Acasa | Familie | Ce fel de tată eşti?

Ce fel de tată eşti?

 SHARE  

Adaugat in 17 august 2017

Ce fel de tată eşti?

Tata. pixabay.com

Tipuri de tați. Fiecare propaspăt tătic trăieşte un pic diferit paternitatea. La vederea celor 2 liniuţe de pe testul de sarcină unii bărbaţi intră în panică, alţii devin euforici, iar alţii nu ştiu cum să-şi mai exprime mirarea. Iată cele mai frecvente tipologii comportamentale ale unui proaspăt tătic, așa cum sunt ele explicate pe site-ul adweek.com. Îi invit aşadar pe tătici să vadă unde se încadrează.

încadrează.

  • Tatăl documentarist. Fotografiază aproape totul, precum turiştii japonezii pe care-i vedem pe stradă. Ar vrea să filmeze chiar şi în timpul travaliului şi al naşterii, dar partenera lui nu îi permite acest lucru. În opinia sa, trebuie să imortalizeze totul, pentru ca peste câţiva ani toată lumea să privească cu lacrimi în ochi fotografiile şi videoclipurile înregistrate.
  • Tatăl dependent de muncă. Îşi cunoaşte bine copilul… dintr-o fotografie de pe telefonul mobil, care, desigur, o arată colegilor de birou. El lucrează zi şi noapte – pentru a câştiga cât de mulţi bani, dar susţine că munceşte pentru a îmbunătăţi viaţa familiei sale. Pentru soţie şi copil găseşte timp doar în weekend-uri. În câţiva ani, se va trezi spunând: „Am o maşină şi o casă, dar am pierdut cei mai buni ani din viaţa fiului meu / fiicei mele”. Oare merită acest preţ?
  • Tatăl clovn. Obiectivul său principal este să-şi încânte copilul. El face glume şi scamatorii chiar şi în locuri publice. Rezultatul? Soţia, uneori, nu recunoaşte că are vreo legătură cu „maestrul de ceremonii”. Copilul, probabil, vrea să scape şi el, dar încă nu poate. Din păcate, taţii clovni au şi un dezavantaj: este dificil să-i aduci cu picioarele pe pământ. Atunci când trebuie să se confrunte cu o problemă, ei sunt neajutoraţi ca nişte copii. Este important ca cel mic să vadă în tatăl său nu doar un prieten de joacă, dar şi un sprijin, atunci când are nevoie.
  • Tatăl conservator. „Pe vremea mea“ – este sintagma lui favorită. El trăieşte precum în secolul trecut şi încearcă să impună metode de operare nu chiar din Evul Mediu, dar pe acolo… Preferă să cumpere jucării din lemn decât cele din plastic, pentru colici şi alte boli cele mai bune remedii sunt cele de la bunica. El încearcă să-şi crească copilul ca o oglindire a imaginii sale, inclusiv în ceea ce priveşte alegerea profesiei. Cineva ar trebui să-i spună că suntem în secolul douăzeci şi unu.
  • Tatăl care se plânge mereu. El declară că îşi iubeşte copilul, dar … cel mic se trezeşte prea devreme în weekend-uri, plânge prea mult, face lucrurile greşit, iar el nu înţelege ce vrea. Iar, pe de altă parte, se plânge că soţia lui nu are simţul umorului, că mâncarea este prea sărată sau că soacra sună prea des. Pentru el albul va fi mereu negru, iar negrul prea albit.
  • Tatăl laş (sau leneş). Viaţa sa este o teamă constantă: că va scăpa copilul din braţe, că se va îneca cel mic dacă îi face el baie, că nu îi va pasa bine mâncarea, că va folosi crema greşită, că nu îi va pune bine scutecul, că nu ştie cu ce să-l îmbrace etc. Ca urmare efectuează mai puţine activităţi legate de copil. Dar, în orice situaţie, nu se teme să stea în faţa televizorului sau pe telefon.
  • Tatăl VIP. În opinia sa, în primele luni de viaţă ale copilului tatăl are foarte puţine lucruri de făcut. Bebeluşul este plictisitor, pentru că nu poate încă vorbi sau fugi, bea lapte de la sânul mamei şi plânge mult. Tatăl VIP îşi lasă mai mult soţia să se ocupe de copil şi el aşteaptă până ce acesta mai creşte, căci abia atunci copilul va merita să intre în contact cu tatăl său. Căci până la urmă părintele are treburi mult mai importante de făcut.
  • Tatăl Master & Commander. El este capul familiei şi chiar un bebeluş de trei luni trebuie să fie absolut ascultător şi să plângă doar atunci când are permisiunea. El decide cu privire la aproape orice achiziţie din casă şi are întotdeauna dreptate. Îi place să comande doar de dragul de a comanda. Dacă are o soţie supusă, atunci va fi linişte în cuplu. Dar dacă ambii soţi au caractere puternice, atunci, cu siguranţă pe cel mic îl va aştepta o copilărie dificilă şi explozivă.
  • Tatăl plimbăreţ. Copilul nici nu s-a născut încă, şi el planifică deja prima vacanţă cu bebeluşul. Este clar, copilul nu poate fi un obstacol în calea pasiunii acestui tătic. La urma urmei viaţa este o aventură, iar un copil mic este parte a acestei aventuri.
  • Tatăl teoretician. Analizează tot ce vede. Nu ezită să îşi prezinte teoriile, citite pe undeva, cu privire la unghiul la care bebeluşul ar trebui să ţină biberonul la gură sau cea mai bună metodă pentru tratamentul răcelilor. Poate începe brusc o discuţie despre alegerea scaunului auto pentru copil, despre diversificare sau despre cauzele plânsului la copil. În opinia sa, el are întotdeauna dreptate. Din păcate, teoria poate fi punctul său forte, dar practica absolut deloc. Sunt însă și excepții: tați buni și la teorie, și la practică.

Până la urmă nu contează ce fel de tată eşti. Important este să-ţi iubeşti copilul şi să fii pentru el un tată bun, oferindu-i celui mic sprijin şi asigurându-i sentimentul de securitate de care are nevoie.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5644 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.