Acasa | Familie | Copiii învață ceea ce văd, nu ceea ce aud

Copiii învață ceea ce văd, nu ceea ce aud

 SHARE  

Adaugat in 9 septembrie 2014

Copiii învață ceea ce văd, nu ceea ce aud

Copil in iarba. Foto: Photoxpress

Ca părinți cred că avem datoria să ne învățăm copiii ce e respectul. Fiecare om trebuie să știe asta. Cred că un lucru foarte important pe care îl putem lăsa copiilor noștri este respectul pentru tot ce ne înconjoară.

Am devenit mamă la 23 de ani şi mi-era foarte clar ce am de făcut: trebuia să fiu sora mai mare, partenera de joacă a copilului meu. Ce putea să fie aşa de complicat? Jumătate din existenţa mea fusesem copil, ştiam foarte bine cum stau lucrurile. Nu aveam cum să fiu depăşită de tot ce urma să mi se întâmple. Numai că…

Nu vreau ca, peste 15-20 de ani, copilul meu să urce pe munte și să rupă toate florile de colț. (Asta dacă mai rămâne vreuna până atunci!) Acesta este cel mai la îndemână exemplu care îmi vine în minte acum.

Am fost cu Victor o săptămână în sălbăticie, în munții noștri. Se întâmpla chiar în weekendul în care niște turiști au rupt zeci de flori de colț. Am stat la cort, am cumpărat lapte și brânză de la stână, am gătit la foc de lemne pe o vatră de pietre, am băut apă de la izvoare, am stat fără telefon, laptop, tabletă și orice alte device-uri ale civilizației. El mergea după lemne cu tati, în fiecare zi. Mergeau după apă, căutând izvoare la care așteptau și 20 de minute să se umple o sticlă de 2 l. La apă, mergeau o dată pe zi. Era destul de greu, urcau pieptiș, iar coborârea era si mai grea.

Într-una din zile, ne-am spălat hainele la râu, fiecare pe ale lui. Le-am pus la uscat pe iarbă și am așteptat, stând la soare, să ni se usuce. Ale mele erau mai curate, ale lui Victor lăsau de dorit, dar simplul fapt că le spălase el, cu mâna lui, l-a condus spre concluzia că la București e mai ușor:
- Acolo spală mașina, dar aici e mai frumos!

Am coborât de pe munte când eram toți ajunși la limita răbdării. N-am rezistat mai mult de o săptămână departe de confortul unui duș cald în fiecare seară, un pat cu lenjerie moale și niște pijamale normale. Dormeam în saci de dormit, cu mai multe haine pe noi și fiecare noapte avea același stres: să nu vină ursul! Urcam toată mâncarea în copaci, aveam grijă să nu lăsăm nimic împrăștiat, dar frica tot era.  Nici acum nu știu ce-aș fi făcut în cazul în care… cu toate lanternele, vuvuzelele, cuțitele, securea și pistoalele noastre cu capse. (Eu aveam și un spray paralizant.)

Am avut noroc. Mulți m-au acuzat de inconștiență, dar inconștiență mi se pare să lași un copil să vadă numai partea idilică a vieții, în care totul este la o atingere distanță. Nu e așa! Supermaketurile nu sunt unica noastră sursă de viață.

Acum Victor știe că apa nu e inepuizabilă, că se poate trăi și fară electricitate, că trebuie să avem grijă de păduri, că floarea de colț e rară și ocrotită de lege, că putem trăi și fără supermarketuri, fără mașini și, mai ales, fără tehnologie.

Se uită mai puțin la desene și stă mai mult pe afară, încercând să înțeleagă vieți mici de gândaci, greieri, gărgărițe, râme, libelule, melci sau muște. Acum nu le mai omoară, știe că sunt plecate după hrană sau după apă și a văzut pe pielea lui cât de greu e să le faci pe toate. În plus, ”poate le așteaptă și pe ele mami lor să se ducă înapoi la cort!”

Text de Mama lui Victor

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5649 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.