Acasa | Familie | Cu febră la grădiniță? În România, nu, în Franța și Anglia, da!

Cu febră la grădiniță? În România, nu, în Franța și Anglia, da!

 SHARE  

Adaugat in 27 octombrie 2016

Cu febră la grădiniță? În România, nu, în Franța și Anglia, da!

Copil. Foto: Morguefile.com

Poți duce copilul cu muci, tuse, febră la grădiniță? Ești tentată să răspunzi că nu, însă în alte țări europene îl ții acasă doar în caz de enterocolită.

”Doamnă, copilul are febră, veniți să-l luați acasă” – este o frază pe care mămicile cu copii la grădiniță au auzit-o cel mai probabil, mai ales în perioadele cu multe viroze. Cum se procedează în alte țări atunci când copilul face febră, are muci sau e bolnav și merge la grădiniță, am aflat de la câteva mame care locuiesc în Londra, în regiunea pariziană și la Buxelles.

Franța:

Carmen Picioroagă are două fete, una de aproape 4 ani și una de aproape șapte luni. Prima merge la ecolle maternelle, iar a doua la creșă, în regiunea pariziană. Despre sistemul de creșe și gradinițe știe din proprie experiență.

”Copilul poate fi dus la creșă de la două luni și jumătate până în anul în care împlinește trei ani. Atunci începe ecole maternelle, si copilul este deja elev” – spune Carmen.

În cazul în care copilul face febră mai mare de 38,5 părinții sunt sunați la serviciu și informați. Creșa are în mod obligatoriu un cadru medical. Aceasta este singura în măsură să administreze antitermic, paracetamol. Seara, când părinții iau copilul, li se recomandă să îl ducă la medic pentru a afla cauza febrei. Iar a doua zi pot veni la creșă cu rețeta, tratamentul și copilul. Cadrul medical va adminstra medicamentele. Poate face și spălături ale nasului cu ser fiziologic, sau să dea sirop cu antibiotic. Seara, părintele primește un tabel cu orele la care a mai făcut febră copilul, ce și cât I s-a adminsitrat, acest tabel trebuie continuat și acasă și adus a doua zi la creșă. Totul cu scopul de a nu administra supradoze și de a supraveghea evoluția bolii în permanență.

Sunt câteva excepții de la această practică. Copilul cu enterocolită trebuie luat acasă cât se poate de repede, pentru că e contagios și îngrijitoarele nu ar face față la atât de mulți copii care vomită și au diaree în același timp. De asemenea, pentru bolile copilăriei, la unele creșe copilul este ținut acasă câteva zile, până se usucă bubele (în niciun caz două săptămâni până trec), în altele copii sunt primiți în apogeul bolii, cu creme calmante, ca să nu se scarpine. Pe principiul dacă a a părut un caz, facilităm aparitia epidemiei să facă toți aproximativ în același timp boala și să le treacă la toți aproximativ concomitent.

În principiu, în Franța nu există noțiunea de concediu medical pentu părinți, mai ales dacă lucrezi în mediul privat. Totuși, în unele firme este posibil să fie prevăzute în conveția colectivă câteva zile libere remunerate în cazul îmbolnăvirii copilului. Cei care sunt angajați la stat, au în jur de 10 zile pe an pentru a sta acasă cu copilul bolnav, pe baza unei adeverințe de la medic. În rest, toate zilele se iau din concediul de odihnă. Așa că părinții stau cu rândul cu un copil acasă, pentru a nu-și epuiza tot concediul.

”Fetița mea cea mare a intrat la creșă la șapte luni si jumatate și până la 3 ani a stat maximum 10 zile acasă. O saptămână cu enterocolită și una cu varicelă, care s-a manifestat urât în cazul ei. Iar muci și tuse a avut non stop, în perioada rece.” – menționează Carmen.

De la vârsta de trei ani, copilul începe școala maternala (ecole maternelle). Aici, lucrurile stau puțin diferit. La o clasă de 27-30 de copii există o învățătoare și un ajutor de învățătoare. ”Școala nu are cadru medical și deja am experimentat ce înseamnă acest lucru. Fetița mea a făcut febră, am fost sunați să venim să o luăm și până am venit nimeni nu i-a dat antipriretice să-i scadă temperatura. Din fericire, nu era nimic grav, după ce i-am dat acasă paracetamol febra a scăzut și nu a mai revenit, așa că în ziua următoare feta mea aputut merge din nou la școală”. – spune Carmen Picioroagă, din Franța.

Marea Britanie


Și Ruxandra are două fete, una de școală și una de grădiniță și locuiesc la Londra. Și aici, ca în Franța, mucii, febra și tusea nu sunt motiv de a sta acasă. Antipireticele sunt administrate la grădiniță, cu acordul părinților. Însă nu de cadrul medical, ci de educatoare. Tot ele pot acorda primul ajutor sau pot administra antibioticele, dacă părintele vine cu medicamentul și cu rețeta. Dacă însă copilul are enterocolită, vomă și diaree, trebuie reținut neapărat acasă cel puțin încă 48 de ore după ce au trecut simptomele.

Când copiii ajung la școală, nu mai sunt monitorizați atât de îndeaproape, dar regulile sunt mai mult sau mai puțin aceleași ca la grădiniță: sunt primiți cu febră moderată, muci, tuse, nu și cu diaree sau vomă.

”În ceea ce privește concediul, în caz de îmbolnăvire a fetelor eu am dreptul la două zile libere.  Am noroc de șefi înțelegători și pot lipsi de la serviciu, dar apoi trebuie să recuperez acele ore, așa că mă străduiesc să lipsesc doar în cazuri cu advărat urgente” – explică Ruxandra din Londra.

Belgia

Cătălina Iacob are un băiețel de un an și două luni și a încercat atât creșa privată, cât și cea de stat. ”Dacă copilul face febră la creștă, dar are o stare generală bună I se administrează antitermic. Dar dacă vomită sau are diaree trebuie luat cât de repede acasă. La creșa particulară educatoarea este cea care are voie să administreze medicamente, atât antipiretice, cât și antibiotic, picături în ochi, spray în gât, etc. La cea de stat, există un cadru medical care vine din când în când, dar medicamentele tot educatoarea le administrează. Copilul cu varicelă nu este acceptat în colectivitate, însă cel cu boala ”gură, mână, picior” – da.” – ne-a povestit Cătălina din Bruxelles.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

20621 citiri

63 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.