Acasa | Familie | Au copiii noștri nevoie de telefoane mobile?

Au copiii noștri nevoie de telefoane mobile?

 SHARE  

Adaugat in 7 octombrie 2013

Au copiii noștri nevoie de telefoane mobile?

Copiii și telefoanele mobile. Foto: sxc.hu

În ultimii ani, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă activi din România a crescut semnificativ, de la 7 milioane la finele anului 2003, la 22,7 milioane de utilizatori activi la jumătatea anului trecut*.

Nu ştim, însă, câţi dintre aceşti utilizatori sunt copii.

De la blocul meu şi până la şcoală era o distanţă de peste un kilometru, pe care o parcurgeam în fiecare zi pe jos, dus-întors. Ai mei n-aveau maşină, noi şi şcoala ne aflam între staţiile de ITB şi de metrou care mai puteau scurta timpul petrecut per pedes, iar cea mai bună variantă de ajuns la ore era aceea în care îmi puneam picioarele din dotare la treabă.

Era şi distractiv de cele mai multe ori să merg pe jos, pentru că drumul trecea pe lângă două librării, o piaţă, o cofetărie şi alte câteva magazine de confecţii. Dacă în clasa întâi mă mai ducea mama la şcoală, din clasa a doua am început să merg singură.

Azi nu-mi pot imagina cum ar fi dacă şi fetele mele ar trece printr-o situaţie identică şi ar trebui să meargă singure pe jos către şcoală, şi nu din pricina parcurgerii unei distanţe aşa de mari la vârste mici, ci din pricina lipsei de siguranţă pe care o resimt din plin. Dar, dacă aş fi pusă în faţa unei situaţii similare, nu le-aş lăsa pe fete să iasă din casă fară să aibă un telefon mobil la ele.

Teama, factor determinant pentru achiziţia de telefoane mobile

Discutând cu mai mulţi prieteni, am aflat de la ei că un posibil motiv pentru a considera achiziţionarea unui telefon mobil special pentru a i-l da copilului ar fi diferenţele dintre lumea de azi şi cea a copilăriei noastre.

Cred că nu e nicio noutate pentru nimeni că expresia pe vremea mea nu se întâmpla aşa ceva este foarte des folosită azi nu numai de părinţii noştri, ci şi de generaţia 30-45 de ani, care consideră că vremurile în care puteai să baţi mingea în faţa blocului fără nicio temere şi să te plimbi în voie prin cartier au apus de mult.

Este adevărat, la capitolul infracţionalitate stăm statistic mai prost decât în urmă cu cinci ani, potrivit datelor oficiale furnizate de Poliţia Română. Luând în calcul numărul infracţiunilor înregistrate şi soluţionate, cifrele prezentate arată că acestea se ridică în 2012 la 308.468, faţă de 208.239 de infracţiuni, cât au fost înregistrate în 2007.

La această statistică tristă care îi poate determina pe părinţi să le cumpere urgent copiilor telefon mobil pentru a şti că cei mici se află în siguranţă se adaugă şi legendele urbane care bagă frica în părinţi şi care pun pe tapet aşa-zise reţele de trafic de organe, numărul mare de maşini care circulă de multe ori haotic pe străzile oraşelor, dorinţa de a fi permanent în contact cu copilul şi lipsa unui ajutor extern din partea unui adult (bunica, bona).

La polul opus se află unii părinţi care şi-ar dori să le cumpere copiilor telefon deoarece îl văd ca pe un gadget interesant cu care poţi să faci poze şi să te joci şi pe care poţi să instalezi tot felul de chestii haioase, mai mult sau mai puţin utile celui mic.

Radiaţiile, subiect de dispută între cercetători

De ce să nu recunoaştem, telefonul mobil este una dintre cele mai grozave invenţii ale secolului trecut şi uneori chiar nu ne-am descurca fară el. Ca orice tehnologie nouă, însă, mobilul este destul de controversat.

Nivelul radiaţiilor sau al undelor electromagnetice emise de telefonul mobil este unul din aspectele la care părinţii ar trebui să se gândească înainte de a cumpăra un telefon mobil. Acesta emite nişte radiaţii non-ionizate, care pot fi comparate cu radiaţiile emise de cuptoarele cu microunde, doar că sunt la o intensitate mai mică.

Acuzate că duc la probleme de auz, pierderi de memorie şi diminuarea capacităţii de concentrare, radiaţiile sunt, totodată, considerate un posibil factor declanşator al tumorilor pe creier.

Deşi niciun studiu internaţional nu a putut să ateste legătura directă dintre telefoanele mobile şi aceste tumori, deoarece pentru depistarea unor efecte nocive concrete este nevoie de o perioadă mult mai lungă de expunere a subiecţilor la aceste unde, dintr-un anumit punct de vedere părerile cercetătorilor au fost convergente: există un potenţial pericol pentru sănătatea organismului în momentul folosirii telefoanelor mobile.

