Acasa | Familie | Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I

Anul scolar 2013-2014

Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I

 SHARE  

Adaugat in 19 martie 2013

Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I

Pregatiri pentru scoala. Foto: Photoxpress

Parintii copiilor care implinesc 6 ani pana la 31 august inclusiv trebuie sa se pregateasca de inscrierea lor in clasa zero.

Prima etapa de inscriere se va desfasura intre 2 si 22 aprilie, iar a doua etapa intre 8 si 17 mai. Iata ce trebuie sa stii despre inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si clasa I.

1. Cine se poate inscrie in clasa pregatitoare

In clasa pregatitoare se incriu copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2013 inclusiv. La solicitarea parintilor, copiii care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, se pot inscrie in clasa pregatitoare in urma unei evaluari psihosomatice care sa ateste ca pot face fata.

2. Cine poate intra direct in clasa I?

In clasa I pot intra direct copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2013 inclusiv, chiar daca nu au parcurs in anul anterior clasa pregatitoare. La solicitarea parintilor, copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, pot intra in clasa I in urma unei evaluari psihosomatice care sa ateste ca poate parcurge cu succes clasa I.

3. La ce scoala se poate inscrie copilul?


Parintele poate opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie – situatie in care copilul este inscris automat. Sau mai poate opta pentru o alta unitate scolara decat cea de circumscriptie – situatie in care copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, in baza criteriilor generale si specifice fiecarei unitati de invatamant pentru departajare.

Parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.

Inscrierile au loc la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile tip de inscriere pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online, pe un formular disponibil la pe edu.ro, accesand casuta de pe prima pagina, intitulata Inscriere in invatamantul primar.

Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie. In cazul completarii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.

4. Care sunt actele necesare inscrierii?

Actele pentru inscrierea copilului la scoala sunt:

 • Cerere-tip de inscriere
 • Copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
 • Certificatul de nastere al copilului
 • Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
 • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

5. Care este calendarul inscrierilor?

Inscrierile vor avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.

Prima etapa: 02– 22 aprilie

 • de luni pana vineri, intre orele 08.00 – 20.00
 • sambata, intre orele 08.00 – 13.00
 • parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant

A doua etapa: 08 – 17 mai

 • Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
 • Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.

6. Care sunt criteriile de departajare?

Criterii generale:

 • Are un anumit tip de handicap
 • Este orfan de unul sau de ambii parinti
 • Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial
 • Are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita

Criterii specifice:

 • Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.
 • Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

7. De unde se pot informa parintii?

De pe internet. Inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita Inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata si de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica Inscrierea in invatamantul primar 2013. Pagina devine valabila incepand cu data de 25 martie.

Direct de la scoli, cu ocazia evenimentului Ziua portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

De la gradinite. In perioada 1-12 aprilie vor fi organizate intalniri pentru informarea si consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinta si care vor fi cuprinsi in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014.

La Telverde. Numarul ce poate fi apelat este 0.80.816.xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru judet (ex. Arad – 257).

8. Unde se organizeaza clasa pregatitoare?

Clasa pregatitoare face parte din invatamantul primar. Clasa pregatitoare se poate organiza atat in spatiile scolilor, cat si in incinta gradinitelor, in functie de situatia particulara a fiecarei unitati de invatamant. Pentru informarea parintilor si a publicului interesat si pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie si informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolilor sau a gradinitelor), la posibilitatea organizarii programului „Scoala dupa scoala”, la organizarea si dotarea spatiului scolar etc.

Fiecare copil are un loc asigurat. Locurile alocate prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare sunt mai mari sau egale cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.

9. Ce trebuie sa stii despre invatamantul particular

Inscrierea copiilor in invatamantul particular are loc in prima etapa – 2-22 aprilie.  Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant.

In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite. Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, copilul poate fi inscris la scoala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat si aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (08 – 17 mai).Autor: SfatulParintilor.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

14300 citiri

171 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.