Acasa | Good to know | TopExperti.ro: Cum ne comportam cu personalitatile histrionice?
Personalitatile histrionice. Foto: Photoxpress
La orice varsta, ei sunt niste "copii rasfatati", teatrali, care dramatizeaza exprimarea propriilor lor emotii si care sunt adesea extrem de schimbatoare.
Pana in secolul al XIX-lea aceste simptome de capriciozitate, insotite uneori de tulburari spectaculoase ca paralizie, contracture, dureri abdominale, tremuraturi, amnezii, ce apareau si dispareau in mod misterios, erau atribuite exclusive femeilor. Studiile ulterioare au demonstrat insa, ca in aceasta categorie de personalitate se regasesc, la proportie, doua femei la un barbat, iar acest gen de personalitate a fost denumit "histrionic" sau "isteric".
Barbatii histrionici au un tablou comportamental diferit de cel al femeilor. El va face demonstratii de forta, declaratii inflacarate, aidoma unui personaj seducator dintr-o piesa de teatru. El va miza mult pe aparente, pe vestimentatie, etc. Exista insa si o "geografie" a histrionicului in lume, un context cultural. Un comportament firesc pentru un italian din sud, sau pentru un hispanic ar parea histrionic daca ar fi intalnit la un nordic.
Cat despre femei, acestea sunt vesnic in "vanarea" unei victime pe care sa o seduca, fara intentia de a merge mai departe intr-o relatie, sa o surprinda cu capricii comportamentale si schimbarea vesnica a dispozitiei. Se indragostesc mereu de persoane inaccesibile (staruri, vip-uri), se imbraca excentric si provocator. Cand o asemenea femeie este angajata intr-o relatie serioasa, vesnic gaseste un pretext de suferinta si ii place sa starneasca mila. Orice neglijare a personei proprii o determina sa declanseze actiuni demonstrative, teatrale, care merg pana la aclamarea intentiei de sinucidere.
Citeste articolul integral pe TopExperti.ro