Acasa | Articolul tau | Craciunul de odinioara
Craciun cu zapada. Foto: Photoxpress
Eram fericita.... era iarna, zapada, eram in vacanta la bunici si toata lumea era a mea. Si a copiilor din vecini... cu totii ne tranteam in curtea mare, plina de zapada asternuta peste pamant, si faceam ingeri din zapada. Si oameni de zapada. Si ne bateam cu bulgari. Si ne dadeam cu saniile pe cele doua trotuare, uneori si prin mijlocul strazii, deoarece nu era cine stie ce circulatie.
Cu cateva zile inainte de Craciun (si de Anul Nou) incepea nebunia la magazinul "din vale", la care se aduceau portocale si banane (care trebuiau tinute la cald cateva zile, deoarece de obicei erau necoapte). Vorba se ducea din gura in gura si toti o luam la fuga sa prindem un loc la coada.
Se taiau porcii, iar sangele curgea in zapada (chiar nu-mi amintesc vreun Craciun fara zapada). Cel mai mult "iubeam" carnea afumata, pastrata la garnita (recunosc faptul ca o iubesc si acum).
Bradul avea de regula putine globuri, guma de mestecat ambalata in forma de bomboane de ciocolata si era "vatuit"... la propriu. Adica aruncata vata pe crengi. Artificii se gaseau greu.
Cel mai frumos era cand incepeau sa vina colindatorii. Toti cunoscuti, din zona, si toti stiau sa cante bine.
Programul la televizor nu era cine stie ce, dar intotdeauna ascultam discuri cu colinde in limba germana. Nici cadourile nu erau grozave, de regula haine si fructe. Dar parca stiam sa ne bucuram altfel de ele... desi stiam ca nu exista niciun Mos.
In ziua de azi totul e deja impodobit. Si beculetele si ornamentele aprinse din 30 noiembrie. Prin magazine este o adevarata goana dupa cadouri si mancare (cat mai multa). Colindatori, daca ai parte de asa ceva, mai mult fara vreun talent deosebit. Se multumesc sa-ti cante o strofa si sa astepte "darul".
Pe toate canalele sunt emisiuni mai mult sau mai putin stupide. Dar legate toate de Craciun. Si emisiunile de stiri imprumuta acelasi trend: cat a cumparat romanul de Sarbatori, cati bani a cheltuit, pe unde s-a mai "dat" cu schiurile. Apropierea sufleteasca in familie se simte tot mai putin.
Iar eu ma trezesc visand cu ochii deschisi la Craciunul de odinioara.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.