Acasa | Good to know | Copiii si ecranele tactile: ghidul unui părinte

Copiii si ecranele tactile: ghidul unui părinte

 SHARE  

Adaugat in 29 septembrie 2017

Copiii si ecranele tactile: ghidul unui părinte

pixabay.com

Adulții stau aproape tot timpul pe telefoane și tablete inteligente și nu sunt siguri ce să facă atunci când este vorba despre copiii lor care utilizeaza aceste dispozitive.

Ar trebui să urmeze exemplul (oarecum surprinzător) al fondatorului Apple Steve Jobs și să le interzică complet? Sau este mai bine să mergem pe calea lui Mark Zuckerberg din Facebook, care pare a fi interesat să împărtășească magia social media cu tânăra lui familie?

Pentru a înțelege mai bine ingrijorările și posibilele beneficii ale ecranelor tactile, trebuie să luăm în considerare atât contextul, cât și conținutul utilizării acestora, conform theconversation.com.

Ecranele touchscreen sunt multifuncționale și utilizările lor sunt adesea multiple. Multe dintre acestea nu au un scop strict educațional, dar pot îmbunătăți abilitățile copiilor.

Unii părinți le folosesc pentru a extinde jocul copiilor la domiciliu. Unii îi folosesc ca televiziune portabilă, altii pentru a-i învăța pe copii literele si cifrele și pentru a dezvolta dragostea pentru lectură.

Tabletele sunt, de asemenea, utilizate pentru calmarea sau distragerea atenției copiilor mici în timpul călătoriilor sau in timpul procedurilor medicale.

În cele din urmă, fiecare părinte decide ce este important pentru copilul sau și familia sa.

Poate fi util să vă asigurați că ecranele touchscreen sunt utilizate pentru o varietate de activități. Simpla utilizare a acestora pentru a juca jocuri repetitive este o folosire insuficientă a potențialului lor de a sprijini atât de multe alte activități. Acestea includ aplicații cum ar fi crearea de cărți simple, desen și colorat.

Pentru a ajuta copiii sa descopere plăcerea cititului, de exemplu, există multe aplicații de calitate disponibile, unele dintre acestea fiind revizuite pe site-uri cum ar fi Literacy Apps and Children’s Technology Review. În Common Sense Media Review părinții pot căuta recenzii ale aplicațiilor după tipul de abilitati, subiect, dispozitiv, preț și rating.

Cercetare și dezvoltare

Recomandările legate de vârstă pentru durata sau frecvența utilizării diferă în funcție de țară. Aceasta reflectă atitudinile diferite față de responsabilitatea statului pentru politica familială, dar și așteptările culturale legate de copilărie.

Academia Americană de Pediatrie recomanda precauție deoarece exista o lipsă de cercetari care sa cuprinda aspecte pozitive. În prezent, sugerează că copiii sub 18 luni ar trebui să fie descurajați sa foloseasca ecrane tactile. În alte țări există un consens în creștere că avem nevoie de o abordare internațională în ceea ce privește utilizarea tehnologiei de catre copiii mici.

Un grup european de cercetare este dedicat acestei misiuni și s-au făcut unele progrese, cu ghiduri pentru părinți care urmează să fie lansate mai târziu în 2017. Între timp, site-ul are articole cu privire la chestiuni cum ar fi implicarea copiilor în realitatea virtuală și " internetul jucăriilor ".

În Marea Britanie, părinții copiilor sub vârsta de doi ani sunt cei mai îngrijorați de implicațiile în materie de sănătate ale mass-mediei digitale. Cu toate acestea, există dovezi că mulți sugari folosesc deja tehnologii cu ecran tactil. Pentru copiii de toate vârstele, dar mai ales tineri, se recomandă utilizarea sub supraveghere.

Un număr de aplicații, cum ar fi CBeebies sau Toca Boca, se concentrează pe dezvoltarea de competențe adecvate, cum ar fi coordonarea ochi mâna și se bazează pe jocuri pentru copii mici, cum ar fi ascunde-și-caută și cucu bau.

Familia


Cercetările privind utilizarea tehnologiei sunt încă noi și necesită un acord privind ceea ce măsuram și cum. In plus, vom avea nevoie de studii repetate, longitudinale pentru a avea recomandari care se referă doar la ecranul tactil și care se pot aplica tuturor copiilor. Dar unele cercetări au început deja să descopere dovezi despre ecranele tactile și abilități de învățare specifice.

De exemplu, un studiu a constatat că utilizarea ecranelor tactile poate accelera imbunatatirea abilitatilor motorii fine ale copiilor, coordonarea ochi mana și atenția vizuală. Un altul a arătat că bebelușii pot învăța nume noi de animale din carti de pe tablete. Cu toate acestea, alte studii au constatat că copiii mici pot să-și păstreze cunoștințele invatate și să le transfere in realitate doar dacă interacțiunea este susținută de adulți.

Utilizarea touchscreen-urilor în familii se schimbă rapid, la fel ca și capacitatea funcțională și calitatea programelor. Încă incercam să construim o foaie de parcurs cuprinzătoare a riscurilor și oportunităților.

Dar, în ciuda entuziasmului și a noutății acestor tehnologii, un lucru este sigur. Nu trebuie să uităm nevoile permanente ale părinților și copiilor de a comunica între ei și de a împărtăși bucuria obiectelor si activitatilor de zi cu zi care nu vin cu un ecran tactil.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4963 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.