Acasa | Calatorii | Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

 SHARE  

Adaugat in 23 august 2017

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Balcic, Bulgaria. Foto: Aura Manole

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Una peste alta, eu n-am avut niciun orgasm special la satul cu pricina, e un sat ca oricare altul, cu niște plajă, dar recunosc că bulgarii fac totul mai bine ca noi la capitolul turism.

  1. Cazare - opțiuni puține și modeste. Noi am stat la vila Borko, aparținând lui domnul Borko, personaj isteric și neplăcut, lipsit de orice îndemânare de a face turism, totuși mult sub cotele de prostie ale posesorului tipic de locație turistică din România. Am primit o cameră în valoare de aproape 20 de euro pe noapte, brici de curată și perfect funcțională, cu mobilă la fel de frumoasă sau de urâtă ca la ultimul hotel la care am stat la Vama Veche, pentru care am plătit 80 de euro pe noapte. Totuși, hotelul de 2 stele din centrul satului, Yanitza, e o opțiune cinstită de 2 stele și are și o piscină foarte plăcută, precum și personal instruit normal pentru meseria asta. De asemenea, campingul e curat, frumos, plin de copaci seculari, fără scandal și cu bungalow-uri mișto. În ambele cazuri prețurile sunt la jumătate față de România.
  2. Mâncare - sunt vreo patru locuri în sat unde poți mânca. Morski Briz e cel mai scump și cel mai bun, Yanitsa e mai puțin scump și mai îndestulător, la barul de pe plajă similar, iar în centrul satului e o cârciumă unde e insuportabil de ieftin. Midiile sunt între 12 și 24 de lei, de pildă, o sticlă de vin bun, 40 de lei. Bulgarii nu-ți vând piept de pui la grătar cu Vegeta, nici cartofi din pungă, ci legume bune, carne gătită pentru consum uman, în general, simți că își dau silința și atunci când nu le iese de stele Michelin. Chelnerii vorbesc română sau engleză, meniurile sunt și în română și engleză. Chelnerii zâmbesc când iau comanda, nu îi uită Dumnezeu prin bucătărie, nu încurcă ce au de adus (folosesc și pix și hârtie, o raritate pe coclaurile patriei noastre unde orice chelner e lovit de sindromul memoriei de elefant). Nu ești dat afară din cârciumă nici măcar atunci când uiți să mai pleci, așa, cu orele, mult după miezul nopții, ba chiar ți se mai și zâmbește/mulțumește la plecare, într-o situație în care în România ți-ai lua bătaie. 
  3. Plaja - natura îi ajută pe bulgari cu plaje mai mari și cu nisip fin. Dar și ei ajută natura, că nu-și pocesc plajele cu baruri cu scandal și nisip complet acoperit de șezlonguri. Plaja satului are o zonă restrânsă de șezlonguri, în rest, oamenii stau cuminți pe prosoape. Marea e mult mai curată, zona fiind și puțin populată, fără așezări importante care să aibă ce rahat (mă scuzați) deversa în mare ca la noi pe litoral. Și beneficiarii sunt ceva mai civilizați, desigur, încă chiștoacele sunt îngropate finuț în nisip, altfel încât să aibă ce comori dezgropa copiii noștri, ai tuturor. Pe plajă se aud valurile, nu radio Zu, ceea ce e un plus față de balamucul de la noi de pe litoral. 
  4. Balamucul - bulgarul iubește muzica, dar nu e surd ca românul. La restaurante muzica mai răruț și mai drăguț, iar la baruri (camping și plajă) se aude la un nivel normal, cât să nu pleci turmentat de-acolo fără să bei. Oamenii se înțeleg unii cu alții și copiii supraviețuiesc fără să trebuiască să le pui dopuri de urechi ca să nu surzească. În condițiile acestea, nici oamenii, cât or fi ei de matrafucsați, nu urlă ca ieșiți din minți. 
  5. Atmosfera generală - oamenii zâmbesc, se poartă frumos, nu ai impresia că vor să te facă. La magazinul din sat, doamna vânzătoare mi-a zis clar, în românește, “îmi plac românii” și mi-a luat pe ce am cumpărat preț de magazin, nu ca jnapanii noștri  care vând berea cu 4 lei la supermarketul de stațiune. În afară de români care sunt bolnavi psihic cu condusul agresiv, pe străzile desfundate ale satului, bulgarii, chiar și ciudatul moș Borko, merg cum s-ar merge printr-un sat. Estetic, locul nu e vreo capodoperă, sărăcia estului se vede și-aici, dar nici nu și-a făcut nimeni vile roz cu acoperiș albastru, nici n-au chelit de copaci orice centimetru posibil și imposibil ca să sluțească complet peisajul. 

Acesta este, desigur, unul dintre cele mai plicticoase articole pe care le-am scris vreodată pentru că el descrie numai fapte normale, care-ar trebui să se întâmple peste tot în lume. Dar l-am scris că na, totuși e cinstit să se știe că bulgarii fac turism mai bine ca românii.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18179 citiri

25 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.