Acasa | Calatorii | Corespondenţă din Afganistan

FOTOGALERIE

Corespondenţă din Afganistan

 SHARE  

Adaugat in 9 octombrie 2013

Corespondenţă din Afganistan

Qush Tepa, Afganistan. Foto: Ahmad Ekram Ahmadi

Am văzut Afganistanul de sus, de la 10 mii de metri, într-o dimineaţă senină, în drum spre Australia. O adunătură de munţi sterpi, roşiatici, care garniseau mici oraşe de piatră galbenă.

mountain hill4

Mi-am făcut în cap de atunci până acum nenumărate trasee care includeau capitala şi munţii Koh-e-Baba. M-am gândit de nenumărate ori la istoria nefirească a locului, care a transformat o ţară în care hiturile lansate luni la Londra se auzeau în Kabul marţi, într-o fundătură plină de moarte.

Într-o zi, am distribuit pe Facebook o poză cu nişte fete tinere, occidentale, în fustă scurtă, pe străzile unui oraş afgan. Ahmad Ekram Ahmadi, din Mazar-e-Sharif, a comentat la poză şi aşa am început o lungă conversaţie despre “Afganistanul turistic”. Cele de mai jos sunt scrise de el pentru blogul meu.

moschee natala

“M-am născut în timpul războiului (1984) şi până acum n-am prea văzut pace în ţara mea. Înainte de talibani şi în vremurile lor era foarte greu să trăieşti în oraşul meu natal, Mazar-e-Sharif. În fiecare zi erau lupte, uneori zburau gloanţele din toate colţurile moscheii albastre din centru. Toată lumea se lupta cu toată lumea.

Când talibanii au capturat regiunea, au început să caute prin casele oamenilor după etnici hazara. Eram mic când toată familia prietenului meu Karim Bakhsh Wafayee a fost măcelărită de oamenii ăştia. Dar nu era numai despre etnie, pentru că şi tatăl meu a fost omorât la începutul regimului lor.

-2

Viaţa începuse să fie cumplită. Într-o zi, de pildă, am trecut pe strada Lailami de lângă moschee şi am văzut o mulţime de oameni adunată. M-am apropiat curios. Se uitau la o mână tăiată agăţată într-un copac. Era mâna unui om acuzat de furt. Câteva zile n-am ştiut de mine, am căzut la pat, bolnav.

-4

Mă simt norocos că am supravieţuit, în toată moartea aia din jurul meu, moarte care a continuat şi după căderea regimului taliban.

-3

Dar Afganistanul nu e numai despre asta pentru că noi, oamenii normali, am continuat să ne trăim vieţile.

150111_3399

O să îţi spun despre locurile pe care oricine cred că le poate vizita astăzi în ţara mea. Cel mai frumos loc este Band-e-Amir, la 75 de kilometri de Bamyian, acolo unde talibanii au dinamitat statuile lui Buddha.

Iarna se schiază sau se face snowboarding. Sunt şi turişti străini care vin, zona e destul de sigură, ca tot nordul Afganistanului, de altfel. Ei au fost atraşi de trei australieni care au venit să facă snowboarding în munţi.

Way of Qarqeen (2)

Peisajele sunt uimitoare, din loc în loc, printre munţi sunt lacuri albastre, văile sunt largi şi adăpostesc mici sate.

Qosh Tepa (2)

Locul meu preferat lângă Bamiyan este Valea Dragonilor, unde e un fel de canion cu râuri de munte, despre care se spune că ar fi lacrimile unui dragon. Poţi vedea şi o mulţime de peşteri (care au fost budiste), altare islamice ori fortăreţe medievale, rămăşiţele unor oraşe de pe vremea când pe aici trecea Drumul Mătăsii.

kabul

Kabul e un oraş frumos, deşi cam aglomerat. Eu merg în Grădinile Babur, o pată verde într-un oraş de piatră.

Primăvara, de Anul Nou, familiile din capitală fac excursii la lacul de acumulare Qarha, o pată albastră în munţii deşertici. Pe vremuri, palatul Darul Aman era o mare atracţie turistică, din păcate astăzi e mai mult o ruină. La fel şi Palatul Tajbeg, o fostă reşedinţă de vară a regilor afgani.

29

Şi în oraşul Herat se poate călători, numai că trebuie să iei avionul până acolo. Au şi un aeroport nou.

Majir-e-Jami Herat Public mosque

Moscheea din centru este una dintre cele mai mari din Afganistan, cu mozaicuri albastre pe toată faţada.

russian armored personnel carrier APC

Aş recomanda şi minunatul minaret Jam, un turn de 65 de metri, care a rezistat 1.000 de ani tuturor nenorocirilor din ţara mea. Din păcate, drumurile până acolo sunt foarte nesigure, din princina talibanilor.

Qosh Tepa Village on the northren Afghanistan

Afganii sunt nişte oameni, în mod tradiţional, ospitalieri, care îşi protejează oaspeţii. Ştiu că nu pare aşa, dar atacurile sinucigaşe nu sunt parte din cultura noastră, ci sunt nişte importuri pakistaneze şi arabe.

Nenorocirea este că în zonele controlate de aceşti fanatici nu mai există şcoli, iar copiii nu învaţă altceva decât Coranul. Asta înseamnă că viitorul apropiat va fi tot plin de fanatism religios şi de ignoranţă.

Dacă ajungeţi vreodată în Afganistan, cumpăraţi-vă covoare, bijuterii lucrate manual ori cojoace brodate.”

 plz put this pic without girl on the left side like this

Ahmad Ekram Ahmadi a studiat contabilitate şi finanţe. Are cinci surori şi locuieşte în Mazar-e-Sharif. A lucrat ca profesor de engleză pentru o serie de ONG-uri locale şi internaţionale care se ocupau cu copii defavorizaţi ori cu handicap fizic. 

A avut colaborări ca translator pentru jurnalişti germani şi francezi. A fost asistent al CEO-ului NAPCOD (o agenţie al Băncii Mondiale). Pozele îi aparţin, iar în ultima apare alături de profesorul lui de engleză canadian, despre care spune că e cel mai bun din lume.

Citeşte şi:

.

Lecţii despre cutremur de la alţii învăţate

.

Cum să călătoreşti în India: trenurile

.

Un pahar de vin moldovenescAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
afganistanturismcalatoriitravelcaia.rorecomandarikabulmazar-e-sharif CITESTE MAI MULTE DESPRE

7606 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.