Acasa | Familie | Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

 SHARE  

Adaugat in 24 aprilie 2018

Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

Trauma. Foto: pixabay.com

Poate primul gând al celor care citesc va fi „au mai născut femei înainte și nu au avut nevoie de psiholog” sau „ești bine, copilul e bine, la ce bun atâtea discuții?”. Totuși, după câteva semnale că nici după ani nu sunt împăcată cu modul în care s-au întâmplat lucrurile, am ales să vorbesc cu cineva specializat despre acest subiect. Mai mult pentru a face pace cu mine decât pentru oricine altcineva și părerile „gurilor rele”.

Citeam recent un reportaj, bazat pe o bună documentare, despre cum se naște în România. Articolul a apărut pornind de la experiența de naștere a autoarei, căreia medicii i-au spus, nu odată, în timp ce năștea și după, „veniți nepregătite pentru nașteri”.

Cuvintele au un rol mai puternic decât ne putem imagina, iar când sunt spuse în cele mai vulnerabile momente, devin semințe de baobabi ce cresc vertiginos în noi, până găsim soluția să îi scoatem de acolo. Acea jurnalistă a căutat să dezrădăcineze baobabul printr-o minuțioasă documentare despre cum se naște în România și ce înseamnă să vii „pregătită”, eu însă am mers cu baobabii mei, sădiți când am născut, la psiholog.

Mai bine de 25% dintre mame rămân cu traume după naștere

Totuși, nașteri traumatizante nu au loc doar în România. La nivel mondial, conform unor date furnizate de Prevention and treatment of traumatic childbirth, între 25 și 34 la sută dintre mame declară că au avut parte de o naștere care le-a lăsat cu traume. Însă, doar o parte dintre ele (până la 9% dintre toate nașterile) dezvoltă din această cauză sindrom de stres post-traumatic numit și sindrom post-natal de stres post-traumatic. Această problemă este acut subdiagnosticată deoarece gândirea generală este că o mamă TREBUIE să se simtă fericită când apare un bebeluș în viața ei, iar toate sentimentele de confuzie sunt puse pe seama oboselii, nopților nedormite, hormonilor și, de cele mai multe ori, nu li se acordă atenția necesară și sunt lăsate să treacă de la sine.

Printre simptomele traumei la naștere se numără:

  • frica de a mai face copii
  • dificultăți în cuplu
  • libidou scăzut
  • sentimente de vină
  • dificultate de a se atașa de copil
  • izolare și singurătate
  • depresie post-natală

Toate acestea pot exista la scurt timp după naștere, fără să însemne că mama suferă de o tulburare de stres post-traumatic, totuși, dacă problemele enumerate persistă luni în șir, specialiștii recomandă ca situația să fie studiată în profunzime.

Nu voi povesti cum decurg discuțiile mele cu specialistul și nici despre ce m-a traumatizat atât. Am decis să scriu acest text mai mult ca un îndemn pentru mame să caute soluțiile potrivite pentru ele de a depăși acel moment, dacă a lăsat urme. Eu nu am conștientizat pe deplin cât de afectată am fost decât după ce am vizitat pe cineva în spitalul în care am născut și eu. Genunchii moi, nodul în gât, pulsul mărit mi-au fost suficiente să înțeleg că am îngropat în mine ceva de care îmi doresc să scap.

Iar voi, mame dragi, cele care v-ați spus poveștile de naștere și cele care încă nu vă simțiți pregătite să le spuneți, căutați soluția bună pentru voi de a vindeca acea rană, dacă o aveți. Scrieți sau povestiți cu cineva pentru binele vostru emoțional, pentru binele corpului vostru, pentru binele copilului vostru, pentru binele familiei voastre. Da, nu au mers mamele noastre la psiholog să-și povestească nașterea sau nu au scris articole despre această experiență, dar oare înseamnă aceasta că n-au avut baobabi în suflet și i-au purtat cum numai ele au știut?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4948 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.