Acasa | Articolul tau | Comunismul l-a transformat pe om din vultur în găina scurmătoare care așteaptă cuminte mana de grăunțe sperând ca ziua tăierii...

Comunismul l-a transformat pe om din vultur în găina scurmătoare care așteaptă cuminte mana de grăunțe sperând ca ziua tăierii va veni cat mai târziu

 SHARE  

Adaugat in 11 februarie 2019

Comunismul l-a transformat pe om din vultur în găina scurmătoare care așteaptă cuminte mana de grăunțe sperând ca ziua tăierii va veni cat mai târziu

Batran. Foto: pixabay.com

“Nu cred ca vei termina pana la vara!” zise tata pe un ton categoric. “Ba o sa termin. Chiar mai devreme de vara. și ne mutam precum am planificat!”, am răspuns eu la fel de hotărât, după care m-am lansat într-o lunga explicație despre cum voi face eu acest lucru. La final tata era la fel de puțin de convins ca la început, lucru ce mi-a lăsat pentru a nu știu cata oara un gust amar.

Acum sa apăsam puțin butonul de “înapoi”, pentru a înțelege mai bine discuția. Acum 2 ani am început sa construiesc o casa în România, care sa ne găzduiască la întoarcerea noastră din străinătate. Planificarea și pregătirea pentru demararea construcției a durat mai puțin de jumătate de an, iar în rest construcția a mai luat un an și jumătate și încă nu e chiar gata. Unii vor spune ca e mult, pentru ca o casa se poate construi la gata în mai puțin de 6 luni. Dar ținând cont ca eu am construit de la distanta, fără a avea o echipa dedicata de proiect, fără a avea pe cineva oficial responsabil care sa supervizeze lucrările la fata locului, fără sa am toți banii de la început și mai ales fără sa am neapărat o presiune a timpului de a termina, eu zic ca mi-a ieșit rezonabil.

Revenind acum la subiect. M-au durut întotdeauna discuțiile astea cu tata în care eu ziceam Hais și el Cea. In care eu cautam sa dau dovada de tot pozitivismul și deschiderea din lume și el tot pe a lui o ținea. Nu am devenit niciodată nesimțitor în raport cu tata și nu mi-am propus sa-l ignor. M-am mai calmat însa în încercarea mea de a-l schimba. Pentru ca – nu-i asa – toți vrem sa-l schimbam pe celalalt după placul nostru (indiferent dacă e sau nu spre binele celuilalt)…

Dar azi mi-am dat seama unde greșeam tot timpul asta. Astăzi am avut unul dintre acele momente Evrika! Mi-am dat seama ca eu și tata vorbim despre lucruri diferite și ca de fapt e firesc sa ajungem la concluzii diferite. Tata, săracul, ca multi din generația lui, a fost învățat ca el personal nu poate face mare lucru în fata destinului, decât sa lucre, sa fie ascultător și sa spere ca soarta ii va face cândva cu ochiul și în mod magic se va trezi cu vreo pleashca pe cap care ii va îndulci/îmbunătăți viata. Ca principala lui valoare pe care o da la schimb este “ascultarea” și ca premiați sunt cei ascultători.

Partidul a avut grija, în special cu cei pe care i-a avut pe mana timp mai îndelungat – și ma refer aici la cei care au studiat mai mult de 10 clase – , a avut grija sa le bage bine în cap ca dacă ei au ajuns undeva și ceva (doctor, inginer, economist, director, expert, funcționar etc) este pentru ca el, Aretul PARTID, l-a pus acolo. Mesajul a fost simplu: tu ești cuminte, ești ascultător și faci ce ți se spune, iar noi avem grija de tine. Finalul îl cunoaștem cu toții și mai ales cat de mult și-a ținut cuvântul partidul. Doar ca reflexele trăite o viata nu se mai șterg asa de ușor.

Tata, la fel ca și majoritatea celor din generația lui trăiesc într-o așteptare continua. Ei AȘTEAPTĂ ca lucrurile sa se întâmple, ca doar ei au fost cuminți, și-au îndeplinit datoria. Iar acest mod de a funcționa, bazat pe așteptări se manifesta în toate dimensiunile ființei lor. Se așteaptă ca regulile sa fie respectate, pentru ca ei le respecta. Se așteaptă sa nu fie furat, ca doar el nu a furat pe nimeni. Se așteaptă să fie de cuvânt, pentru ca el a fost de cuvânt. Se așteaptă ca statul sa-l protejeze ca doar el își îndeplinește îndatoririle de cetățean etc.

Evident ca foarte multe dintre aceste așteptări nu s-au împlinit, asa ca tot universul lor s-a transformat încet, încet într-un coșmar negru din care nu se poate evada. Pentru ca tot Partidul i-a învățat ca nu exista niciun Mesia, ca Dumnezeu cel bărbos nu exista, doar Yuri Gagarin a văzut cu ochii lui asta, când omul sovietic a pășit pentru prima dat victorios printre stele.

Vorbeam deunăzi cu un cunoscut, de-o vârsta similara cu a mea (în jur de 40), și am fost oarecum surprins sa-l aud spunând ca el nu vede neapărat ce a făcut atât de rău comunismul. Ei bine, lui și celorlalți care se întreabă ce rău a făcut ciuma roșie le spun atât: comunismul a tăiat aripile mintii. Comunismul l-a transformat pe om din vultur în găina scurmătoare care așteaptă cuminte mana de grăunțe sperând ca ziua tăierii va veni cat mai târziu.

Eu și o buna parte din generația mea am avut șansa de a creste într-o lume libera. Nu neapărat mai buna, dar LIBERA! Adina într-o foarte mare măsura am avut – și încă avem – libertatea de a alege ce facem cu viata noastră. Tata și mulți alții ca el nu au avut aceasta libertate. Sa nu-i disprețuim, nici sa-i condamnam, ci sa-i înțelegem, sa-i iubim asa cum sunt, pentru ca noi “din ei am ieșit” și fără ei noi n-am fi existat. Dar totodată sa avem curajul nu-i lăsam sa ne traseze ei viata. Si măcar acum pe finalul vieții sa cautam ca măcar aceasta așteptare ultima, a recunoscutei fiului/fiicei, sa nu le-o strivim în picioare.

Iar noi, cei care nu am fost expuși la acel regim, sa cautam sa ne trăim viata ca niște Oameni Liberi. Adică responsabil, cu dragoste de viata și cu speranță. Pentru ca ziua de mâine e la fel de buna pe cat ne-o vom face noi!


P.S.

Ca o ultima paranteza, de ce credeți ca majoritatea “premianților tranziției” sunt fie indivizi cu 7 clase, gen milițieni, lăcătuși s.a.m.d. sau proveniți din astfel de familii? Pentru ca aceștia au fost cel mai puțin expuși la prelucrarea partidului. Pentru ca ei au fost cei mai liberi oameni din comunism. Pentru ei partidul nu a avut un program de dresura prin recompense atât de bine pus la punct ca și pentru cei cu studii.

De aceea dintre toți, revoluția i-a găsit pe aceștia cel mai bine pregătiți sa exploateze libertatea nou descoperita. Ei nu au așteptări! Ei știu ca dacă nu vor înșfacă cu mana lor ciolanul, nimeni nu le va pune nimic deoparte. Ei au învățat sa supravietuiasca și asta este tot ce stiu. Chiar și acum, când multi dintre ei au ajuns la averi impresionante, reflexul foamei e încă acolo, de aceea ei nu se vor satura niciodată.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Sergiu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

15022 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.