Acasa | Good to know | Cercetătorii spun că ai putea să fii propriul terapeut

Cercetătorii spun că ai putea să fii propriul terapeut

 SHARE  

Adaugat in 25 august 2017

Cercetătorii spun că ai putea să fii propriul terapeut

Terapie. Foto: Photoxpress

Căutarea terapeutului perfect poate fi la fel de dificilă ca și găsirea unui partener romantic. Insă, un studiu privind eficacitatea terapeuților instruiți în comparație cu tratamentul de auto-ajutorare sugerează că terapeuții nu sunt la fel de importanți precum par, scrie qz.com.

O meta-analiză a 15 studii, publicată în volumul de Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research, nu a evidențiat diferențe semnificative în rezultatele tratamentului pentru pacienții care au văzut un terapeut și cei care au citit o carte sau au urmat un program online care sa ii ajute.

Cercetatorii, condusi de Robert King, profesor de psihologie la Queensland University of Technology din Australia, au evaluat rezultatele a 723 de pacienti care au fost tratati pentru o varietate de afectiuni ce tin de sanatatea mintala, incluzand anxietate, PTSD, si depresie.

Toate cele 15 studii au implicat ca formă de tratament terapia comportamentală cognitivă (CBT), iar rezultatele pacienților au fost evaluate pe diferite scale de diagnostic pentru sănătatea mintală.

Contrar ipotezei cercetătorilor că terapeuții ar oferi rezultate mai bune (deși cu o mai mare variabilitate), rezultatele au arătat că terapeuții nu au fost nici mai eficienți, nici mai variabili decât opțiunile de auto-ajutorare.

''Contrar așteptărilor noastre, am constatat că variabilitatea rezultatelor a fost în general echivalentă, sugerând că diferențele de eficacitate dintre terapeuți nu erau suficiente pentru a face rezultatele terapiei mai variabile atunci când a fost implicat un terapeut ".

Rezultatele sugerează că terapeuții nu joacă un rol atât de important în îmbunătățirea tratamentului terapiei. "Cea mai bună estimare a efectului prezenței sau absenței unui terapeut sugerează că această variabilă reprezintă <1% din variația rezultatului", scriu cercetătorii.

Există câteva avertismente. Majoritatea studiilor de auto-ajutorare au implicat un contact cu un profesionist, cum ar fi contactul administrativ sau o sesiune de cu un terapeut, pentru a se asigura că auto-ajutorarea a fost făcută în mod corespunzător. S-ar putea ca chiar și această scurtă interacțiune să ducă la o diferență enormă in rezultatul terapiei.

De asemenea, studiile au fost axate pe o formă specifică de tratament, tehnici de terapie comportamentală cognitivă și au fost efectuate pentru perioade limitate de timp. Terapeuții pot fi extrem de utili pentru a explora mai multe opțiuni de tratament și sunt o sursă de sfaturi pe perioade lungi de timp, în care pacienții ar putea să nu aibă motivația de a se ajuta singuri.

Deci, concluziile nu arata ca putem toti sa eliminam terapeutii si sa cumparam o carte de auto-ajutorare, care de altfel e mult mai ieftina. Dar sugerează, așa cum spun cercetătorii, că ajutorul pe care ti-l dai singur are un potențial considerabil ca intervenție primara". Pentru cei care nu pot obține o programare la terapeut imediat, exercițiile de auto-ajutorare care se bazeaza  pe tehnici de terapie comportamentală cognitivă pot avea un efect puternic .Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5144 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.