Acasa | | Ce valori le transmitem copiilor?

Ce valori le transmitem copiilor?

 SHARE  

Adaugat in 27 iunie 2011

Ce valori le transmitem copiilor?

Cum ne educam copii / Foto: Photoxpress.com

Traim intr-o societate in care valori precum bunatatea, cinstea, dreptatea, generozitatea sunt amenintate de o multime de non-valori. Cum poate un parinte sa-i transmita copilului valori autentice si cum il poate feri de insusirea unor non-valori? Psihologul Diana Stanculeanu are cateva raspunsuri la aceste intrebari.

Asemenea dezvoltarii cognitive, motrice, a limbajului, a abilitatilor sociale si emotionale, se poate vorbi si de o dezvoltare morala a copilului, pana cand acesta ajunge sa isi ghideze comportamentul in virtutea unei valori.

Intr-o prima faza a vietii, credem in anumite lucruri doar pentru ca sunt spuse de mama si de tata, invatam sa le facem pentru ca sunt modelate de ei la nivelul comportamentului, iar ulterior ajungem sa le facem si noi, sa le testam valoarea de adevar, sa vedem daca functioneaza pentru noi (unele vor functiona, altele nu). Astfel, ajungem sa credem in anumite lucruri si valori pentru ca le-am testat pe pielea noastra si le putem transmite mai departe cu aceeasi convingere.

Daca ii vorbesti de valori unui copil prescolar, el nu va intelege mai nimic din asta. Parintele poate insa categoriza lucrurile in bune si rele, iar el il va crede pe cuvant, pentru ca parintele este adultul sau de referinta, iar lucrurile i se infatiseaza copilului ca fiind bune si rele nu pentru ca el stie asta, ci pentru ca mami sau tati spun asta.

La varsta prescolara este foarte important ca un copil sa invete diferenta dintre bine si rau cu ajutorul regulilor si normelor din familie. De asemenea, sunt foarte importante exemplele de comportament ale adultilor din jurul copilului, pentru ca, in filosofia de viata a doua familii diferite, acelasi comportament poate fi bun pentru familia A si rau pentru familia B.

Lucrurile sunt extrem de relative pe taramul valorilor, ceea ce face ca familia sa fie esentiala in construirea acestei parti de etica, morala si valoare din comportamentul copilului.

Copiii invata foarte repede atitudinile, comportamentele, credintele si convingerile parintilor, insa trebuie sa nu uitam ca ei sunt expusi zilnic multor atitudini si comportamente, care nu sunt intotdeauna cele transmise de parinti.

In preadolescenta, la 12-13 ani, copiii pot deveni foarte atenti la imaginea lor de sine, fiind preocupati in special de aspectul corporal. Asadar, la aceasta varsta se face cu foarte mare usurinta transferul de pe "frumusetea interioara" pe "frumusetea exterioara", adesea in detrimentul valorilor autentice - de bine, adevar, dreptate, cinste, onestitate, generozitate.

Aceste schimbari pot fi intalnite inclusiv la copiii care au primit lectii bune de viata de la parinti, insa transformarea va fi cu atat mai evidenta la copiii pentru care nevoile materiale primeaza, care au primit de la parinti mesaje de acest tip. Aceste valori nu sunt rele in sine dar, din pacate, acesti copii vor aplica grila valorica bazata pe indicatori de ordin material in judecarea celor din jur.

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la mesajele pe care le transmit copiilor cu privire la lucrurile importante din viata lor. Chiar daca experienta parintelui cu privire la aceste lucruri nu a fost una placuta sau benefica, el nu trebuie sa proiecteze propria experienta asupra a ceea ce ar putea sa fie destinul copilului.

De exemplu, un copil care isi aude parintele discreditand scoala, profesorii, sistemul de invatamant va fi mult mai predispus la un comportament problematic la scoala si ii va fi mult mai usor sa lipseasca de la ore si sa nu-si respecte profesorii.

Nu in ultimul rand, mass-media si modelele de viata promovate de acestea au un impact foarte puternic asupra copilului si pot contribui mult la formarea sistemului sau de valori. Sunt chiar parinti care le modeleaza copiilor genul de aspiratii, convingeri promovate de diverse emisiuni de divertisment.

Inteleg ingrijorarea parintelui care isi creste copilul intr-un anumit spirit, transmitand un anumit set de valori care nu au neaparat legatura cu felul in care aratam, cu accesul facil la diverse beneficii foarte mari, nejustificate de efortul depus pentru obtinerea lor.

Pe de alta parte, tocmai intr-un astfel de context valoric pestrit, copiii care sunt crescuti in spiritul unor valori adevarate, corecte, le vor putea pune in aplicare si vor putea verifica, prin propria experienta, adevarul mesajelor primite de la parinti.

Copiii au nevoie sa exerseze mesajele valorice primite acasa, iar contextul pestrit in care traim ii ajuta sa faca asta, pentru ca doar in felul acesta se vor convinge de valoarea de adevar a mesajelor primite. Daca toata lumea ar fi foarte corecta si onesta, ar deveni superflua sau redundanta orice lectie de morala pe care incercam sa le-o dam copiilor.

Aproape tot timpul transmitem un mesaj valoric prin comparatie cu opozitul sau negativ si il transmitem, de obicei, atunci cand apare non-valoarea.

Societati pestrite, cu valori "pozitive" si "negative", exista de cand lumea. Toti traim in aceasta societate in care ne confruntam cu diverse tipuri de non-valori carora copiii nostri trebuie sa le faca fata intr-un fel sau altul.

In concluzie, desi non-valorile promovate de societate reprezinta o ingrijorare fireasca, le putem privi si ca pe un context de invatare pentru copii.Autor: Itsy Bitsy
 


 SHARE :  Trimite pe mail

10083 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.