Acasa | Familie | Cum înjură mamele ca să nu vorbească urât?

Cum înjură mamele ca să nu vorbească urât?

 SHARE  

Adaugat in 27 martie 2018

Cum înjură mamele ca să nu vorbească urât?

Uimire. Foto: pixabay.com

Nu e frumos să înjuri. O știm cu toții. Încercăm să ne abținem, dar cine nu înjură să arunce primul cu piatra, zic. Însă există și variante „ocolitoare”… Iată cum înjură mamele ca să nu vorbească urât.

Toată lumea înjură, la un moment dat, iar mamele nu fac vreo excepție. Sunt și ele oameni. Își mai ies și ele din minți.

Imaginați-vă următorul scenariu:

Jucării peste tot. Chiuveta e plină de vase. Copiii țipă și se ceartă pe te miri ce mașinuță. Și-apoi calci peste o piesă de lego. Mmm… mamă, mamă ce cuvinte îți vin la gură! Dar ce să faci! Nu poți să le spui, copiii sunt de față. Ce exemplu le dai? Pe de altă parte, te-ai enervat. Om ești și tu.

Toate am trecut prin asta. Dar pentru că știm că nu e frumos să înjurăm, încercăm să ne abținem. Uneori însă ne mai scapă câte-o vorbă, dar nu orice vorbă. O mamă este mereu atentă, așa că folosim alte cuvinte pe care le rostim cu patos ca pe o înjurătură.

Iată ce au mărturisit opt mămici sincere despre momentele lor de… scurt-circuit.

Cum înjură mamele: invocă pisici și cepe

“Mama ei de treabă”, “Ai, să-mi trag palme!”, “Du-te-n… pisici”, “Fir-ar să fie!” sau mai scap câte-un „Ceapa mă-tii“ – dar astea nu la adresa copilului. El și-a mai auzit de la străbunici, mai în glumă, mai în serios, “dărăbana ta de copil!” și a fugit repede să ne spună râzând: “băi, tataie m-a înjurat!” – Violeta (33 ani), mama lui Claudiu (9 ani)

„Ei pisici”, „Tu-ți mămăliga”…nu prea știu, probabil îmi scapă și altele… – Maria (36 ani), mama Ralucăi (9 ani) și a lui Bogdan (2 ani)

“De felul meu, nu prea înjur, dar sunt situații când invoc pisicii: Pisici, pisici, pisici! Nu prea are efect pentru că lui Teodor îi plac pisicii. Sau mai am textul cu „ai supărat-o pe mama”, la care el vine și mă pupă frumos, cu țocăit, și mai și zice moi, moi în loc de măi, măi. Vă dați seama că se duce toată supărarea!

„Mai am și varianta cu „of, Teodor, of“, pe care a preluat-o și el când îi scapă o jucărie din mână sau când se stropește cu supa” – Alina (36 ani), mămica lui Teodor (2 ani și trei luni)

„Tare subiectul. Eu sunt mai calmă de obicei. Cred că cel mai des îmi iese un “fi-ți-ar … să-ți fie!” – Gabi, 36 ani, mămica lui Daniel (4 ani)

Cum înjură mamele? Cu pui și cu mămăligi

Faza e că eu nu înjur de fel, maxim ceva gen: “să-mi bag”, fără a spune ce sau “pana mea”, dar și astea foarte rar! – Ioana, 33 de ani, mămica Anei (8 luni)

„Mama mă-sii de treabă“, „puii mei“, „cucu meu“! Și când sunt la volan “căcatule”  Nu cred că sunt un bun exemplu… Dar băieții știu că nu trebuie să spuna asta și zic “rahat” sau “căcățel”. Mă îndoiesc că nu există case în care nu se înjură. Oricum o să audă, într-un fel sau altul. Soțul e cu “să-mi bag picioarele” și îl mai aud pe Andrei: “Pff! Să-mi bag picioarele… nu merge! – Alexandra (39 ani), mămica lui Andrei (6 ani) și a lui Luca (3 ani și 8 luni)

Cel mai des spun „Du-te-n puii mei“ sau „Tu-ți mămăliga ta“, dar le-o zic sub formă de glumă. – Nicoleta, mama lui Andrei (18 ani), Iuli (11 ani) și a lui Denis (7 ani)

Spun „Du-te-n mă-ta“ când mă enervez, de obicei când facem teme. – Liliana, mama lui Andrei (8 ani)

Acum mi-a venit și mie rândul să fac o mărturisire. Recunosc că și eu înjur. Zic un „Să-mi bag picioarele în ea de treabă“ sau un „Du-te-n puii mei“.

Și ca să fiu sinceră până la capăt, la volan mai îmi scapă câte-un cuvânt mai urât, știți voi de care, dar destul de rar, mă abțin mult când sunt cu Iusti în mașină. Însă el remarcă imediat și-mi spune „Mami, ai vorbit urât“.

Și-atunci îmi zic singură un „Ups!” și îi spun copilului că am greșit, că nu e frumos să înjuri și că o să fiu mai atentă data viitoare. Dar om sunt și eu. Și mai sunt situații care mă scot din minți. Pe voi, nu?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

23293 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.