Acasa | Articolul tau | Oficial sunt un fel de lucrator necalificat - dar in realitate sunt educator

Oficial sunt un fel de lucrator necalificat - dar in realitate sunt educator

 SHARE  

Adaugat in 9 mai 2014

Oficial sunt un fel de lucrator necalificat - dar in realitate sunt educator

Nu pot fi angajat ca educator. Foto: sxc.hu

Abia acum am citit un comentariu semnat de Lala la articolul "Criza gradinitelor: Cum se transforma educatoarele in femei de serviciu".

Vreau sa va spun ca eu m-am nascut in Romania in 1989 si am parasit-o in 1990. Din anul 1995 am locuit in Australia, unde mi-am facut toate studiile, de la scoala primara, trecand prin liceu, scoala post liceala si terminand cu Griffith University.

La terminarea liceului nu am stiut cam ce as vrea sa fac si atunci m-am inscris la un curs de 2 ani (la TAFE Institute) ca sa obtin "Diploma of Children Services" unde am invatat, asa cum mentiona si Lala, diferite cursuri cum ar fi Child development, Childhood Education, Language development, Health, Nutrition, Safety, Work in partnership with families to care for the child, Participate in the work environment etc.

Dupa obtinerea acestei diplome, am inceput sa lucrez la gradinite si la "After School". In acelasi timp, m-am inscris la Griffith University unde, dupa 4 ani, am obtinut un Bachlor of Public Health cu specializarea (Major) in Environmental Health and Sustainability. Pe parcursul celor 4 ani de universitate am lucrat 2 - 3 zile pe saptamana la gradinita si "After School".

La terminarea universitati, am mai facut un curs de doi ani, pe care eu l-am terminat mai repede, pentru a obtine Advance Diploma of  Children Services - cea mai inalta calificare pentru "Children Services".

Din cauza ca familia mamei mele a fost implicata in accidentul de anul trecut din Muntenegru, am hotarat sa venim in Romania pentru o perioada de timp, sa vad, cu aceasta nefericita ocazie, daca m-as putea adapta la conditiile de lucru de aici. Mi-am gasit "ceva" de lucru la o gradinita particulara cu predare in limba engleza. Trebuie sa mentionez ca limba engleza o consider ca limba "materna" - de altfel, am fost ajutat la scrierea acestei scrisori in limba romana.

Spuneam ca mi-am gasit "ceva" de lucru caci oficial sunt un fel de lucrator necalificat - dar in realitate sunt educator pentru limba engleza.

Mi s-a spus ca nu pot fi considerat "Educator" atata timp cat nu imi echivalez diplomele, asa ca am fost la CNRED (12 Spiru Haret) unde am depus toate documentele in original, copii si traducerea lor legalizata in limba romana.

Problema este ca, in nomenclatorul de meserii, nu exista "Servicii pentru Copii" (Children Services) si, desi in toate documentele Guvernamentale ale Australiei se mentioneaza calificarile pe care le are oricine termina aceste cursuri (de exemplu Educator - Invatator pentru copii de la 0 la 12 ani; Coordonator servicii pentru copii; Director/Manager de centre pentru copii etc), mi s-a spus ca in Romania trebuie sa ai Facultatea de Limbi Straine ca sa poti fi considerat educator si sa poti preda copiilor o limba alta decat romana. Sunt foarte convins ca nu sunt multi cei care termina o astfel de facultate care sa vorbeasca limba engleza asa cum o vorbesc eu.

Acestea fiind datele, probabil ca o sa fim nevoiti sa ne intoarcem in Australia deoarece aici, in Romania, nu pot fi angajat nici la "Garda de Mediu" unde studiile mele universitare mi-ar da dreptul la un loc de munca si nici la gradinite unde nu pot fi angajat ca educator din cauza ca studiile facute nu sunt recunoscute...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau" ca reactie la articolul "Criza gradinitelor: Cum se transforma educatoarele in femei de serviciu".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Armand Arion
 


 SHARE :  Trimite pe mail
gradinitaeducatorstudiistrainatateechivalarelimbi strainenomenclator meserii CITESTE MAI MULTE DESPRE

26297 citiri

70 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.