Acasa | Familie | Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

 SHARE  

Adaugat in 22 iunie 2017

Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

Copil

Ați văzut vreodată cum se dresează un câine? Comenzi scurte, rostite tare, în timp ce patrupedul e ținut strâns în lesă, aproape de stăpân. Chiar dacă nu ați asistat la nicio dresură de animale, cu siguranță scena vă e familiară. Se întâmplă în parc, în restaurante, în magazin, chiar și la locul de joacă. ”Mișcă!”, ”Liniște!”, ”Treci aici!”, comenzi scurte, spuse răstit și însoțite de priviri urâcioase. Vă sună cunoscut? Protagoniștii sunt însă părinți și copii.

În mini- vacanța de 1 Iunie- Rusalii, am fost la munte cu familia și câțiva prieteni. Prima oprire a fost la un restaurant, unde am dat nas în nas cu echipa de dresură mamă- tată. Aveau două fetițe gemene, de 4- 5 ani, cărora, în ora petrecută acolo împreună, nu am auzit să le spună măcar o vorbă frumoasă. Una, cât de mică. Un alint, un pupic, o mângâiere. ”Deschide odată gura aia!”, ”Ce stai ca toanta cu ochii-n tavan?”, ”Mișcă la baie să te speli!” ”Hai, fată, mestecă odată!”. Când unul, când altul, când pe una, când pe alta! Fetele nu ziceau nici pâs. Respirau și atât.

La masa noastră era liniște, frustrare și neputință. Eram șase adulți șocați și rușinați, care nu au avut inspirația, și poate nici puterea, să le spună două vorbe părinților agresori. Am rămas fără glas, așteptând mâncarea, în timp ce copiii noștri săreau veseli în trambulină, mai veneau după o gură de apă, un pupic sau să împărtășească o idee năstrușnică. În timpul acesta, alături, cele două fetițe de vârsta lor, își înghițeau dumicații de mâncare cu priviri absente, sub ploaia de amenințări a celor doi. ”Or fi ale lor?”, a șoptit la un moment dat unul dintre prieteni. Erau, cu siguranță. Semănau foarte bine.

Ceea ce m-a șocat nu a fost neapărat limbajul, cât ura ce răzbătea din vorbele și privirile lor. Cum să te uiți cu ură la propriii copii? Noțiunile acestea două nici nu au ce căuta în aceeași frază.

Înainte de a pleca, mama le-a dus pe fete la baie. ”Marș la baie, că sigur vă apucă în mașină”. A trecut pe lângă noi ținându-le pe fiecare de câte o mână. Ele, absente și plictisite, ea, încruntată. Încruntată, frustrată, deprimată, tristă, bolnavă în trup și în suflet. Ce e cu tine, femeie? Ce te doare atât de tare de frângi aripile celor două suflete născute din tine? Cu ce te-a supărat viața asta? Cine te-a rănit în halul ăsta de te răzbuni pe ce ai mai prețios?

Când a venit mâncarea, cei cinci copii ai noștri au dat năvală. Îmbujorați, guralivi, haioși. Au trăncănit într-una, au spus glume (în șoaptă) pline de ”caca/ pipi” (da, sunt la vârsta umorului de toaletă) și au râs cu gura până la urechi, acoperind avalanșa de reproșuri de la masa vecină. Mă întreb ce au zis oamenii aceia când i-au văzut pe copiii noștri dezinvolți, înconjurați de iubire și vorbe bune. Mă întreb ce-a simțit femeia aceea când băiețelul de 4 ani al prietenilor noștri și-a pupat mama pe ambii obraji și i-a zis că e cea mai frumoasă mamă din lume. Sau când fetița mea i-a răspuns că nu e așa, că mama ei e cea mai frumoasă și mai bună de pe planeta aceasta și chiar și de pe celelalte.

Probabil n-a simțit nimic. Probabil tot ce a remarcat ea a fost că niște țânci obraznici fac glume despre pipi/ caca fără ca părinții lor să le ardă una peste gură.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11768 citiri

31 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.