Acasa | Intalniri online | Stefan Darabus, director HHC Romania, a discutat online cu cititorii despre auditul serviciilor sociale
Stefan Darabus / Foto: SmartWoman.ro
Cum arata, cu adevarat, sistemul romanesc de protectie al copilului? Ce viata ii asteapta pe copiii "produse ale sistemului"? Stefan Darabus, director national Hope&Homes for Children Romania, a raspuns intrebarilor puse de cititori pe tema situatiei copiilor abandonati in grija statului si a auditul serviciilor sociale romanesti, prima initiativa de acest tip ce urmareste realizarea unei analize transparente a sistemului de protectie a copilului.
"Nu stiu cum aratam cand eram mic. Nu mi-a facut nimeni, niciodata, o poza. Toata viata am trait cu spaima ca v-a trebuit sa ma mut din nou. Cineva deschidea usa si spunea: «Fa-ti bagajele. Pleci». Niciodata nu stiam de ce. Niciodata nu intelegeam de ce. Am trait in trei case de copii. Singura amintire este ca asteptam sa vina cineva si la mine. Nu a venit nimeni." Acestea ar putea fi cuvintele oricarui copil crescut intr-una dintre vechile "case de copii". Pentru acesti copii, HHC Romania a dat startul la inceputul lunii iulie auditului serviciilor sociale din Romania.
"Rezultatele auditului vor arata pentru prima data transparent care este situatia adevarata a sistemului de protectie: cati copii sunt in sistem, care este nivelul de pregatire al angajatilor, care este calitatea serviciilor oferite copiilor aflati in protectia statului, care este eficienta financiara a sistemului, cat de functionala este structura directiilor de protectie a copiilor, care sunt politicile de protectie a copilului la nivelul managementului, cat timp petrec pe teren asistentii sociali, cat de relevante sunt dosarele intocmite pentru asistenta sociala etc." informeaza realizatorii.
Stefan Darabus este director national HHC Romania, filiala nationala a organizatiei britanice Hope an Homes for Children. Fundatia HHC Romania este principala organizatie nonguvernamentala care lupta alaturi de institutiile statului pentru reformarea sistemului de protectie sociala a copilului, prin programe nationale de preventie a abandonului, prin transformarea legislatiei si a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor in familiile lor naturale si printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem. Pastrand modelul Hope and Homes for Children Marea Britanie, HHC Romania a contribuit la inchiderea a 47 de institutii de tip mamut, a incurajat un numar de 5.482 de familii sa-si pastreze copiii aproape si a scos din institutii 4.413 copii, introducandu-i in familii sociale.