Acasa | Calatorii | Ce vedem vara asta: Turcia

Ce vedem vara asta: Turcia

 SHARE  

Adaugat in 24 iunie 2014

Ce vedem vara asta: Turcia

Turcia. Foto: sxc.hu

Turcia este adesea comparată în literatura de specialitate cu un continent. Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee şi Marea Mediterană fac din coastele turceşti un paradis al destinaţiilor de vară.

Sistemul all inclusive adoptat în special de resorturile din zona mediteraneeană reuşeşte să atragă milioane de turişti anual. Istanbulul, oraşul imperial, cu peste 15 milioane de locuitori este destinaţia numărul unu a ţării, iar centrul Anatoliei, cu frumoasa Capadocie e loc de pelerinaj important pentru creştinii de pretutindeni.

Estul ţării, adesea confruntat cu conflicte etnice (problema kurdă) este exotic şi profund oriental, amintind că Turcia este parte a Europei, dar şi poarta spre Asia.

Clima: În mare parte a ţării clima este temperată. Sudul are un climat mediteraneean, cu veri lungi şi însorite şi nişte luni de iarnă ploioase. În Antalya sezonul estival se deschide în mai si se termină în octombrie. În centrul ţării (podişul Anatoliei) iernile sunt foarte aspre, cu temperaturi care pot coborî până la -30 de grade.

La Istanbul temperaturile sunt în general plăcute, depăşind mai rar vara limita caniculei, iar iarna punctul de îngheţ.

Limba: În resorturile de la Marea Egee şi Marea Mediterană comunicarea cu personalul din hoteluri nu este o problemă. Angajaţii ştiu engleza, franceza, germana, rusa, italiana, spaniola, chiar şi româna. În Istanbul vă veţi putea înţelege în engleză sau germană cu aproape oricine, iar în Grand Bazar e un lucru obişnuit ca vânzătorii să poată face conversaţie în română.

În zonele rurale însă sau în estul ţării nu se vorbeşte boabă de limbi străine occidentale (deşi araba, aramaica, kurda şi farsi sunt cunoscute), aşa că fie vă descurcaţi prin gesturi, fie cu ajutorul unui ghid local.

Buget: Turcia este o ţară relativ ieftină, dar nu are preţuri afişate. În special la Istanbul, la restaurante, e o practică destul de obişnuită ca turiştii să primească meniuri cu preţuri mai mari decât cele pentru localnici. Zborurile interne sunt ieftine, uneori mai ieftine decât transportul terestru (Turcia are un preţ la benzină de aproximativ 2,5 $ pe litru). În resorturile cu sistem all inclusive preţurile sunt mici pentru serviciile oferite.

Avertismente: Turcia este în general o ţară sigură, iar turiştii sunt protejaţi de o poliţie specială care intervine prompt pentru rezolvarea problemelor. În sud-est există un risc crescut de atentate, care sunt îndreptate mai ales asupra forţelor armate turceşti, nu a civililor.

Deşi e o ţară puternic occidentalizată există locuri în Turcia în care nu găseşti să cumperi alcool şi în care poate fi considerată o ofensă consumul de alcool. În moschei adoptaţi o ţinută decentă şi evitaţi vizitele în timpul orelor de rugăciune. Nu vă lăsaţi înşelaţi de chelneri, cereţi mai întâi să vedeţi preţurile şi negociaţi.

Rute aeriene: Turkish Airlines şi Tarom au zboruri zilnice, directe, către Istanbul. Există şi un low cost pe această rută, Air Pegasus.

Viza: Cetăţenii români nu mai au nevoie de viză pentru intrarea în Turcia.

5 lucruri de facut în Turcia

  1. O croazieră pe Bosfor pentru a admira Istanbulul imperial.
  2. O călătorie cu balonul deasupra Capadociei într-o dimineaţă senină de primăvară.
  3. O plimbare printre plantaţiile de ceai de la Marea Neagră.
  4. Un sejur la Egee la un hotel de 5 stele.
  5. Un tur al mănăstirilor siriace din zonele Midyat şi Mardin.

Citeşte şi:

.

Cumplitul lucru pe care îl fac copiii noştri la şcoală

.

Călătorii la RFI. Invitat Mihai Dobrovolschi

.

Poveşti de călătorii pentru copii. Portugalia.


Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
turismcalatoriivacantarecomandaridestinatiivara 2014caia.roturciaistanbul CITESTE MAI MULTE DESPRE

7287 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.