Acasa | Articolul tau | Cum a dat internetul liber la injuraturi
Am decis sa imi inchid blogul / Foto: Photoxpress
Cu aceasta ocazie, mi-am facut destui prieteni virtuali cu care interactionez adesea in acest univers. Pe de alta parte, mi-am facut si cativa inamici redutabili (am fost tentata sa zic "dusmani" dar tenta manelistica e suficient de puternica pentru a distruge sensul real). In cele din urma, dupa atacuri repetate si lipsite de sens, completate de amenintari si urmariri, am decis sa imi inchid blogul, sa imi verific setarile de confidentialitate de pe conturile de socializare si sa imi schimb toate parolele.
Fenomenul l-am observat si aici. O persoana indrazneste sa isi spuna parerea, una care nu este cu nimic mai presus sau mai prejos decat parerea altcuiva. Imediat, apar comentariile, fireste impartite intre reactii pozitive si reactii negative. Printre ele o categorie aparte: comentarii ce contin atacuri virulente al caror unic scop este de a insulta.
Nicaieri nu este mai evidenta furia ce fierbe in spatele normelor sociale actuale, decat pe internet. Protectia anonimatului ne da siguranta ca micile noatre rautati nu vor fi pedepsite. Ma intreb si va intreb: se simte cineva bine in urma unei certe in spatiul virtual? Mai mult decat atat, se simte cineva mai destept dupa ce trimite un necunoscut la origini dupa care urmareste discutia, frecandu-si mainile in asteptarea unei reactii pe masura ce ar putea sa nu apara niciodata?
In cazul meu, atacurile facute pe blog atinsesera un asemenea nivel de violenta verbala incat ajunsesem sa nu mai vreau sa scriu, sa interactionez cu lumea virtuala. De fiecare data cand postam ceva nou aparea cate un comentariu plin de insulte. Stilul etern acelasi, doar pseudonimul era diferit. Ma simteam haituita, terorizata psihologic.
Cand s-a ajuns la referinta catre domeniul ocupational si alte asemenea trimiteri personale, am decis sa imi inchid blogul si sa imi reconsider "amprenta digitala", si anume informatiile despre mine ce se gasesc in online. Nu stiu ce suna mai rau: posibilitatea ca cineva sa scotoceasca fiecare ungher al internetului in cautarea unor informatii despre un necunoscut sau posibilitatea ca o persoana din anturajul de amici sa profite de anonimat pentru a spune ce gandeste cu adevarat.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.