Acasa | Articolul tau | Cum a devenit parintele Arsenie Boca suport pentru opiniile unora si un “brand” care vinde

Cum a devenit parintele Arsenie Boca suport pentru opiniile unora si un “brand” care vinde

 SHARE  

Adaugat in 25 mai 2015

Cum a devenit parintele Arsenie Boca suport pentru opiniile unora si un “brand” care vinde

Manastirea Prislop. Foto: Hotnews.ro

Aduc in atentie un subiect, care se refera in principal la usurinta cu care in ziua de azi se folosesc diverse idei, credinte, intamplari sau personalitati, in scop personal, rupand dintr-un context sau folosind idei succinte, de multe ori auzite la mana a doua la “colt de strada”, fara sa existe o minima documentare pe subiect, a celor care fac uz (de multe ori se poate spune abuz) de asa ceva.

Ceea ce urmeaza ca idei nu se doresc a fi o discutie pe tema credintei nici in general si nici in particular in Romania, ci pur si simplu o “analiza” a unor tendinte care sunt destul de vizibile. In acest sens parintele Arsenie Boca este doar un exemplu.

Un asemenea demers este util pentru a nu mai face si noi cei mai “mici” ceea ce fac mai “marii” nostri, mult huliti pentru atare atitudine, adica utilizarea in scop politicianist a “orice”; daca dorim sa schimbam ceva sa incepem cu noi insine caci cred ca ne este mai la indemana.

Intre “curentele” si “tendintele” zilei a aparut “moda” uzitarii numelui Arsenie Boca, in diverse situatii, de multe ori ca sprijin in sustinerea propriilor idei, pareri, sau chiar a propriului business. Da, ati citit bine a propriului business, pentru ca din capitalism am invatat (destul de repede) ca daca putem asocia ceva afacerii  noastre, ca sa se “vanda” mai bine, nu trebuie sa sovaim prea mult in a o face, indiferent ce credem noi insine cu adevarat.

Incep cu mentionarea parintelui Arsenie Boca in diverse dispute, pe care sincer le vad de cu totul alta natura, ca un fel de suport “solid” (probabil pentru cei care sunt “fani” Arsenie Boca) in scopul de a convinge ca, parerea prezentata este una de “larga respiratie”.
 

Cea mai recenta situatie de acest gen, a fost pe zona “picturii stradale”. Nu intru in nici un fel comentariu pe zona acestei “manifestari” (care a fost denumita “street art”), ci ma voi limita doar la modul  in care a fost “folosit” parintele Arsenie in acest subiect, intr-un mod pe care il vad destul de inadecvat. Mai precis el a fost pur si simplu comparat (la nivel de similitudine), atat in ceea ce priveste “noconformismul” personalitatii dumnealui cat si a picturii executate de el de-a lungul timpului, in diverse locuri, cu autorii “artei” stradale din zona km 0 al capitalei.

O atare “aducere” in discutie a dumnealui, cred ca este nefireasca, avand in vedere ca se dorea ca, parintele sa fie un fel de maciuca in capul “talibanilor ortodocsi” si al “pupatorilor de moaste”, care refuza productiile artistice de pe fatade (din motive religioase). De ce spun ca atare manifestare este inadecvata, ba mai mult o contradictie in termeni, pur si simplu pentru ca daca ne documentam, citim din ceea ce a spus parintele Arsenie Boca pe diverse teme, legate de modul in care ar trebui sa vietuiasca omul, in mod cert cei care l-au “folosit” ca “sprijin” impotriva credintei, ar spune si despre el ca a fost un taliban, plin de obscurantism si superstitii.

In alta ordine de idei, legat de “brandul” Arsenie Boca, se poate vedea in Tara Fagarasului, in zona manastirii Sambata de Sus, la tot pasul indicatoare din acelea cu fond maroniu, care sunt folosite la obiectivele turistice demne de vazut, cu inscrisuri bilingve de genul: Father Arsenie spring; Father Arsenie cave (??!!); am mentionat varianta in engleza, pentru a sublinia si mai mult nefiresul (asta ca sa nu folosesc un cuvant mai “tare”) unor asemenea “productii”, care reduc totul la comert simplu si atat.

De ce sunt ele puse acolo? In nici un caz nu pentru “fanii” parintelui Arsenie, ci doar pentru a “sprijini”  traficul si comerul in zona, respectiv asa zisele pensiuni din zona, in atragerea de turisti si “imbunatatirea gradului de ocupare pe tot parcursul anului” (am pus ghilimele pentru ca limba de lemn nu are frontiera si a fost “mulata” destul de rapid si pe specificul capitalist). De ce am spus “asa zisele” pensiuni, pentru ca cele mai multe sunt la nivel de hotel si nu au nimic de-a face cu specificul zonei unde se afla, asa cum ar fi firesc, dar asta este un alt subiect.

A folosi doar ce crezi ca iti convine, dintr-un ansamblu, desprinzand din context si manipuland idei si concepte diverse, se numeste eclectism.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Silviu Damaschin
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7228 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.