Acasa | Familie | Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

 SHARE  

Adaugat in 24 aprilie 2018

Cu nașterea la psiholog. Căutați ajutor dacă momentul nașterii a lăsat traume!

Trauma. Foto: pixabay.com

Poate primul gând al celor care citesc va fi „au mai născut femei înainte și nu au avut nevoie de psiholog” sau „ești bine, copilul e bine, la ce bun atâtea discuții?”. Totuși, după câteva semnale că nici după ani nu sunt împăcată cu modul în care s-au întâmplat lucrurile, am ales să vorbesc cu cineva specializat despre acest subiect. Mai mult pentru a face pace cu mine decât pentru oricine altcineva și părerile „gurilor rele”.

Citeam recent un reportaj, bazat pe o bună documentare, despre cum se naște în România. Articolul a apărut pornind de la experiența de naștere a autoarei, căreia medicii i-au spus, nu odată, în timp ce năștea și după, „veniți nepregătite pentru nașteri”.

Cuvintele au un rol mai puternic decât ne putem imagina, iar când sunt spuse în cele mai vulnerabile momente, devin semințe de baobabi ce cresc vertiginos în noi, până găsim soluția să îi scoatem de acolo. Acea jurnalistă a căutat să dezrădăcineze baobabul printr-o minuțioasă documentare despre cum se naște în România și ce înseamnă să vii „pregătită”, eu însă am mers cu baobabii mei, sădiți când am născut, la psiholog.

Mai bine de 25% dintre mame rămân cu traume după naștere

Totuși, nașteri traumatizante nu au loc doar în România. La nivel mondial, conform unor date furnizate de Prevention and treatment of traumatic childbirth, între 25 și 34 la sută dintre mame declară că au avut parte de o naștere care le-a lăsat cu traume. Însă, doar o parte dintre ele (până la 9% dintre toate nașterile) dezvoltă din această cauză sindrom de stres post-traumatic numit și sindrom post-natal de stres post-traumatic. Această problemă este acut subdiagnosticată deoarece gândirea generală este că o mamă TREBUIE să se simtă fericită când apare un bebeluș în viața ei, iar toate sentimentele de confuzie sunt puse pe seama oboselii, nopților nedormite, hormonilor și, de cele mai multe ori, nu li se acordă atenția necesară și sunt lăsate să treacă de la sine.

Printre simptomele traumei la naștere se numără:

  • frica de a mai face copii
  • dificultăți în cuplu
  • libidou scăzut
  • sentimente de vină
  • dificultate de a se atașa de copil
  • izolare și singurătate
  • depresie post-natală

Toate acestea pot exista la scurt timp după naștere, fără să însemne că mama suferă de o tulburare de stres post-traumatic, totuși, dacă problemele enumerate persistă luni în șir, specialiștii recomandă ca situația să fie studiată în profunzime.

Nu voi povesti cum decurg discuțiile mele cu specialistul și nici despre ce m-a traumatizat atât. Am decis să scriu acest text mai mult ca un îndemn pentru mame să caute soluțiile potrivite pentru ele de a depăși acel moment, dacă a lăsat urme. Eu nu am conștientizat pe deplin cât de afectată am fost decât după ce am vizitat pe cineva în spitalul în care am născut și eu. Genunchii moi, nodul în gât, pulsul mărit mi-au fost suficiente să înțeleg că am îngropat în mine ceva de care îmi doresc să scap.

Iar voi, mame dragi, cele care v-ați spus poveștile de naștere și cele care încă nu vă simțiți pregătite să le spuneți, căutați soluția bună pentru voi de a vindeca acea rană, dacă o aveți. Scrieți sau povestiți cu cineva pentru binele vostru emoțional, pentru binele corpului vostru, pentru binele copilului vostru, pentru binele familiei voastre. Da, nu au mers mamele noastre la psiholog să-și povestească nașterea sau nu au scris articole despre această experiență, dar oare înseamnă aceasta că n-au avut baobabi în suflet și i-au purtat cum numai ele au știut?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8476 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.