Foto: 40bucatari.ro
In 2008, programul "Esti cu ce te hranesti" aducea in prim plan cateva
date ingrijoratoare si incerca sa traga un semnal de alarma privind
alimentatia copiilor - cei mai vulnerabili atunci cand este vorba despre capacitatea de a opta pentru o viata echilibrata. Din datele cercetarii a reiesit ca cele mai frecvente greseli privind alimentatia copiilor variaza de la luarea meselor intr-un mod dezordonat, complet haotic, la consumarea exagerata a alimentelor sintetice si a dulciurilor cu adaos de indulcitori sintetici.
La nivel de societate, erorile cele mai des intalnite tin de timpul redus pe care, de regula, familiile il acorda meselor: apelarea la mijloace rapide cum ar fi bani pentru chips-uri si shaorma, mancare de tip fast-food, neimplicarea copiilor in procesul prepararii hranei, lipsa de timp si inspiratie din bucatarie - este mai usor sa prepari retete cunoscute si simple decat sa inovezi - sau rarirea momentelor in care familia sta propriu-zis la masa.
Asa ca Papa la Soni, in parteneriat cu Asociatia Centrul de Programe si Proiecte pentru Tineret, a venit cu ideea unul atelier de de gatit dedicat copiilor, un concept de fapt mai amplu, care inglobeaza elemente de gastronomie si biologie, de socializare si invatare, de intrecere si multa buna dispozitie. Pentru prima editie, care va incepe pe 3 martie, atelierul va gazdui 40 de copii, viitori maestrii bucatari, cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani. Acestia vor fi instruiti de Soni – maestru alchimist in bucatarie si bun cunoscator al principiilor alimentatiei echilibrate.
Cursurile se vor desfasura in weekend, astfel incat sa nu interfereze cu programul scolar, iar cei 40 de bucatari vor fi impartiti in 4 grupe a cate 10, fiecare unit in jurul unui blazon reprezentativ: capsuna voioasa, cireasa inimoasa, patrunjelul cel poznas si spanacul musculos, iar cursurile de gatit vor avea loc la restaurantul Papa la Soni din strada Sfintii Voivozi nr.13.
Atelierele vor acoperi urmatoarele tematici: procurarea, selectarea si recunosterea alimentelor (cu vizite la piata si supermaket); prepararea, asocierea lor si impartasirea unor retete sofisticate, numai de Soni stiute. In cadrul atelierelor, micii bucatari vor primi materiale educative, vor viziona filme tematice, vor beneficia de sesiuni recreative si creative de indemanare, dar si de concerte.