Însăşi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), instituţie aflată în subordinea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS (organizaţie care include telefoanele mobile în aceeaşi categorie de agenţi cancerigeni din care fac parte Diclor-Difenil-Tricloretanul, DDT, şi vaporii de benzină), nu a putut da un verdict clar în ceea ce priveşte nocivitatea aparatelor, dar a pus telefoanele mobile şi telefoanele fără fir în categoria produselor posibil cancerigene pentru om.

Acestei opinii i se adauga rezultatele unui amplu studiu internaţional din 2010 despre legătura dintre cancer şi telefoanele mobile, care a arătat că subiecţii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai mulţi ani au contribuit la dublarea ratei de gliom, un tip de tumoră la nivelul creierului.
 
Tot cercetătorii au mai venit cu un sfat: să acordăm mai multă atenţie folosirii mobilului de către copii şi adolescenţi, pentru că la aceste grupe de vârstă ţesutul nervos este încă în dezvoltare. Aşadar, ar fi bine să amânăm pe cât posibil să ne facem copilul proprietar de celular.

Cum să limităm riscul radiaţiilor emise de telefon

În cazul în care vă temeţi că aceste radiaţii v-ar putea afecta, specialiştii au câteva recomandări pentru noi, care să ne ajute să limităm riscul radiaţiilor emise de telefon. Printre acestea se află:

1. Menţinerea telefonului la o distanţă de cel puţin 30 de centimetri de corpul nostru, atunci când nu vorbim la el, şi la minim 15-20 de mm în momentul convorbirilor.
2. Folosirea dispozitivelor handsfree care te ajută să ai şi mai multă flexibilitate.
3. Evitarea dormitului în proximitatea telefonului şi în niciun caz cu telefonul sub pernă.
4. Evitarea folosirii mobilului când semnalul este slab, deoarece pentru a se conecta la o reţea celularul va folosi mai multă energie şi câmpul emis va fi mai puternic.
5. Apropierea telefonului de ureche doar după ce persoana apelată a răspuns.
6. Reducerea duratei convorbirilor.

Ce telefon să aleg pentru copilul meu?

Dacă v-aţi hotărât să-i cumpăraţi copilului un telefon, în momentul în care plecaţi la shopping ar trebui să luaţi în calcul şi rata specifică de absorbţie a telefonului, abreviată SAR (Specific Absorption Rate), care măsoară cantitatea de energie de radio-frecvenţă absorbită de corpul uman pe perioada utilizării mobilului.

Pentru a afla acest indice, puteţi să accesaţi site-ul producătorului sau al operatorului de reţea ori să intraţi aici, unde vă veţi găsi listat şi telefonul dorit. În Europa, Comisia Internaţională de Protecţie Împotriva Radiaţiilor Neionizante a stabilit limita maximă a expunerii publicului pentru zona capului şi a trunchiului la 2 W/kg.

Totodată, chiar dacă aveţi un buget bine stabilit pentru achiziţie, dar ceva îmi spune că vă veţi abate de la el, nu strică să luaţi în calcul faptul că un telefon sofisticat, eventual un smartphone, este foarte apetisant în ochii hoţilor, care nu ţin cont de faptul că posesorul său este doar un copil.

De aceea, ar fi bine să va îndreptaţi atenţia către un telefon care să nu suscite interesul răufăcătorilor sau, chiar dacă poate părea cinic, să renunţaţi la telefonul dumneavoastră vechi şi să i-l daţi celui mic, pentru că, de ce să nu recunoaştem, aşteptaţi de ceva vreme un motiv să vă înnoiţi.

O altă sugestie pentru o achiziţie înţeleaptă ar fi să mergeţi pe varianta cartelei prepay, care reduce mult costurile şi îi poate da chiar şi copilului sentimentul de responsabilitate, atunci când îşi drămuieşte minutele disponibile.

Noi am decis să mai asteptăm puţin până să le luăm fetelor un telefon. Copiii merg şi vin de la şcoală doar cu noi, iar, dacă se întâmplă ceva neplăcut acolo, doamna învăţătoare şi secretara au numerele noastre de telefon, aşa încât ne pot suna fără probleme.

Din păcate, însă, discuţia cu cele mici a pus pe tapet o altă problemă. "Bine, bine, am înţeles, nu avem, deocamdată, nevoie de mobil", mi-au zis fetele mari, cu o expresie plină de înțelegere pe chip. "Ai putea să ne cumperi o tabletă, atunci?"

* Date oferite de Autoritatea Naţională pentru Administare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
telefonmobilcopiiradiatiialegeretotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

8294 citiri

67 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.