Acasa | Articolul tau | Cu subiectivism, despre o subiectivă și un plagiat

Cu subiectivism, despre o subiectivă și un plagiat

 SHARE  

Adaugat in 4 iulie 2012

Cu subiectivism, despre o subiectivă și un plagiat

Trebuie să existe acord între subiect şi predicat. Foto: Photoxpress

În mod subiectiv, după modificarea baremului la proba la limba română de la Capacitate, mă simt profund rănită în orgoliul meu de premiantă în clasa a VIII-a. Totodată, declar pe proprie răspundere că, în clasele I-IV, am plagiat integral extemporalele la matematică și în proporție de 75% pe cele din clasele V-VIII, de la geometrie.

Recunosc că am preluat din tabla înmulțirii și din teoreme, fără să citez sursa, motiv pentru care îmi fac mea culpa și mă retrag din politica practicată de pe canapea, din faţa televizorului.

Lăsând gluma la o parte, am 30 şi ceva de ani şi nu mă consider a fi trecut în generaţia despre care vorbim la trecut. Anul 1989 m-a prins în clasa a noua și-am fost prima dintre seriile de liceeni pe care miniștrii post-decembriști ai Educației au înțeles să experimenteze reforma. Refuz termenul "de sacrificiu", deși am prins treapta I, treapta a II-a și un bacalaureat cu șapte probe. Și o admitere la o facultate cu șapte pe loc, printr-un examen pe care nu-mi pot imagina cum poți să-l înlocuiești cu un test grilă. Şi a fost doar începutul.

Nu mă simt prăfuită și nici învechită. Nu fac apologia școlii comuniste, deși regret că nu am prins nimic în cei șapte ani de rusă învățată cu de-a sila. Aş fi vrut să învăţ cum să scriu un eseu despre agricultura ecologică, în loc să merg în practică la cules de ceapă şi cartofi. Asta nu m-a împiedicat însă ca, la admiterea la facultate, să produc două pagini în engleză despre rolul televiziunii în viaţa modernă.

Ştiu că Marea Britanie nu este o republică pe care o conduce Tony Blair și că România nu a fost membră a OPEC, deși niște tineri au insistat să mă convingă de contrariul. Îmi aduc aminte că nu se pune virgulă între subiect și predicat, că nu se despart numele la capăt de rând și că adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl determină. Şi că, indiferent de spune fostul ministru Igaş, trebuie să existe acord între subiect şi predicat.

Hilar să te lauzi cu așa ceva, nu? Într-o lume care a virat demult spre anormalitate, normalul pare deplasat. Deşi îmi calc rău pe inimă spunând asta, dau tot mai des dreptate celui care a spus că școala românească produce (mulți) tâmpiți. Care intră apoi într-o societate de la care nu ştiu ce te poţi aştepta să producă.

În loc să schimbăm materia, schimbăm criteriile de evaluare, astfel încât și cei care au doar o spoială de cunoaștere să își capete loc printre învățați. Mă întreb câţi dintre șefii din ministere au copii în clasa a VIII-a. De dragul vreunei beizadele, Guvernul ar mai putea decide că Tamisa este un alt nume al Tisei și că trece prin Ucraina, salutând Londra de la distanţă. Sau că, eventual, Carpații Orientali sunt la est de Republica Moldova, doar pentru că poți ajunge din Ceahlău la Chișinău şi zburând peste vestul Europei, Canada și Rusia.

În loc să corectăm viciile din limbaj, transformăm greșelile în reguli, în ideea că "limba este un organism viu". Dacă este așa, ar trebui să simțim cum se zvârcolește sub piciorul celor care, protestează împotriva corectării greșelilor care le face toți care a lipsit la orele de gramatică :)). Ori care au învățat limba română de la profesori care, la rândul lor, au lipsit de la orele de gramatică.

Diploma de licență și master ori doctoratul nu mai sunt de mult doar pentru cei care le merită. Pentru cine nu le poate face singur, au devenit opere colective asumate individual, produse livrate contracost beneficiarului la un preţ avantajos, însoţite de consultanţă şi servicii post-garanţie. Al naibii spirit întreprinzător!

Mă întreb, în aceste condiții, cum Dumnezeu vom mai face vreodată diferența între performanță și mediocritate?

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Obrăznicături
 


 SHARE :  Trimite pe mail
plagiatgramaticascoalaeducatieinvatamantschimbarigreseliobraznicaturi blogspot ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

9865 citiri

133 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.