Acasa | Familie | Copiii ne învaţă despre speranţă

Expoziţie tematică

Copiii ne învaţă despre speranţă

 SHARE  

Adaugat in 18 februarie 2014

Copiii ne învaţă despre speranţă

Zilele Bandanei. Asociaţia Little People

În perioada 4-15 februarie Asociaţia Little People a desfăşurat campania de conștientizare "Zilele Bandanei", care a marcat, la fel ca în fiecare an, 2 zile importante în calendarul mondial și anume Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) și Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului la Copil (15 februarie).

Pe toată perioada campaniei, Asociația Little People a organizat o serie de acțiuni și evenimente la nivel național cu scopul de a invita publicul larg să își exprime solidaritatea prin purtarea unei bandane.

"Am dorit ca împreună să acordăm o altă semnificaţie bandanei – sau eșarfei, baticului sau oricărui alt accesoriu purtat în mod tradiţional pe durata tratamentului –  în onoarea celor care se luptă cu boala în ţară și în lume! Semnificaţia eșarfei purtată de pacienţi atunci când trec prin tratamentul oncologic şi îşi pierd părul, poate fi transformată într-un simbol al încurajării și solidarităţii. Astfel, iniţiativa este un îndemn la acţiune: port bandana, pentru că îmi pasă! Zilele Bandanei, demonstrând astfel ca bandana înseamnă luptă și nu un stigmat".

Mii de persoane au răspuns acestei invitaţii şi fie au purtat sau au achiziţionat o bandană personalizată pe care au purtat-o în semn de solidaritate faţă de lupta tuturor celor care trec prin experienta grea a luptei împotriva cancerului.

Pe lângă evenimentele din comunitate organizate, Little People organizează în data de 18 februarie, ora 12:00, în Parlamentul Romaniei, intrarea S1, o expoziţie fotografică ce aduce în atenţia oamenilor frumuseţea copilului rămas copil în ciuda tratamentelor citostatice agresive şi experienţei deloc uşoare prin care trece.

Expoziţia surprinde portrete ale pacienţilor de pe cele două secţii de oncopediatrie din Bucureşti, Institutul Oncologic Prof. Dr. "Alexandru Trestioreanu" şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie S. Curie", zâmbiind, fiind copii curioşi, frumoşi şi gata să descopere o nouă lume la finalizarea tratamentului.

Bandanele purtate au fost create special de un artist plastic, inspirat de lucrările şi personajele desenate de copii, întâlnite şi descoperite de-a lungul activităţilor desfăşurate zilnic de voluntarii Asociaţiei Little People în programele de suport psihosocial.

Katie Rizvi, co-fondatoarea Asociației Little People, oferă detalii:

"Această expoziţie este un testament al bucuriei, încrederii și cel mai important, speranţei, existente în ochii și sufletul chiar și celor mai mici pacienţi și așază o mare responsabilitate pe umerii noștri, ai adulţilor în a ne asigura că nu ne facem vinovaţi de răpirea celei mai importante comori pe care o posedă – SPERANŢA! Trebuie să îndepărtăm stigmatul social, să eradicăm noţiunea conform căreia cancerul este un sfârșit de drum și să aducem speranţă, bunătate și încurajare."

Expoziţia va putea fi admirată până pe data de 20 februarie după care va poposi în diferite locaţii cheie din ţară cu scopul de a atrage atenţia asupra nevoii reale de sprijin şi suport moral a tuturor celor care trec prin această boală. Nu trebuie să uităm de frumuseţea şi puritatea copiilor care luptă pentru viaţă!

Integrarea Zilelor Bandanei în agenda Europeană

Acțiunile propuse se înscriu în seria de evenimente și întâlniri strategice, organizate la nivel european cu ocazia acestei zile. Din anul 2011, SIOPE – The European Society of Paediatric Oncology (Societatea Europeană de Oncologie Pediatrică) celebrează ziua internațională și organizează campanii de conștientizare în Parlamentul European cu scopul de a atrage atenția asupra celor mai importante nevoi și provocări ale copiilor și famiiile acestora, care se confruntă cu cancerul.

Anul acesta, eforturile sunt concentrate pe modalităţile de combatere a inegalităţilor existente în Europa în domeniul cancerului la copil. Pentru a contribui la răspândirea bunelor practici în acest domeniu, Asociaţia Little People derulează un proiect de colaborare cu Fundaţia Alivia (Polonia), în cadrul căruia se va crea şi menține o platformă online accesibilă publicului larg pentru a oferi evaluări multidimensionale ale centrelor oncologice precum și a cadrelor medicale.

Little People oferă în cadrul proiectului experiență și cunoștințe privind comunicarea și managementul relațiilor cu pacienții oncologi, dar şi suport, mentorat pentru managementul de proiect. În data de 4 februarie 2013 a avut loc la Varşovia, prezentarea progresului înregistrat în cadrul programului internațional Oncorate.

Detalii despre activitatea Asociaţiei Little People. Recunoaștere internaţională

Programele Asociaţiei Little People au fost premiate în 2013 atât la nivel naţional cât şi internaţional. "Nu Mi-e Frică!", programul zilnic de suport psihosocial pentru copiii şi tinerii bolnavi de cancer, a câştigat Marele Premiu al Fundaţiei Erste, fiind ales dintr-un total de 2000 de aplicaţii din 13 ţări. De asemenea, programul Fun School „Şcoala mea în spital” a fost marele câştigător în cadrul Galei Societăţii Civile dintr-un total de 220 de proiecte.

Asociația Little People oferă copiilor și tinerilor afectați de cancer un program complex de sprijin psihosocial  care pornește de la diagnosticare și are în vedere urmărirea pe termen lung a pacienților, dar și a celor care au învins boala. În 2013, Asociația Little People și-a extins serviicile în Republica Moldova, a inaugurat o cameră de joacă și terapie în cadrul secției de oncopediatrie a Institutului Oncologic București, și a dat startul programului educativ ,,Fun School” care se desfășoară în fiecare dimineață în cele două institute oncologice din țară.

Programul ,,Nu Mi-e Frică!”, reprezentat de Leul Curajos, nu este doar la dispoziția pacienților din secțiile de oncopediatrie majore din România și Republica Moldova, este și preferatul tinerilor supraviețuitori, care nu numai că voluntariază în cadrul programelor din spital, ci și contribuie la cele 4 ediții ale Revistei Temerarii, disponibilă pacienților din întreaga țară. 

În afara programelor de renovare, donațiilor de echipament medical și medicamente, Asociația Little People sprijină în mod activ comunitatea medicală prin organizarea și finanțarea conferințelor medicale și proiectelor de cercetare în domeniul psiho-oncologiei. La începutul anului 2014 Asociația a renovat ce-a de a 4 cameră de joacă și terapie din țară, la Institutul Oncologic Cluj.Autor: Asociația Little People
 


 SHARE :  Trimite pe mail

2403 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.