarte importanta a vietii noastre de zi cu zi, ele au si efecte publice si politice.

Cercetarea emoțiilor ne oferă o perspectivă asupra formei acestor efecte.

Cercetarea dragostei romantice se bazează pe experiențele oamenilor. Ce se întâmplă dacă dragostea pare intunecata în această cercetare, deoarece înțelegerile și experiențele oamenilor în intimitate sunt intunecate? Ce se întâmplă dacă diferitele moduri în care oamenii își trăiesc viața intimă nu pot fi explicate printr-o categorie singulară specifică, "dragoste romantică"?

Dragostea romantică poate fi orice vrem să fie. O poti imbratisa, evita, redenumi în felul tău. Iubeste-ti partenerul, pisica, prietenii, pe toti, pe nimeni. Și nu-ți cere scuze pentru asta.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10469 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.