Acasa | Opinii | Crăciunul va dispărea fără urmă

Crăciunul va dispărea fără urmă

 SHARE  

Adaugat in 24 decembrie 2014

Crăciunul va dispărea fără urmă

Craciunul nu e despre cat de buni suntem noi. Foto: caia.ro

Crăciunul va dispărea fără urmă în doar câțiva ani. Sufocat de brazi uriași, împodobiți cu cristale Swarovski și tone de cadouri împachetate în hârtie lucioasă. Sub milioane de genți de lux și pachete cu parfumuri, strivit de listele de cadouri în fruntea cărora tronează tablete și telefoane mobile.

Pe la începutul lui noiembrie, o amică de-a mea, chinezoaică din Singapore, a început să posteze pe Facebook poze cu brazi mai înalți ca palmierii din mall-urile singaporeze. Începuse și acolo ceva ce se cheamă “Crăciun” și ea, budistă practicantă, zâmbea fericită lângă decorațiunile cu îngerași, moși și reni cu nasul roșu. Avea și motive de bucurie, se dădea startul acestei frumoase sărbători importate, un fel de festival de cumpărături cu scopuri înalte: nu cumperi ca dementul doar pentru tine, ci cumperi ca dementul și pentru ceilalți. Între timp, ea a ajuns în SUA, de unde pune poze cu brazi americani în relație cu mall-uri americane. Se pare că aici prețurile sunt mai potolite, prin urmare, se poate cumpăra mai mult și mai convenabil.

Sigur, și alte sărbători au sucombat de-a lungul timpului, distruse de propria lor latură ritualică. Halloween-ul e un exemplu. Din ziua tuturor sfinților au rămas niște copii costumați în zombi și draculi care se plimbă noaptea pe stradă. Dar nici o sărbătoare n-a murit încă de la atâtea cumpărături, Nașterea Domnului va fi prima.

După ce un centru comercial din Thailanda a bătut recordul la cea mai mare adunare de elfi de-ai lui Moș Crăciun, folosind câteva mii de copii costumați, un băiețel din Botoșani, disperat că nu ajunge la serbarea cu Moșul, a sărit pe geam și s-a accidentat la coloană. Bunica și tatăl îl închiseseră în casă pentru că nu au avut bani să plătească un cadou pentru acest superb eveniment ținut la școală, care îi învață pe copii de mici că moșul îți aduce daruri după cât de bogați sunt părinții, nu după cât de meritoriu ești tu. Pe scurt, nu ai bani, nu pupi Crăciun.

Sigur, Crăciunul nu e despre cât de buni suntem noi și despre cum Iisus, pruncul divin, reînvie speranța lumii. E despre câte rânduri de moși poate plăti părintele pentru odorul lui. La cercul de balet moșul vine cu păpușele, la școala de muzică aduce dulciuri, la clubul de judo are barba anemică și distribuie ponei colorați, ăla de la cor are în sac cutiuțe muzicale, de la desen acuarele, de la școală toate idioțeniile din capul unor mămici cu timp liber (am văzut tot pe Facebook o grenadă și o mitralieră de plastic în chip de cadou sub brad, distribuite la o școală din București). Se mai adaugă moșii trimiși de supermarketuri, fundații și companii să facă fidelizare în rândul viitorilor clienți. Până ajungem pe 24 decembrie, bieții noștri copii au văzut vreo 10 variante de moșu’ și au bifat un morman de cadouri. Când vine ăla din familie, ori sunt plictisiți de moarte de poveste, ori așteaptă să primească un dragon viu, că altfel fac depresie.

Copiii noștri nu sunt idioți, ei văd cât de tare ținem să le oferim nu un cadou, ci o sută, nu un Moș Crăciun, ci 50. Ajung la 10 ani și le e jenă și spaimă în același timp să ne spună că ei știu că totul e o poveste. Jenă pentru că ne văd așa de porniți să radem toate magazinele ca să umplem sacii moșului magic și spaimă că n-o să le mai dăm nimic dacă ne strică distracția. Copilul de la Botoșani nu s-ar fi aruncat pe geam dacă Crăciunul n-ar fi devenit o sărbătoare găunoasă, umplută până la refuz de cumpărături. N-ar fi avut nici o problemă dacă în școlile noastre ar conta mai mult să cânți colinde decât să îți expui buzunarele. Nici copiii din Thailanda n-ar fi stat câteva ore în fața unui mall îmbrăcați cu jiletci de blană la 30 de grade dacă companiile n-ar fi identificat piețe și oportunități noi legate de această sărbătoare, deosebit de atrăgătoare din punct de vedere comercial.

Aș mai scrie despre cum o să crape cu totul Crăciunul, dar n-am timp. Printr-un concurs de împrejurări magic, fiica mea n-a văzut nici un moș anul ăsta, așa că mă simt oarecum vinovată și trebuie să mă duc să îi cumpăr câteva sacoșe cu daruri. Nu că ei i-ar păsa în mod deosebit, dar hei, oameni suntem și o dată pe an e Crăciunul.

Merry Christmas!Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11825 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.