Acasa | Cariera | Copiii şi eficienţa la job

Copiii şi eficienţa la job

 SHARE  

Adaugat in 5 ianuarie 2016

Copiii şi eficienţa la job

Cariera si Familie / Foto: Agerpres

Incredibil, dar venirea copiilor pe lume poate să ne facă să fim mai eficienți la job. Da, pe bune!

Nu mi-am imaginat că o să spun vreodată acest lucru, dar vă vine să credeţi că, paradoxal, copiii m-au făcut să fiu mai organizată şi mai eficientă la job? Nu e o glumă, chiar văd o serie de avantaje incontestabile în domeniul profesional de când sunt mamă. Şi, dacă stau să mă gândesc cu atenție, cu fiecare copil apărut în familie lucrurile s-au schimbat şi mai mult în bine din acest punct de vedere, iar eu am bifat o serie de aspecte care m-au ajutat să fiu eficientă la job. Iată care sunt acestea!

Punctualitatea

Nu spun vreo noutate absolută acum, dar punctualitatea este unul dintre lucrurile pe care copiii m-au învăţat să le respect cu sfinţenie. Nu eşti punctual, rişti să îţi strici programul întregii zile, să pierzi momente importante și să îi superi foarte tare pe cei care te așteaptă. Tot datorită copiilor am învăţat că nu trebuie să-mi mai fie frică de ceas, ci să-l consider unul dintre ajutoarele mele în gestionarea programului zilnic. Poate părea o bizarerie, dar prietenia asta dintre mine şi el a eliminat o bună parte din stres şi a contribuit la punctualitatea mea.

Seriozitatea

Am încercat întotdeauna să fiu un om serios, care să şi facă ceea ce a spus şi care să nu bage la înaintare pretexte, explicaţii întortocheate şi scuze puerile când ceva n-a fost respectat. Nu doar că e benefic pentru cartea mea de vizită, dar cred că e benefic şi pentru relaţiile cu cei din jur. Însă copiii m-au făcut să ţin cu dinţii şi mai mult de acest atribut şi să nu încalc cu nimic promisiunile făcute lor, celor dragi şi oamenilor cu care intracţionez în interes de serviciu.

Stabilirea priorităţilor

Dacă până să am copii orele păreau să fie mai dilatate, de când cu ei lista priorităţilor s-a schimbat tare. Nu-mi mai permit să am timpi morţi la muncă, nici să aloc mai mult timp cafelei mele preferate cu lapte sau să stau la poveşti (despre copii, evident!) la telefon ori pe chat cu prietenele, pentru că toate astea m-ar face să rămân în urmă cu sarcinile ce trebuie duse la bun sfârşit. Pe de altă parte, s-o spunem pe de-a dreptul, timpul liber se minimizează atât de mult după ce avem copii, încât trebuie în mod cât se poate de clar să ne stabilim mai bine priorităţile, ca să dăm randament.

Identificarea domeniilor care îmi fac cu adevărat plăcere

Să lucrez într-un domeniu care îmi place, alături de oameni care nu te lasă să te plictiseşti, care mă motivează şi de la care pot constant „fura” câte ceva, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat de când am devenit mamă. Nu numai pentru că datorită copiilor am putut să văd lumea printr-o altă lentilă, dar şi pentru că mi-am dat seama că pot şi trebuie să fiu un exemplu pentru ei, să-i fac să înţeleagă că munca înnobilează omul şi că varianta la care trebuie să aspirăm este ca meseria pe care o facem să ne placă teribil, nu să fie o povară.

Creşterea nivelului de încredere în propriile forţe

Copiii m-au făcut să cred că expresia sky is the limit are un sâmbure mare de adevăr în ea. Chiar dacă reuşesc să îmi văd lungul nasului şi să ştiu clar care îmi sunt competenţele, sunt în mod cert mai ambiţioasă, mai doritoare să evoluez şi am mai multă încredere în propriile forţe. Un alt aspect pozitiv aici este că, deşi nu mi-am propus neapărat să las să se vadă cât mai mult din cele enumerate, copiii au percutat la ele şi mi-au spus adesea că nimic nu li se pare nici lor imposibil! Ok, recunosc, de entuziasm tot de la mine s-au molipsit!

Text de Raluca Dumitrică

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9448 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.