Acasa | Calatorii | Cu mama la Roma (I)

Cu mama la Roma (I)

 SHARE  

Adaugat in 2 martie 2015

Cu mama la Roma (I)

Cu mama la Roma. Foto: caia.ro

Acum 17 ani ne-am despărțit definitiv vacanțele. Eu mă făcusem mare și aveam o claie de păr roșu pe care voiam să mi-o administrez cum pofteam. Ea, obosise probabil de la atâta adolescență. Vacanțele mele au devenit din ce în ce mai aventuroase și s-au transformat în timp în călătorii cu sens. Vacanțele ei s-au liniștit, fără copii, griji și balamuc și au devenit mai normale.

După 17 ani, am plecat prima oară cu mama în vacanță. Am vrut să îi fac cadou Roma, cu frumusețea ei imprevizibilă, cu aerul ei de buricul universului. Mai cu seamă că mama n-a fost niciodată în vestul Europei.

Mama tuturor bisericilor din lume

E-o zi încântătoare la Roma, un oraș în care iarna e, de fapt, o primăvară blândă. Mai la sud, livezile de portocali sunt pline de culegători, aici bazilicile, obeliscurile și fântânile sclipesc în soare. Roiuri de turiști bâzâie în jurul piețelor și piațetelor din uriașul centru al orașului. Facem o primă oprire. Biserica San Giovanni in Laterano. Nu e populară ca San Pietro, nici stereotipă ca Fontana di Trevi, dar e locul în care s-a plămădit în primele secole ale creștinismului, gloria papilor. În 314, împăratul Constantin făcea aici o basilica, pe pământurile familiei Laterani. De atunci până în zilele noastre papa este preotul de drept al bisericii și gloria lui se vede bine în statuile uriașe de marmură alba, în altarul bogat decorat, în picturile splendide ale cupolelor. Pentru mama e prima întâlnire adevărată cu opulența bisericii din occident. Dăm nu o tură, ci câteva ture, ca să ne săturăm de toate frumusețile din interior și apoi ieșim într-o curte medievală, înconjurată de coloane mici, răsucite, pe care sunt lipite pietre semiprețioase. Simplitate, dar simplitate bogată.

Autostrada romanilor

Mașinile Romei sunt, în general, puțin ciupite. Străzile imposibil de înguste și temperamentul latin predispun la inofensive accidente. Mergem spre Via Appia Antica, cu țintă precisă marile catacombe ale Sfântului Calist, unde își dorm somnul de veci, într-un oraș subteran, primii creștini- martiri sacrificați la Colosseum sau oameni simpli cu o moarte mai cumsecade. La intrare, o foaie A4, ne anunță în stil tipic roman că sunt închise pentru câteva zile. Decidem să mergem totuși pe autostrada vechilor latini, pe lângă ziduri medievale și printre coline blânde și verzi. Nu e duminică, zi în care numai pietonii au acces în zonă, așa că ne scurgem pe marginea drumului pietruit. Mașinile vin cu o viteză care ni se pare grozavă. Ne protejăm una pe alta de ele, e un joc de încredere, dar și de neliniște că cealaltă ar putea fi neatentă și i s-ar putea întâmpla ceva. Un cuplu de francezi încearcă, asemenea nouă, să fie pietoni pe această stradă veche de mii de ani, printre mașinile astea noi și foarte rapide. Parcurgem eroic vreun kilometru și cedăm nervos. În fața unei porți uriașe, de lemn, într-un mic intrând, abandonăm expediția și așteptăm un autobuz. Romanii n-au anticipat corect mileniul nostru stăpânit de viteză.

Nu vă supărați, vă pot ajuta cu ceva?

Roma din zilele noastre e o colecție de fețe familiare nouă. În restaurante și baruri, în gelaterii și în metrou, în autobuze și magazine, multe dintre zâmbete sunt românești. O suspectez pe mama că are lipici la toți oamenii ăștia plecați de-acasă pentru o viață mai bună. Dacă discutăm despre stația la care vom coborî, negreșit se aude câte o voce “nu vă supărați, vă pot ajuta cu ceva? Unde mergeți?”. În restaurante suntem întrebate “cu ce vă putem servi?”. Într-o gelaterie, două surori frumoase au un moment ușor sentimental când ne văd. Își aduc aminte de mama lor de acasă. În metrou, la ore de vârf, lucrurile devin ușor tensionate. Sunt cei care cerșesc un bănuț cu destul de mult succes și cei care se întorc obosiți de la muncă și-și pleacă capul a rușine când trec pe lângă primii. Un război mut, românesc, în cetatea eternă.

Marea frumusețe

Se lasă seara în Roma și splendoarea ei începe să se vadă chiar mai clar decât la lumina zilei. În Piața Barberini, turiștii organizează shooting-uri în toată regula cu Fontana del Tritone. Alta selfie-ului n-a fost niciodată mai grozav aplicată ca aici. Mă gândesc la familia Barberini și bogăția ei, pusă printre altele, în slujba artelor. Așa s-a făcut Roma frumoasă, cu palate, fântâni și muzee din banii celor avuți.

Mai mult și bonus un concurs, citește aici.

Campanie concepută și derulată pentru Paravion.ro.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12297 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.