Acasa | Good to know | Cum am scăpat legal de medicamentele expirate. Misiune (aproape) imposibilă

Cum am scăpat legal de medicamentele expirate. Misiune (aproape) imposibilă

 SHARE  

Adaugat in 27 aprilie 2017

Cum am scăpat legal de medicamentele expirate. Misiune (aproape) imposibilă

Medicamente expirate. Foto: pixabay

După o iarnă în care am tras tare cu viroze, otite, pneumonii, bronșiolite, tratate care acasă, care pe la spital, care cu antiinflamatoare și siropuri, care cu antibiotice peste antibiotice, m-am trezit că aproape mă dau afară din casă cutiile cu medicamente de copii și adulți, folosite parțial. Așa că am decis că e timpul să fac o curățenie serioasă și să scap de cele vechi, expirate sau pe care cel mai probabil nu aveam să le mai folosesc vreodată.

Am găsit în dulapul cu medicamente pastile expirate din 2007, No-Spa și vitamine din sarcină, supozitoare pentru bebeluși, diverse siropuri care, odată deschise, nu mai pot fi folosite, medicamente împotriva colicilor pe care nu a fost cazul să le folosesc vreodată și câte și mai câte. Am strâns o sacoșă de medicamente expirate sau deteriorare, am făcut un nod zdravăn să nu-și bage nasul în ele copii și, cu primul drum în oraș, le-am luat ca să le predau la farmacie pentru distrugere.

Nu mi-a trecut nicio clipă prin cap să scap de ele aruncându-le la gunoi sau în WC, convinsă fiind că trăim într-un secol în care de astfel de deșeuri se scapă cu grijă maximă pentru mediu, pentru animale și, mai ales, pentru copiii și adulții care ar da peste ele pe la groapa de gunoi. Realitatea este însă că suntem departe de normalitate (și) din acest punct de vedere.

Farmacista 1: ”Le distrugeți acasă și le aruncați la WC!”

M-am oprit la prima farmacie de lângă casă.

”-Bună ziua, am o sacoșă de medicamente expirate. Vi le pot preda pentru distrugere?

-Le-ați cumpărat de la noi?

-Nu, sunt cumpărate demult, din diverse farmacii.

-Atunci mergeți la farmaciile respective, doar ele le pot primi. Sau le distrugeți singură acasă și le aruncați la WC”.

Logica ei imbatabilă m-a oprit să-i spun că, surpriză, nu fac parte din categoria celor ce au notat în Excel în ultimii cinci ani numele farmaciei de unde au cumpărat fiecare pastiluță.

Farmacista 2: ”Le dizolvați într-un pahar cu apă și le arucați în chiuvetă!”

Așa că am plecat la a doua farmacie. ”Bună ziua….medicamente….distrugere în condiții sigure….” am repetat povestea.

-”Aaaa, păi și eu cum să vă ajut? Mergeți acasă și aruncați siropurile la chiuvetă, iar pastilele le mărunțiți și le aruncați la gunoi sau le dizolvați într-un pahar cu apă și le aruncați la chiuvetă sau în WC.

-Sunteți sigură că așa se procedează? Nu e periculos? Nu ajung în pânza freatică?”

A ridicat din umeri, s-a uitat la mine ca la o ciudățenie a naturii și mi-a zis la revedere.

Farmacista 3: ”Mergeți acasă și căutați o soluție, dar să nu le aruncați la gunoi!”

Farmacia numărul trei. Doamna se uită circumspectă la mine când o întreb dacă îmi primește medicamentele expirate. ”Noi avem contract cu o firmă care preia medicamentele noastre expirate, pentru distrugere, dar nu pot să le iau și pe ale dumneavoastră. Că se face un proces verbal și medicamentele din proces trebuie să corespundă cu ce scoatem noi din stoc. Mergeți acasă și căutați o soluție, dar să nu le aruncați la gunoi că poate ajung pe mâna unor copii”.

Buun, deci dacă la farmacie nu, atunci unde? Total nelămurită și indignată, am plecat acasă, cu tot cu pungă, ca-n zicala ”ai plecat bou, te-ai întors vacă”. Am închis punga în dulap să nu aibă acces la ea copiii și l-am întrebat pe marele Google ce e de făcut. Am aflat că există o lege care obligă farmaciile să aibă contract cu o firmă specializată pe distrugerea medicamentelor și că, așa cum intuisem, e foarte periculos să le distrugi acasă sau să le arunci pur și simplu la gunoi.

Așa că, după câteva zile, m-am întors la una dintre farmaciile de lângă casă să-i spun doamnei că e obligată să-mi preia medicamentele și să le predea firmei cu care ar fi trebuit să aibă contract. Nu aveam de gând să las oricum medicamentele acolo, convinsă fiind că, să evite scandalul sau un eventual control le-ar fi primit, dar le-ar fi distrus așa cum m-a sfătuit pe mine. Dar, surpriză! De data aceasta era un farmacist de serviciu, care mi-a spus că au contract cu o firmă specializată, că farmacista cu care am vorbit anterior, nouă fiind, nu era la curent cu procedura. Bărbatul cunoștea legea și mi-a explicat că distrugerea medicamentelor acasă este interzisă și periculoasă. M-a întrebat dacă am și medicamente cu regim special, am semnat un proces verbal, am predat medicamentele, iar el s-a apucat să le noteze pe fiecare în parte. Deci se poate.

Ce spune legea privind distrugerea medicamentelor expirate?

În 04.02.2014 s-au aprobat Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. La articolul 38 al acestui Ordin al Ministrului Sănătății se prevede că medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Obligativitatea ca farmacia trebuie să preia medicamente de la pacienți este prevăzută în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 962/2009 pentru aprobarea normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor și drogheriilor. Articolul 20: Localul farmaciei comunitare trebuie să dispună de o zonă special dedicată păstrării medicamentelor expirate sau a celor colectate în vederea distrugerii.

Într-o notă trimisă în 2014 Colegiilor Județene ale Farmaciștilor de către Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, acesta își ruga colegii să nu refuze preluarea medicamentelor, pentru că nu există o altă soluție pentru populație. ”Protecția mediului impune ca medicamentele neutilizate de către pacienți să nu fie aruncate împreună cu deșeurile menajere, fiind substanțe periculoase. Ele trebuie să fie distruse ca deșeuri periculoase, și singura cale prin care se poate realiza acest lucru este farmacia. Autoritățile sanitare și cele pentru protecția mediului nu s-au pus de acord privind o procedură națională prin care să fie împărțită responsabilitatea socială între toate verigile circulației medicamentelor: producător, distribuitor, farmacie, firma de distrugere, pacient”, explica Dumitru Lupuliasa.

Totodată, el a recomandat farmaciștilor să amplaseze containere speciale pentru aceste deșeuri. ”Farmaciile care au posibilitatea preluării medicamentelor de la pacienți trebuie să aibă în vedere că aceste produse pot fi contaminate biologic și chimic, așa că ele nu trebuie să depășească zona în care au acces pacienții. Containerele în care pot fi depuse aceste produse vor fi plasate în oficină și vor fi inscripționate adecvat, dacă e posibil, cu pictogramele specific produselor contaminate biologic”.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

15348 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.