Acasa | Familie | Cel mai greu lucru din lume

Cel mai greu lucru din lume

 SHARE  

Adaugat in 21 septembrie 2017

Cel mai greu lucru din lume

Copil trist. Foto: pixabay.com

Știți care e? Eu credeam că va fi greu să-i schimb școala, că tranziția va fi grea, că mutarea îl poate afecta, dar nu… Nu! Asta n-a fost greu! Telefonul care avea să mă anunțe că bunicul lui tocmai a încetat din viață a fost, cu adevărat, cel mai greu lucru.

Cum să-i spui unui copil de șapte ani, care mai avea un singur bunic în viață și pe care îl iubea incredibil de mult, că a murit? Că nu-l va mai vedea niciodată, că nu se va mai uita niciodată la nori cu el, că nu vor mai vorbi despre geografie, matematică, botanică, cuvinte și galaxii… că nu va mai avea cu cine? Cum să-i spui că unul din reperele lui nu mai e? Că nu mai e aici… Că va fi în cer, acolo unde sunt norii la care ei doi se uitau…

Dormea. Când am închis telefonul, el dormea. Am plâns singură. Am plâns amintindu-mi de moartea tatălui meu, bunicul pe care Victor n-a apucat să-l cunoască. Avea șase luni când a murit, îl știe numai din poze, dar nu a apucat să stea la povești cu el. În schimb, bunicul patern, Tatai, așa cum îi spunea el, a fost unicul lui bunic, pe care l-a plăcut, l-a iubit și l-a respectat enorm. Își iubește și bunicile foarte mult, dar Tatai era omul lui.

Nu i-am putut spune eu… A făcut-o tatăl lui, prin telefon, în timp eu îl țineam în brațe și-l mângâiam pe spate. A primit… bine… vestea:

-A murit Tatai… Oamenii se nasc, trăiesc și mor… Viața se termină și lui Tatai i s-a terminat.

O oră mai târziu, Victor plângea în hohote pentru că nu-l va mai întâlni niciodată pe Tatai. Plângeam și eu…Ce-i poți spune unui copil care își pierde un bunic? Ce cuvinte magice există pentru asta? Am încercat să-i spun cum am reușit eu să trăiesc după ce a murit tata. I-am povestit despre mine…

A mai plâns. A tot plâns. În mașină, în drum spre înmormântare, într-o liniște demult instalată între noi, îl aud pe Victor:

-Mami, știi ceva? Chiar dacă a murit și n-o să-l mai văd niciodată, eu mă bucur că l-am cunoscut. E bine că măcar l-am cunoscut, că pe tati tău n-am apucat să-l cunosc.

Și am zis că e bine așa…

Și a fost…

Greul a început din nou la cimitir. Greu a fost când coșciugul a fost lăsat în pământ. Greu a fost când am aruncat pământul peste… dar cel mai greu și mai greu a fost când toată lumea pleca și groparii se ocupau să astupe totul și să termine mormântul, iar Victor a cerut să stea acolo să se uite. Mai bine de 40 de minute, copilul a așteptat și s-a uitat cum peste Tatai cădea pământul…

-Așa se termină… Așa se întâmplă cu toți oamenii?

-Da…

M-a luat de mână și am plecat. Ne-am mai uitat de multe ori înapoi, spre mormânt și spre mormanul de flori și coroane. Asta se întâmplă cu oamenii după ce mor…

Mă mai întreabă, din când în când, oare ce face Tatai acolo…

-Acum e sus și se uită la tine.

(Ce să-i spun??)

Îl vede în toți norii care, spune el, îi seamănă lui.

-Știu că a fost îngropat, dar e mai frumos să cred că e acolo sus și că mă vede.

Azi dimineață, înainte să intre pe poarta școlii, s-a uitat în sus și a făcut cu mâna. N-am înțeles ce face și l-am întrebat:

-Îi făceam lui Tatai cu mâna…

… și asta se întâmplă cu oamenii care rămân.


Autor: Mama lui Victor

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică
Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4810 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.