Acasa | Calatorii | Ce vedem vara asta: Nepal

Ce vedem vara asta: Nepal

 SHARE  

Adaugat in 10 iunie 2014

Ce vedem vara asta: Nepal

Nepal. Foto: sxc.hu

Nepal este o ţară himalayană care are pe teritoriul ei opt din zece cele mai înalte vârfuri, inclusiv Everestul. Până în 2006 a fost singurul regat hindus din lume, iar mai apoi, dupa revoluţia maoistă, a devenit republică.

În Nepal se află locul naşterii lui Buddha, Lumbini, deşi budismul e religie doar pentru 10% din locuitorii ţării. În Kathmandu (capitala) se află cel mai mare templu hindus din lume, Pashupatinath. Până în anii ’50 Nepalul a fost închis vizitatorilor.

În anii ’70 a devenit o destinaţie populară pentru hipioţii care călătoreau pe uscat de la Istanbul până în Kathmandu, atraşi de religiile orientale şi de posibilitatea de a consuma marijuana “la liber”. Alpiniştii şi pasionaţii de drumeţii montane rămân cel mai mare grup de turişti care vizitează Nepalul.

.Foto: caia.ro

Clima: Nepalul are patru anotimpuri şi climat musonic, excepţie făcând zonele mai înalte de 4000 de metri, unde climatul este sub-arctic şi arctic, cu zăpadă tot timpul anului. Ploile musonice încep în iunie şi se termină în septembrie.

Din octombrie până în decembrie mediile în văi sunt de 15-25 de grade, cu cer senin. Din ianuarie până în martie vremea e destul de rece, cu temperaturi coborând până aproape de limita îngheţului. Din aprilie până în iunie vremea e caldă şi fără precipitaţii. Aceasta este perioada ideală pentru excursii în Nepal.

Limba: Limba oficială a ţării este nepaleza, iar cuvântul pe care turiştii trebuie să îl ştie este “Namaste” (formulă de salut). Cei care intră în contact cu turiştii frecvent cunosc acceptabil limba engleză.

.Foto: caia.ro

Buget: Hotelurile în Kathmandu sunt suficient de scumpe şi condiţiile suficient de proaste cât să nu îşi merite banii. Trei stele înseamnă de obicei un cost de 30 de dolari, doar că de banii ăştia puteţi primi o camera infernal de murdară sau, varianta fericită, un loc cu standarde apropiate de cele româneşti.

Există o mulţime de hosteluri care vând patul cu 5 dolari, în camere comune. În staţiunile montane puteţi plati pe o cameră cu baie de la 10 dolari pe noapte.

Mâncarea este ieftină, la fel şi băutura, o masă într-un restaurant din Thamel (zona turistică din Kathmandu) nu depăşeşte 10 dolari. Închirierea unei maşini cu şofer costă în jur de 40 de dolari pe zi. Dacă plănuiţi să faceţi trekking sau escaladă în Himalaya, pregătiţi-vă să scoateţi din buzunar pentru permise câteva sute de dolari.

Suvenirurile sunt ieftine şi de calitate, la fel şi cărţile sau albumele, care se contrafac la mare artă în tipografiile din India.

Drumul cu avionul costă în jur de 1.000 de euro.

.Foto: caia.ro

Avertismente: Revoluţia maoistă a îndepărtat turiştii pentru o bună perioadă de timp. Din când în când sunt proteste de stradă în oraşe, care degenerează şi devin violente, dar în  general, turiştii sunt protejaţi. Turismul este cea mai importantă industrie a ţării, aşa că toată lumea încearcă să fie prietenoasă cu străinii.

Cel mai mare pericol în Nepal este traficul, extrem de haotic, fără reguli. Drumurile sunt foarte proaste şi de aceea accidentele sunt la ordinea zilei, mai ales în zona de munte.

Igiena e precară, iar apa nu este potabilă peste tot. În sud există riscul îmbolnăvirii cu malarie. Animalele, considerate sacre, care stau pe lângă temple (în special câini şi maimuţe) pot deveni agresive şi pot fi purtătoare de rabie. Luaţi măsuri de precauţie şi în caz de muşcături mergeţi de urgenţă la spital.

Nu plecaţi în trasee lungi de trekking dacă nu aveţi o condiţie fizică minimă şi echipament adecvat. Turiştii sunt muşteriii cei mai buni ai cabinetelor de ortopedie. Faceţi-vă asigurare medicală care să acopere costul evacuării din ţară. Spitalele din Nepal nu au condiţii pentru a trata cazuri medicale grave.

Rute aeriene: Se poate zbura confortabil prin Emiratele Arabe Unite, Istanbul ori India.

Viza: Cetăţenii români au nevoie de viză pentru intrarea în Nepal. Viza se obţine pe aeroportul din Kathmandu şi costă 25 de dolari pentru 15 zile, 40 pentru 30 de zile şi 100 de dolari pentru 100 de zile. Un strain nu poate sta cu viză turistică în Nepal mai mult de 150 de zile pe an. E bine să aveţi la voi 2 fotografii de tip paşaport, scutiţi aşa timp de stat la cozi şi bani.

.Foto: caia.ro

5 lucruri de făcut în Nepal

  1. Petreceţi o zi lângă sadhu (oamenii sfinţi hinduşi) în templul Pashupatinath din Kathmandu.
  2. Vizitaţi Lumbini, locul naşterii lui Buddha.
  3. Faceţi jungle safari în Terai.
  4. Admiraţi într-o zi senină Annapurna sau Everestul.
  5. Aventuraţi-vă pe râul Trishuli într-o expediţie de rafting de gradul 4 sau 5.

Citeşte şi:

.

Călătorii la RFI. Invitat Mihai Dobrovolschi

.

Unde dai şi unde crapă

.

Cum îţi vine pofta de călătorieAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
turismvacantecalatorii2014recomandaricaia.ronepalasia CITESTE MAI MULTE DESPRE

6054 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.