Acasa | Good to know | Ce se intampla cand ii mintim pe copii ca exista Mos Craciun

Ce se intampla cand ii mintim pe copii ca exista Mos Craciun

 SHARE  

Adaugat in 19 decembrie 2016

Ce se intampla cand ii mintim pe copii ca exista Mos Craciun

Mos Craciun cu plete dalbe. Foto: Mioara Cristea

Ajunul Crăciunului este aproape. Într-o noapte Mos Craciun si renii sai vor vizita casele copiilor cuminti de pe tot globul, oferind cadouri. Desigur, știm cu toții ca acest lucru nu este adevărat, dar este bine sa le spunem copiilor altceva?

Un nou raport sugerează ca această născocire festiva ii poate face pe copii sa nu mai aiba incredere in parintii lor, scrie medicalnewstoday.com.

Intr-un studiu publicat in The Lancet Psychiatry, cercetatori din Marea Britanie si Australia discuta despre modul în care minciuna despre Mos Craciun ar putea afecta convingerile morale ale copiilor

Copiilor li se spune de la o vârstă fragedă că minciuna este greșita și a spune adevărul este corect, dar cercetatorii  se intreaba cum pot accepta copiii această învățătură morală odată ce descoperă lor părinţii i-au mințit de ani de zile despre Mos Craciun.

"Moralitatea faptului ca ii facem pe copii sa creada în astfel de mituri trebuie să fie pus sub semnul întrebării", spune Prof. Boyle. "Toți copiii vor afla în cele din urmă ca au fost mințiti în mod consecvent ani de zile, iar acest lucru i-ar putea face sa se întrebe ce alte minciuni le-am spus."

Copiii pot pune la îndoială faptul ca părinții sunt "gardieni ai înțelepciunii și adevărului"

Poate va amintiti momentul in care ati aflat ca Mos Craciun nu exista. Ati fost suparati, dezamagiti, nervosi?

Unii copii si-ar putea pune întrebarea dacă mai pot avea încredere în părinții lor dupa ce descopera ca credințele lor de Crăciun sunt o minciună, spune Christopher Boyle de la Universitatea Exter, co-autor al studiului.

El adauga ca e in regula sa spui copiilor "minciuni albe" - de exemplu, că hamsterul lor decedat recent s-a dus in "raiul animalelor", este mai blând decât sa oferi detalii mai realiste.

Cu toate acestea, autorii susțin că, atunci când este vorba de mituri din copilărie, cum ar fi Moș Crăciun și Zâna Maseluta, părinții spun aceste minciuni mai mult pentru beneficiul lor, mai degrabă decât pentru cel al copiilor.

Minciuna cu Moș Crăciun vine din dorința părinților de a retrai copilăria?

In raport, cercetatorii spun ca minciuna cu Mos Craciun ar putea transporta părinții într-un moment în care au crezut în magie și fantezie.

"Se pare că, prin revenirea la o lume fantastică, poti retrai momente din copilarie, care a fost o experiență magică pentru mulți. Un moment în care imaginația a fost acceptată și încurajată, dar care devine pierdut la maturitate. "Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

17262 citiri

46 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.