Acasa | Familie | Ce ție nu-ți place… copilului nu-i face!

Ce ție nu-ți place… copilului nu-i face!

 SHARE  

Adaugat in 31 martie 2014

Ce ție nu-ți place… copilului nu-i face!

Ce ție nu-ți place… Foto: Photoxpress

Copilul tău nu vrea să împartă jucăriile și nici să se lase pupat de tanti Maricica, verișoara mătușii lui mamaie? Păi, poate are dreptate!

Dacă îți e greu să accepți refuzul copilului de a primi lecția generozității sau pe cea a politeții, gândește-te întâi dacă ceea ce îi ceri este rezonabil. Gândește-te cum ai reacționa TU dacă ți s-ar cere frecvent, de vreo 25 de ori pe zi, să faci lucruri pe care nu ai niciun chef să le faci sau pe care le consideri cu totul nedrepte?

Să ne imaginăm pentru un moment că în lumea noastră, pe lângă adulți și copii, ar mai exista o categorie de oameni, să le spunem megadulții. Și megadulții ar avea asupra noastră cam aceleași drepturi pe care (credem noi că) le avem asupra copiilor noștri.

Pe scurt, sub umbrela protecției și bunei-creșteri pe care ne-o oferă, megadulții ar avea tot felul de pretenții, reguli și lecții pe care noi ar trebui să le îndeplinim. Și nu oricum, ci chiar fără să protestăm.

Învață să împarți jucăriile!

Tocmai ți-ai cumpărat ultimul iPhone. Ai strâns bani, ai pândit lansarea, i-ai cumpărat carcasa perfectă și ți-ai instalat și cele mai cool aplicații. Ieși cu el în oraș și, dintr-o dată, te trezești că megadultul din dotare ți-l smulge din mână și i-l dă necunoscutului Gigel.

Gigel nu a făcut nimic pentru acel iPhone: nu a făcut economii, nu a visat la el luni de zile, nu i-a instalat cele mai cool aplicații. Gigel a apărut din neant lângă tine, nu îl cunoști și nu te cunoaște.

Nu a trebuit decât să spună miorlăit: “Vreau și eu să mă joc cu jucăria ta!” Iar megadultul de lângă tine a decis că este momentul perfect pentru ca tu, adultul, să înveți lecția generozității. Îl și aud spunându-i megadultului de lângă Gigel: “Of, nu știu ce să mă mai fac cu el, nu vrea deloc să împartă cu ceilalți!”

Desigur, noi nu ne-am obliga niciodată copiii să împartă ceva important pentru ei. Serios? Și cine spune că lopețica roșie de doi lei nu e la fel de importantă pentru el ca ultimul gadget pe care ți l-ai cumpărat tu?

Liniștește-te!

Tocmai ai avut o scurtă cădere nervoasă pentru că megadultul din dotare ți-a smuls iPhone-ul din mână pentru a-l lăsa și pe Gigel să se joace cu el; nici nu ai recuperat bine gadgetul mult iubit că megadultul a decis că e timpul să mergeți acasă și să mâncați supică (iar la masă nu ne jucăm cu iPhone-ul!).

În drum spre casă v-ați oprit la magazinul din colț unde a refuzat însă să îți ia covrigeii sărați de care îți era teribil de poftă, declarând că ți-ar strica pofta de mâncare. Când a trebuit să urci din nou în mașină, pur și simplu ai clacat.

Megadultul a cedat și el în acest moment (probabil că treaba cu Gigel, covrigeii și supica l-au afectat și pe el) și a început să urle isteric către tine: “Liniștește-te! Liniștește-te! Li-niș-teș-te-te!!!”

Nu trebuie să fii un megadult ca să își dai seama de absurdul situației. Să fim sinceri, cu toții ne amintim un eveniment recent în care am făcut o criză de nervi în fața copilului, în timp ce tot noi îi solicitam lui, copilului, să se calmeze.

Hai, pup-o pe tanti Maricica!

Dar ziua cu iPhone-ul și Gigel și criza de nervi nu s-a terminat atât de repede. Seara mergeți în vizită la tanti Maricica. Când ți-a cumpărat gadgetul, megadultul obținuse promisiunea ta că vei fi un copil exemplar în această vizită. Comportamentul exemplar înseamnă, știi bine, să nu te joci pe telefon dar, mai ales, să ai o toleranță maximă față de mătușile megadulte care toate vor să te pupe, să te ciupească de obraji și de coapse, să te ia pe genunchii lor.

Apoi va trebui să le spui poezii și să le zâmbești chiar și atunci când te strâng tare în brațele lor osoase și la pieptul lor mirosind a naftalină.

Și, chiar dacă megadultul te-a asigurat de nenumărate ori că apreciază sinceritatea, știai cu siguranță că vei rămâne fără iPhone în momentul în care ai spus: “Mai stăm mult? Îmi vine să vomit! Tanti Maricica miroase foarte urât…”

Ne e fomică acum!

Cum ar fi să îți spună cineva, de trei, patru ori pe zi  când ar trebui să-ți fie foame? Megadultul va întrerupe o foarte importantă întâlnire de afaceri spunând: “Gata, e timpul pentru gustarea de dimineață! Știu că nu îți place spanacul, dar tocmai asta avem acum de mâncare. E important pentru sănătatea ta!”

Sau te va smulge de lângă un vechi prieten, vorbind în locul tău: “Ne e fomică acum, trebuie să fugim acasă!” Nu, nu, ție nu îți e foame și nici măcar megadultului nu îi e foame, cui îi e foame de fapt acum?, te întrebi în timp ce prietenul tău te privește trist dar înțelegător. Parcă el nu știe de ce sunt în stare megadulții când e vorba de respectarea programului de masă?

Dragi părinți, nu pledez pentru o lume condusă de bunul plac al copilului. Dar cred că ne-ar fi mai ușor, ca părinți, dacă am face exercițiul mental de a ne pune din când în când în șosetele lui mici, cu Spider Man.

Numărul de reguli, activități impuse și “lecții de viață” pe care le suportă un copil în fiecare zi ar scoate din minți și cel mai docil adult, nu credeți?

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
totuldespremame.roreguliadulticopiieducatiedezvoltare CITESTE MAI MULTE DESPRE

7915 citiri

78 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.