Acasa | Opinii | Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

 SHARE  

Adaugat in 12 noiembrie 2015

Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

Maica Domnului cu pruncul, muzeul Arhiepiscopiei din Cipru. Foto: caia.ro

Un profesor de religie de la Vianu le-a pus elevilor de liceu următoarele întrebări: “Ce-ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi fost invitată la un marș împotriva Guvernului?” și “Ce-ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi invitată în Colectiv?”

Sigur, întrebările ar fi putut fi puse întru întunericire și au un aer de blasfemie zdravănă, dar, de fapt, ele au niște răspunsuri care s-ar putea să scape elevilor de liceu din pricina faptului că la noi în școli se face și religie foarte prost și istorie foarte aiurea.

Să începem cu marșul de protest. Fecioara Maria e un personaj deopotrivă foarte luminos și curajos. E o tânără pe care acum am numi-o adolescentă care primește într-o bună zi o veste de la un înger. Nu în vis, ci în trezie, adică atunci când conștiința ei funcționează plenar. Sigur, îngerul îi spune că va deveni mama lui Mesia, asta în ordin spiritual, dar în logica vieții ei curente, o anunță că va fi o tânără necăsătorită care va naște un prunc. Îngerul nu o obligă la nimic, ci o invită să își folosească libertatea de a spune da. Fecioara acceptă vestea cea bună și își asumă, nici mai mult, nici mai puțin, o posibilă condamnare la moarte pentru că asta pățeau suspecții de adulter în vremea Mariei. Își asumă, dacă nu asta, o viață de țintă, cu un prunc pe care l-ar fi putut naște bastard, țintă și el a răutății oamenilor. Dar și-n plan spiritual, adolescenta își asumă o sarcină uriașă, de ieșire din propriul confort, din curgerea unei vieți obișnuite. Câți dintre noi n-am amânat fie și-un protest pentru că am vrut să stăm la căldurică? Câți dintre noi rupem din confortul nostru măcar o bucățică astfel încât să luptăm pentru o cauză comună, mai mare decât cea care ocupă spațiul nostru privat? Câți dintre noi avem curajul de a spune adevărul, nu zic de a ne asuma o viață de proscriși în numele unui crez? Așadar, cred că dacă Fecioara Maria ar fi văzut în marșul de prostest ceva cu o utilitate mai mare decât zgândărirea propriului orgoliu, ar fi mers.

Mai e un posibil scenariu. Epoca lui Iisus înseamnă pentru Palestina și nașterea și creșterea unei mișcări naționaliste anti-romane. Zeloții erau cei care luptau împotriva stăpânirii imperiului și erau de multe feluri, inclusiv unii violenți și radicali. De asemenea, zeloții erau fundamentaliști în monoteismul lor, adică apropiați de mediul “pur religios” al familiei Fecioarei. Sigur, Fecioara Maria și Iisus au o misiune diferită, mai importantă decât cea de a-i alunga pe romani din Palestina, dar Iisus “recrutează” printre apostoli și un zelot, pe Simon, dar și un strângător de taxe pentru romani, pe Matei, punându-i la aceeași masă pentru o cauză comună. Ni se predă o lecție importantă aici, aceea că un ideal mai mare decât noi ne poate uni, chiar dacă avem poziții opuse în anumite privințe. Așa că, dacă Fecioara n-ar fi avut o misiune mai importantă, dacă în Palestina romanii erau sensibili la marșuri, nu văd de ce n-ar fi ieșit la unul.

Cât despre petrecerea din Colectiv, lucrurile sunt destul de simple. Știu că mulți vor să proiecteze propria lor încruntare și lipsă de bucurie, morga lor izvorâtă din prostie, nu seriozitate, asupra lui Hristos și a Mariei. Nu trebuie să fii credincios ca să înțelegi din citirea Noului Testament că Iisus predică bucuria, blândețea, iubirea, lucruri incompatibile cu aspra judecată a aproapelui. Sigur, pe vremea Fecioarei nu erau cluburi și nici muzică din chitară electrică, dar oamenii cântau și dansau. Până și în templu era tradiția muzicii produse de instrumente, așa că îmi pot închipui că petrecerile vechilor evrei erau destul de gălăgioase. Istoricii spun că principalele influențe muzicale veneau de la greci și că cele mai întâlnite instrumente erau cele de suflat: aveau corn de bronz, un tip de cimpoi și alte țevi de lemn sau metal. Se adăugau la asta lira, tobele și cinelele. Sigur, n-avem o biografie completă a Fecioarei, dar știm din Evanghelii că ea se duce cu Iisus la o nuntă, în Cana Galileii, unde se bea vin bun și se petrece. Și-apoi se termină vinul. Nu Iisus hotărăște să transforme apa în vin, ci mama lui, Fecioara, îl roagă să facă asta. Așa se petrece prima minune publică a Mântuitorului. Și această primă minune e legată de o nevoie omenească deloc sofisticată, la o petrecere gălăgioasă, într-un loc probabil întunecat, cu nuntași care-și trăiau fericirea și celebrau dragostea a doi tineri. Iisus vine pe pământ printre oameni și pentru oameni, iar Fecioara îl însoțește în acest drum fantastic. Ar fi fost Fecioara Maria în Colectiv dacă ar fi fost invitată? Probabil că da, așa cum a fost și-n Cana Galileii. Și știți ce e mai frumos? Că și-ar fi adus și Fiul cu ea.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10605 citiri

41 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.