Chec cu mirodenii si curmale / Foto: BlogCulinar.ro
Reteta de mai jos, checul condimentat, este o combinatie dintre banana bread (paine cu banane), pain d'epice (paine cu condimente) si arome orientale, date de curmale. Judecand dupa cat de mult mi-au placut curmalele in chec, sigur le voi mai folosi pe viitor si la alte bunatati.
Ingrediente:
Preparare:
Pune cam 300 ml apa la incalzit. Curata curmalele de samburi, pune-le intr-un castron si presara 3 lingurite de bicarbonat de sodiu peste ele. Toarna apa fierbinte peste ele si lasa-le 20-30 minute la inmuiat. Amesteca intr-un castron faina cu mirodeniile uscate si pune-l deoparte. Freaca untul cu zaharul pana cel din urma se dizolva.
Scurge curmalele de apa si amesteca-le intr-un robot de bucatarie, cu bananele si ghimbirul confiat, in caz ca folosesti, pana obtii o pasta consistenta. Amesteca untul si zaharul cu pasta de curmale, apoi cu ouale, unul cate unul. Adauga alternand laptele si faina.
Unge o tava de chec sau de tort cu unt, toarna amestecul si pune totul la cuptor 30-40 minute sau pana scobitoarea iese curata din aluat.
Checul merge perfect la micul dejun, cu o cafea sau un ceai. E putin lipicios (deci nu uscat), are gust de caramel si se simt toate mirodeniile. Mi-a ajuns pentru toata saptamana chiar si pentru impartit prin birou. Niste nuci sau migdale ar fi mers bine in blat, sau chiar niste bucati de ciocolata. Ideea e ca se combina cu multe ingrediente cu usurinta. Enjoy!