Acasa | Casa si gradina | Condimente rare: sumac, wasabi, schinduf si ferula
Condimente / Foto: Photoxpress
Sumacul
Este un praf care seamana la culoare cu boiaua, are insa un gust acrisor, acid, specific. Este asociat cu retetele specifice Orientului Mijlociu, mai cu seama kebabului. De fapt, tot ce inseamna carne fripta se poate presara cu praf de sumac, o fragezeste si ii da savoare. Se poate pune insa si peste orez sau in sosurile arabesti cu iaurt.
Ce este sumacul? Praful se obtine din fructele rosii uscate si macinate ale arbustului Rhus coriaria. Arbustul se mai numeste sumacul tabacarului, pentru ca fructele proaspete contin foarte mult tanin si sunt utilizate si pentru tabacirea pieilor.
Unde gasesti sumac? Cel mai probabil in magazinele de condimente sau in restaurantele turcesti.
Wasabi
Wasabi este confundat de multe ori cu hreanul. Are aproximativ acelasi gust iute, se gaseste sub forma de praf de alb si se obtine din tulpina macinata a plantei Wasabia japonica. Dupa cum ii spune si numele, este specific bucatariei orientale, unde este folosit la asezonarea celebrelor sushi si sushimi, dar si la diferite preparate din peste fiert sau pui.
Unde gasesti wasabi? In mai toate supermarketurile din tara, alaturi de sosurile de soia si alte ingrediente asemanatoare.
Schinduful
Frunzele de schinduf (Trigonella foenum-graecum) se folosesc proaspete, dar si uscate si macinate, pastrate in plicuri. Gustul lor este iute si amarui, cu o aroma subtila de iarba si floare de fan. Schinduful este un condiment specific Asiei centrale si de sud, unde a fost adoptat in multe preparate traditionale, precum binecunoscuta supa indiana.
Frunzele de schinduf se folosesc si pentru obtinerea amestecului de curry. Citeste aici diferenta dintre praful de curry si planta curry.
Unde se gaseste schinduf? Din pacate, frunzele nu se prea gasesc la noi, asta din pricina ca ele isi pierd repede aroma iar termenul de valabilitate este, astfel, destul de scurt. Seminte de schinduf, cu efect terapeutic, se gasesc in farmaciile de tip plafar.
Ferula
Ferula este un condiment ciudat, daca te gandesti la modul de obtinere. Este de fapt seva intarita a unei plante, care capata aspect de… tamaie!
Ferula asafoetida creste in primii patru ani sub forma unei rozete de frunze. In al cincilea an, din centrul rozetei se dezvolta o tulpina groasa, care poate ajunge la doi metri inaltime. Cand este taiata, din tulpina curge o seva groasa, asemanatoare latexului, care se intareste rapid si se tranforma intr-o rasina aromata. Aceasta este macinata in amestec cu alte condimente (semintele de schinduf) si rezulta un praf fin, iute, cu aroma puternica de usturoi.