Acasa | Articolul tau | Cum mi-am condus copilul în lumea mea

Cum mi-am condus copilul în lumea mea

 SHARE  

Adaugat in 25 iulie 2012

Cum mi-am condus copilul în lumea mea

Un copil special, o relaţie speciala. Foto: Photoxpress

Când un copil se naşte, el este ud, gol şi nu vede prea bine. În secunda următoare, lucrurile se înrăutăţesc. Este o anecdotă foarte bună, dar ce te faci când acest lucru face parte din viaţa ta?

Îţi mai vine să râzi? De obicei râdem cu poftă când ceva se întâmplă altora şi ne piere zâmbetul de pe buze când ne afectează pe noi.

Acum aproape 15 ani a venit pe lume Monica, fetiţa mea. În ochii ei negri se oglindea un univers misterios în care nu avem voie să pătrundem decât invitaţi. Bucuria este nemărginită când îţi priveşti copilul pentru prima dată şi îţi imaginezi viitorul lui. În sufletul meu pătrundea o anumită nelinişte pe care o alungam imediat. Nu doream să îmi strice ceva bucuria de a avea un copil sănătos. Timpul trecea şi chiar dacă din punct de vedere fizic totul era în grafic, intuiţia mea mă avertiza că era ceva în neregulă. Un copil care nu râde în somn, care nu îţi răspunde la zâmbet, care nu are contact vizual cu ceilalţi şi atât limbajul verbal cât şi cel non-verbal, parcă moştenit de la un android, este special.

Mă adresez acum ţie, mamă care ai primit un copil cu un dar special şi neobişnuit: observă semnele pe care copilul tău ţi le transmite. Nimeni nu face asta în locul tău şi nimeni nu o poate face mai bine ca tine. Copilul tău poate avea autism.

Când Monica a fost diagnosticată cu ADHD (hiperkinetism cu deficienţe de atenţie) cu note autiste care mai târziu au fost identificate ca sindrom Asperger, un fulger din cer a coborât în inima mea. Pe moment viitorul copilului a murit şi am simţit o mare pierdere. Tu ca mamă o să simţi până în cea mai mică celulă a fiinţei tale amărăciune, regret, furie pe toţi şi pe toate. Acesta este primul nivel. Depăşeşte-l şi o să vezi şi un orizont mai luminos. Poţi să-l vezi şi tu printre lacrimi. Ceea ce ai nevoie este dragostea şi susţinerea soţului, a părinţilor, a medicilor, psihologilor, terapeuţilor, a instituţiilor şi fundaţiilor specializate pentru a te ajuta. Cere şi acceptă ajutorul lor, ai tot dreptul! Poate nu ai toate aceste persoane în jurul tău, dar eşti mamă şi puterea pe care o ai pentru propriul copil este imensă. Ai nevoie de toate resursele intelectuale şi fizice pentru a face faţă unui astfel de copil.

Eu am luptat foarte mult împreună cu ea şi garantez că în cele din urmă am fost răsplătită pentru tot efortul.

Monica este şi va rămâne pentru totdeauna copilul meu special în a cărei minte nu se găseşte răutate, minciună şi care răspândeşte bunătate, lumină şi este un motiv foarte bun ca să trăiesc o eternitate, aşa cum i-am promis. Îţi va fi dăruită o clipă în timp în care să îţi dai seama că ai pe cineva care te iubeşte necondiţionat şi pe care îl vei iubi şi tu. Atunci vei ajunge la fericirea pură care îţi va aparţine după toate aceste încercări.

Cu cât vei începe mai de timpuriu recuperarea copilului cu atât mai multe achiziţii va avea la adolescenţă şi, cine ştie, poate se va apropia de ce îţi doreai pentru el când va fi mare.

Ca părinţi nu suntem perfecţi. Dar prin aceşti copii unici nu avem încotro şi devenim modele demne de urmat. Copiii fac nu ce le spui tu, ci ceea ce faci tu. Pasivitatea nu este bună.

Când era mică mă gândeam că aş fi mulţumită dacă este bine "dresată" şi nu creeză probleme celor din jur. Îmi era teamă să cer prea mult de la univers ca să nu fiu dezamăgită. Dar transformarea s-a produs. În loc de sora lui Pinochio, am o fetiţă vie. Dacă atunci când era mică se ferea să mă privească în ochi, acum privirile ni se întâlnesc şi ne zâmbim una alteia ca şi când am avea un secret comun. Dacă înainte stătea mai mult în lumea ei sigură, acum ne sfătuim una pe alta ca "prietene de suflet" (este expresia ei favorită). Teama de lumea înconjurătoare a fost înlocuită cu ambiţia de a fi numită o bună prietenă de copiii de vârsta ei. A aflat  care sunt punctele ei tari sau slabe şi a învăţat să fie fericită cu ele. Da, poate a nimerit pe planeta greşită, dar chiar dacă pentru ceilalţi pare excentrică eu o iubesc şi ea poate acum să-mi răspundă acestei iubiri şi asta e tot ce contează.

Aceşti copii sunt captivi într-o lume a lor în care noi nu suntem primiţi decât atunci când le câştigăm încrederea şi ne dovedim capabili să îi conducem în lumea noastră plină de răutate, de invidie, de lăcomie, într-o lume lipsită de zâmbete sincere, pentru că puţini dintre noi îşi arată adevărata faţă.

Această lume în care noi ceilalţi trăim nu este suficient de bună pentru ei.

Hans Asperger în 1938 zicea că "Tot ce este ieşit din comun, pe care noi îl considerăm ca anormal, nu este neapărat inferior".

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" dezvoltat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, urmăreşte integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist. Printre realizările campaniei se numără deschiderea a 40 de centre în ţară, de consiliere pentru părinţi şi intervenţie recuperatorie pentru copii cu TSA, care oferă servicii gratuite.

Detalii despre campanie, dar şi despre cele 40 de centre găsiţi la adresa autism.raa.ro.Autor: Beatrice Iordache
 


 SHARE :  Trimite pe mail

9630 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.